Práve čítate

Ako si pripraviť kávu v kanvičke s filtrom

2867  
Zdieľať: 

Ako si pripraviť kávu v kanvičke s filtrom

Dá to trochu viac práce, ale výsledkom je úžasne čistá a jemná šálka kávy. Kto prípravu v kanvičke s ručným filtrom vyskúša, zaradí ju medzi svoje obľúbené ranné rituály.

29. 2. 2020 2 min. čítania Veronika Bednářová
Ako si pripraviť kávu v kanvičke s filtrom

Jeden čas bola okolo filtrovanej kávy doslova mánia. Aby nie, pri príprave sa budete cítiť ako hotový barista. Môžete sa tešiť na čistú šálku bez čiastočiek kávovej usadeniny a olejov. Tie zostanú zachytené v papierovom filtri, čo oceníte zvlášť v prípade, ak chcete dať vyniknúť ovocnej chuti kávových zrniek. Príprava síce vyžaduje o niečo viac času ako s french pressom, ale určite stojí za skúšku. Iba pozor na to, aby ste vždy mali zásobu papierových filtrov.

Na jednu šálku s obsahom 250 ml si pripravte:

15 g kávy namletej na konzistenciu krupicového cukru

15 g mletej kávy sú približne 4 kávové lyžičky a kúsok alebo 2 lyžice a kúsok. Na presné váženie použite digitálnu váhu. Možno zistíte, že vám viac chutí o niečo slabšia káva – menej lyžičiek alebo viac vody. To už je, samozrejme, na vás. 

Ak si kávu nechávate namlieť v obchode, stačí povedať, že je to „na filter“ – obsluha si bude vedieť poradiť. Ak si radšej kávu meliete doma, riaďte sa konzistenciou podobnej krupicovému cukru. Hrubšie mletie by spôsobilo príliš vodovú chuť a jemnejšie, naopak, horkosť (a navyše by sa potom jemná usadenina ťažko popasovala s papierovým filtrom).

250 ml vody s teplotou do 94 °C

Nechajte vodu zovrieť do bodu varu a potom ju na približne minútu odstavte, aby vychladla. Príliš horúca voda spôsobí, že akákoľvek káva chutí horko.

Ktorú kávu zvoliť?


Ideálne je vybrať čistú, teda 100 % arabiku. Konkrétna odroda už je na vás – jednoducho skúšajte, čo vám chutí najviac. V Tchibo si vyberte z ponuky pre prekvapkávané kávy.

O tom, ako výber a mletie kávy ovplyvňujú jej výslednú chuť, som na Tchibo Blog písala tu.

Postup prípravy kávy v kanvičke s filtrom krok za krokom:

  • Vložte papierový filter do ručného filtra a dôkladne ho prepláchnite horúcou vodou, aby v nápoji nezanechal nežiaducu chuťovú stopu.
  • Horúcou vodou prepláchnite aj sklenenú kanvičku, na ktorú posadíte ručný filter.
  • Nasypte do filtra namletú kávu, zarovnajte jej povrch a do stredu urobte malú dierku.
  • Rovnomerne na stred zalievajte kávu vo filtri, aby sa celá namočila.
  • Naplňte celý filter vodou, ale snažte sa pri tom nenaliať vodu na jeho steny.
  • Po 3 minútach by mala všetka voda pretiecť do kanvičky. Ak to trvá dlhšie, zvoľte nabudúce hrubšie namletie. Ak voda, naopak, pretečie rýchlejšie ako za 3 minúty, nabudúce kávu nameľte jemnejšie.
  • Vyberte filter zo sklenenej kanvičky a kávu môžete podávať.

Milovníci kávy ocenia špeciálnu kanvičku


Na kontrolu teploty vody a rovnomerné zalievanie kávy vo filtri odporúčame kanvičku s labutím hrdlom. Praktické je, že v nej môžete ohrievať vodu priamo na sporáku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články