Práve čítate

Nesadol vám darček? Bez výčitiek ho pošlite ďalej

7672  
Zdieľať: 

Nesadol vám darček? Bez výčitiek ho pošlite ďalej

Strojcovia darčekových katastrof to málokedy myslia zle. Len jednoducho nemajú čas premýšľať, či k obdarovanému vlastne nemajú vzťah. Alebo je ten vzťah dosť špecifický – a výber darčeka má mierne manipulatívny charakter. Ja som sa už v živote stretla so všetkými možnosťami a nedostatok úložných priestorov ma naučil jednu úplne zásadnú vec. Posielať darčeky ďalej tak, aby to neublížilo, a naopak to ešte niekomu urobilo radosť.

4. 1. 2020 6 min. čítania Olga Sládková
Nesadol vám darček? Bez výčitiek ho pošlite ďalej

Kde bolo, tam bolo, pred dávnymi časmi sa do jedného neveľkého mesta dostala pravá africká maska. Vyrezávaná, z tmavého dreva, veľká, ťažká a škaredá ako noc. Doputovala ako suvenír z obchodnej cesty, autentický darček pre pani domu, ktorá síce pri vybalení neomdlela, ale masku odkázala do večného zatratenia. Čo s ňou? Vyhodiť? Ale čo by tomu povedali ľudia? Taká škoda, toľko to stálo peňazí… Ale že sa blížilo obdobie plesov a bálov, nápad prišiel sám. Dáme masku do tomboly. Po skončení bálu už maska putovala do domácnosti miestneho zubára a po vytriezvení nových vlastníkov rok strašila v ordinácii… aby sa následne opäť objavila v tombole. Trvalo azda desať rokov, kým sa nad autentickým suvenírom a putovným Čiernym Petrom zatvorila voda. A ešte teraz po rokoch si na ňu niekto nostalgicky spomenie.

Pokiaľ teda nechcete, aby sa váš dar stal podobným kultom a strašil vás na návštevách, mám pár tipov, ako na to ísť inak.

Ako sa zmieriť s tým, že darček posúvate ďalej?

„Bol to predsa darček…“ alebo „Veď to stálo celý balík…“ sú dva najčastejšie argumenty, ktoré ľudí nútia proti svojej vôli skladovať niečo, čo by doma vlastne vôbec nechceli.

Prvýkrát to asi bude trochu ťažké, ale skúste to napríklad takto: Účelom darčeka je byť darovaný. (Nehovorte! :-)) A to sa stalo. Ukázal, že na vás darujúci myslí alebo vám chce preukázať úctu. Tým svoju úlohu splnil.

Určite vám ho nikto nevenoval preto, aby ste sa ďalších pár rokov trápili tým, že vám zaberá miesto, nechcete sa na neho pozerať alebo o neho v jednom kuse zakopávate. Tak darčeku pekne poďakujte, že už splnil svoj účel, a nájdite mu domov u niekoho ďalšieho. Kto ho bude chcieť.

A čo keď sa darujúci spýta, či danú vec máte/používate? Zo všetkého najlepšie funguje úprimnosť, aj keď je možno jednorazovo nepríjemná. Dlhodobo sa vám totiž uľaví a možno nabudúce dostanete darček vhodnejší: „Veľmi ti za tú vec ďakujem. Bohužiaľ, nehodila sa mi/už mám podobnú/nevyužijem ju. Tak som ju poslal/a ďalej niekomu, kto ju využije. Má veľkú radosť!“ (Tá veta s radosťou to celé pekne zabalí do pozitívneho kabátika.) Možno sa darca raz, dvakrát, trikrát… zaškerí, ale nakoniec sa možno začne pýtať, čo vám urobí naozajstnú radosť.

Nevhodný darček môžete láskyplne darovať

Porozhliadnite sa po charitatívnom obchode – v jednom momente si tak odškrtnete príspevok na dobrú vec aj vymýšľanie, kam s nechcenou vecou. Obchody fungujú tak, že do nich môže ktokoľvek priniesť a darovať funkčnú vec, ktorú vystavia, nacenia a predajú. Peniaze z predaja potom putujú na vybraný projekt, často lokálneho charakteru.

U nás je to napríklad v Bratislave či v Prešove Charity shop a jednorazovo podobné kúpno-predajné akcie organizujú aj niektoré miestne spolky Slovenského Červeného kríža. Vo všeobecnosti tieto obchody prijímajú všetko, čo by ste si vy sami byli ochotní kúpiť, vrátane vecí z pozostalostí. Ale kým sa vyberiete s balíčkom do ulíc, odporúčam zavolať a uistiť sa, že to je možné. Napríklad na oblečenie a obuv býva občas vyhlásený stop stav. To však, hlavne pokiaľ zodpovedá sezóne, uvítajú priamo azylové domy alebo terénne služby pre ľudí chudobných a bez domova. Napr. do ženských azylových domov môžete po dohode nosiť nielen oblečenie, ale aj hygienické potreby a kozmetiku, kľudne otvorené. Pleťový krém, ktorý vám nesedí, tak nemusí skončiť v kontajneri.

V Košiach máte možnosť veci, ktoré už nepotrebujete, odovzdať na Mlynskej 17, kde sídli Charity Shop Košice. Môžete tu veci nielen odovzdať, ale za symbolickú cenu aj nakúpiť. Všetky peniažky putujú prevereným rodinám alebo projektu, na ktorom Charity Shop Košice pracuje.

Ilustračné foto

Nevhodný darček môžete (draho) predať

Pokiaľ máte obchodného ducha a darček vyzerá k svetu, môžete ho sami ľahko vymeniť za peniaze. Nepadnúce oblečenie predáte napr. na Minibazare, detské veci na rôznych mamičkovských fórach, knihy v Čarovnej poličke, a v klasických internetových bazároch strelíte prakticky čokoľvek ďalšie. Predajné platformy ponúkajú aj bežné sociálne siete, prípadne rôzne špecializované skupiny. A pokiaľ vás internet nebaví a prítomnosť danajského daru v domácnosti neťaží, môžete počkať na jar a vyraziť na blší trh, ak sa taký u vás organizujú.

Čas sú peniaze

Aj keď sa za online predaj väčšinou nič neplatí, zadarmo to tiež nie je. Čím lepšie danú vec nafotíte a odprezentujete, tým vyššia je pravdepodobnosť, že sa predá rýchlo a za peknú sumu. Je to ešte v záruke a má to pôvodný obal? Je to retro? Designové? Všetko sa ráta.

A čo keď už je dohoda na spadnutie? Nezabudnite si dať pozor na podvodníkov. Niektoré predajné miesta ponúkajú referencie, iné sú úplne anonymné. Tak či tak ale platí, že pri osobnom odbere radšej nechoďte sami na opustené miesta a pokiaľ máte čo i len kúsok podozrenia, chcite peniaze vopred na účet. A čo sa týka poštovného/prepravy, záleží na dohode. Niekde je obvyklé, že je v cene, niekde sa naopak pripláca navyše. A môže to byť aj niekoľko eurová čiastka, takže sa oplatí to nezanedbať.

Nevhodný darček môžete šikovne vymeniť

Nemáte čas a nervy riešiť s potenciálnym kupujúcim na internete, či je čiapka skôr marhuľová alebo lososová? Vyrazte na swap. Swap je niečo ako blší trh, ale bez peňazí, v duchu hesla nekupuj, vymieňaj. On-line prebieha tak, že sa s dopytujúcim/ponúkajúcim dohodnete čo za čo si vymeníte tak, aby to pre oboch malo maximálnu hodnotu. Fyzické swapy sú väčšinou organizované a prebiehajú trochu inak – vopred sa na mieste zaregistrujete a prinesiete veci na výmenu, neskôr sa potom otvoria brány a vy si, po zaplatení jednotného vstupného, môžete odniesť čokoľvek, čo vás zaujme.

Hodnota je subjektívna

Swap je super vec a je ľahké mu podľahnúť. Nevyhovujúcu kozmetiku veľmi ľahko vymeníte za mixér – a v tom je ten háčik. Pokiaľ sa snažíte zbaviť drahej veci, na ktorej vám záleží, možno odídete sklamaní. Hodnota veci sa málokedy vráti späť v plnej výške a vás viac ako pocit z dobrého obchodu môže hriať to, že vec niekomu urobí radosť a ešte poslúži. Swap je skrátka cesta, ako sa zbaviť nechceného a ešte niečo dostať na oplátku.

No, a nezľaknite sa občas mierne bizarných požiadaviek na “čo za to”. Veľa swapperov sú minimalisti a tak vidia hodnotu len v tom, čo reálne využijú – napr. v jedle alebo detskej drogérii.

Nevhodného darčeka sa môžete rýchlo zbaviť za odnos

Posledná možnosť, ako sa darčeka zbaviť a zároveň ho neposlať priamo na smetisko, je darovať ho za odvoz/odnos. Tak nájdu svojich nových majiteľov aj veci naozaj čudné, nedokonalé, nepodarené… no, poznáte to. Drobnosti, ktoré chcete mať rýchlo z očí (a nevadí im prípadná nepriazeň počasia), je najlepšie jednoducho položiť vedľa kontajnera a označiť ceduľkou “Som v poriadku, ak sa ti hodím, zober si ma.,” alebo niečím podobným.

Pre väčšie a citlivé veci potom existujú špecializované portály a aplikácie, kde predmet môžete ponúknuť “za odvoz”. Je to síce komplikovanejšie (vec je potrebné odfotiť, popísať, komunikovať so záujemcami), na druhej strane sa tak zbavíte aj objemnejších predmetov, obrazov a nábytku.

Ilustračné foto

Nevhodnému darčeku môžete nájsť nových majiteľov medzi priateľmi

Tombolou to začalo a tombolou to tiež končí. Najširšia rodina môjho muža sa každoročne stretáva na popoludňajšom povianočnom “večierku”. Príjemná udalosť spočívajúca v pití vína a voľnej zábave detí má ale aj praktický ráz – doje sa vianočné pečivo a nechýba ani tombola plná nevhodných darčekov. Firemné pastelky, kalendáre, hodiny, rámčeky, pexesá, blikátka, ale aj domáce džemy a bonboniéry. Každý niečo prinesie a každý si niečo vyžrebuje a po konci žrebovania je ešte voľná výmena. Prakticky každá „chobotina“ si nájde nového šťastného majiteľa a hlavne deti sa na tombolu tešia už dlho dopredu. Ako inak sa tiež dostať k veciam typu “To je hlúposť, to ti nekúpim.”? :-)

Ako je to s vracaním darčekov z Tchibo?

Niekedy sa Ježiško pomýli napríklad vo veľkosti. :-) Počítame s tým. Poproste ho o doklad ku kúpe, prípadne jeho TchiboCard (pokiaľ nakupoval v obchode s ňou) alebo faktúru z online účtu (pokiaľ nakupoval v e-shope). Všetok tovar zakúpený počas decembra môžete vrátiť až do konca januára.

Pri vrátení do obchodu vám na mieste vrátime hotovosť. Ak si hneď do predajne objednáte správny variant darčeka, môžete si ho potom hneď aj odniesť. Ak nám chcete darček poslať ako balík, postupujte podľa návodu tu. V prípade nejasností vám najlepšie poradia na bezplatnej infolinke 0800 212 313 (po–pia: 8–20 hod., so: 8–16 hod.).

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články