Práve čítate

Ako si pripraviť kávu v kanvičke s filtrom

2867  
Zdieľať: 

Ako si pripraviť kávu v kanvičke s filtrom

Dá to trochu viac práce, ale výsledkom je úžasne čistá a jemná šálka kávy. Kto prípravu v kanvičke s ručným filtrom vyskúša, zaradí ju medzi svoje obľúbené ranné rituály.

29. 2. 2020 2 min. čítania Veronika Bednářová
Ako si pripraviť kávu v kanvičke s filtrom

Jeden čas bola okolo filtrovanej kávy doslova mánia. Aby nie, pri príprave sa budete cítiť ako hotový barista. Môžete sa tešiť na čistú šálku bez čiastočiek kávovej usadeniny a olejov. Tie zostanú zachytené v papierovom filtri, čo oceníte zvlášť v prípade, ak chcete dať vyniknúť ovocnej chuti kávových zrniek. Príprava síce vyžaduje o niečo viac času ako s french pressom, ale určite stojí za skúšku. Iba pozor na to, aby ste vždy mali zásobu papierových filtrov.

Na jednu šálku s obsahom 250 ml si pripravte:

15 g kávy namletej na konzistenciu krupicového cukru

15 g mletej kávy sú približne 4 kávové lyžičky a kúsok alebo 2 lyžice a kúsok. Na presné váženie použite digitálnu váhu. Možno zistíte, že vám viac chutí o niečo slabšia káva – menej lyžičiek alebo viac vody. To už je, samozrejme, na vás. 

Ak si kávu nechávate namlieť v obchode, stačí povedať, že je to „na filter“ – obsluha si bude vedieť poradiť. Ak si radšej kávu meliete doma, riaďte sa konzistenciou podobnej krupicovému cukru. Hrubšie mletie by spôsobilo príliš vodovú chuť a jemnejšie, naopak, horkosť (a navyše by sa potom jemná usadenina ťažko popasovala s papierovým filtrom).

250 ml vody s teplotou do 94 °C

Nechajte vodu zovrieť do bodu varu a potom ju na približne minútu odstavte, aby vychladla. Príliš horúca voda spôsobí, že akákoľvek káva chutí horko.

Ktorú kávu zvoliť?


Ideálne je vybrať čistú, teda 100 % arabiku. Konkrétna odroda už je na vás – jednoducho skúšajte, čo vám chutí najviac. V Tchibo si vyberte z ponuky pre prekvapkávané kávy.

O tom, ako výber a mletie kávy ovplyvňujú jej výslednú chuť, som na Tchibo Blog písala tu.

Postup prípravy kávy v kanvičke s filtrom krok za krokom:

  • Vložte papierový filter do ručného filtra a dôkladne ho prepláchnite horúcou vodou, aby v nápoji nezanechal nežiaducu chuťovú stopu.
  • Horúcou vodou prepláchnite aj sklenenú kanvičku, na ktorú posadíte ručný filter.
  • Nasypte do filtra namletú kávu, zarovnajte jej povrch a do stredu urobte malú dierku.
  • Rovnomerne na stred zalievajte kávu vo filtri, aby sa celá namočila.
  • Naplňte celý filter vodou, ale snažte sa pri tom nenaliať vodu na jeho steny.
  • Po 3 minútach by mala všetka voda pretiecť do kanvičky. Ak to trvá dlhšie, zvoľte nabudúce hrubšie namletie. Ak voda, naopak, pretečie rýchlejšie ako za 3 minúty, nabudúce kávu nameľte jemnejšie.
  • Vyberte filter zo sklenenej kanvičky a kávu môžete podávať.

Milovníci kávy ocenia špeciálnu kanvičku


Na kontrolu teploty vody a rovnomerné zalievanie kávy vo filtri odporúčame kanvičku s labutím hrdlom. Praktické je, že v nej môžete ohrievať vodu priamo na sporáku.

Vyberte si domov kávu podľa svojho gusta

Vyberte si domov kávu podľa svojho gusta

Na Tchibo.sk nájdete zmesi aj jednodruhové kávy, ktoré je radosť ochutnať. Prepijte sa k svojmu favoritovi.

Vyberte si
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články