Práve čítate

Kysnutý čučoriedkový koláč v zdravšej verzii a šesť druhov mrveničky

6559  
Zdieľať: 

Kysnutý čučoriedkový koláč v zdravšej verzii a šesť druhov mrveničky

Ovocie a mrvenička, to je dokonale zladená dvojka. Vyskúšajte netradičný variant mrveničky s kokosom, jemnú ricottovú náplň a kysnuté cesto bez tuku.

21. 7. 2020 4 min. čítania Erika Pilátová
Kysnutý čučoriedkový koláč v zdravšej verzii a šesť druhov mrveničky

Keď začne leto a čučoriedková sezóna, je to pre mňa azda najmilšie ročné obdobie, čo sa pečenia týka. Nedám dopustiť na našeúžasné čučoriedky. Ak ich práve máte doma v chladničke, budú sa vám hodiť na náš dnešný recept. Dobrou správou ale je, že sa dá pripraviť aj z čučoriedok kanadských, takže nemusíte zúfať, ak ste „naše“ čučoriedky nezohnali.

U nás doma patrí medzi najobľúbenejšie čučoriedkové dobroty klasický čučoriedkový koláč. Moji stravníci by ho mohli jesť snáď každý deň, ale mňa ten istý recept stále dookola už trošku nudil (aj keď som ho teda každý deň samozrejme nerobila) a preto som si vyladila zdravšiu obmenu so špaldovou múkou.

V tejto verzii navyše nie je žiadny pridaný tuk a dokonca obsahuje aj celkom málo pridaného cukru. Možno sa teraz divíte, ako to môže fungovať. Na to je jednoduchá odpoveď: banány! To mi kedysi poradila jedna skúsená cukrárka. Zrelé banány dodajú cestu vláčnosť, vďaka čomu už nemusíte pridávať tuk a keď sú banány naozaj dostatočne zrelé, môžete ubrať aj cukor.

Keďže v lete pečiem kysnutých koláčov naozaj veľa, vymýšľam si aj iné druhy mrveničky. Je až neuveriteľné, ako málo stačí a koláč zrazu chutí zase úplne inak. Na čučoriedkový koláč rada pridávam kokosovú mrveničku, ktorú nájdete aj v mojom recepte, ale kľudne ho skúste skombinovať aj s niektorou z ďalšíchmrveničiek, ktoré uvádzam na záver článku. Tak hurá do kuchyne!

Banánové cesto je univerzálne


Je jedno, aké ovocie použijete na náplň. Kľudne použite aj marhule, jablká, jahody, alebo sa dokonca pusťte do variantu s tvarohom a orechmi alebo čokoládou. Banánové cesto je naozaj univerzálne.

Kysnutý čučoriedkový koláč s kokosovou mrveničkou

Na prípravu môjho čučoriedkového koláča budete potrebovať málo cez hodinu a pol času. Polhodinu bude trvať príprava samotného koláča, štyridsať minút bude cesto kysnúť a ďalších tridsať minút sa bude všetko piecť. Ingrediencie vám vystačia na jeden vyšší plech s rozmermi asi 20 x 30 cm. Ak budete chcieť upiecť okrúhly koláč, pokojne využite tortovú formu.

borůvkový koláč

Ingrediencie na cesto:

  • 300 g špaldovej múky
  • 120 ml mlieka
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 väčší zrelý banán
  • štipka soli

Ingrediencie na náplň:

  • 250 g ricotty
  • 2 lyžice vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • ½ lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry
  • 500 g čučoriedok

Ingredience na mrveničku:

  • 50 g masla
  • 50 g mletého kokosu
  • 50 g trstinového cukru

Postup:

  1. Ohrejte mlieko na izbovú teplotu, rozdrobte do neho droždie, pridajte trochu múky, cukru a nechajte vyrásť kvások (bude to trvať asi 10 – 15 min).
  2. Medzitým do inej misy preosejte múku so soľou, pridajte zvyšný cukor a vidličkou roztlačený banán. Pri kysnutom ceste vždy dbajte na to, aby bola soľ vmiešaná do múky a neprišla priamo do styku s droždím, ktoré by sa tým znehodnotilo.
  3. Do misy s múkou nakoniec pridajte kvások a dôkladne všetko prepracujte tak, aby vzniklo hladké cesto bez hrudiek.
  4. Cesto vložte do čistej misy, poprášte trochou múky, prikryte utierkou a na teplom mieste nechajte kysnúť asi trištvrte hodiny.
  5. Kým cesto vykysne, pripravte si plnku. Prešľahajte ricottu s vanilkovým cukrom, citrónovou kôrou a vajíčkom.
  6. Ak máte čerstvé čučoriedky, prepláchnite ich a nechajte okvapkať. Ak sa rozhodnete použiť mrazené čučoriedky, nechajte ich vopred rozmraziť a okvapkať v sitku.
  7. Na mrveničku si v miske premiešajte kokos, cukor a múku tak, aby vznikla drobivá zmes. Dajte ju na chvíľu do mrazničky.
  8. Hotové cesto vyvaľkajte na veľkosť plechu. Plech vyložte papierom na pečenie alebo vymažte maslom a vysypte mletým kokosom.
  9. Preneste cesto na plech a rozotrite naň ricottovú náplň. Navrch rovnomerne rozložte čučoriedky a potom ich nahusto posypte mrveničkou.
  10. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 až 35 minút.

Päť ďalších tipov na mrveničku

Mrvenička je pri ovocných koláčoch taký sladký chrumkavý bonus, ktorý môžete pripraviť na rôzne spôsoby. Tu je mojich päť osvedčených tipov. Je skvelé, že aj keď je základný koláč rovnaký, s iným druhom mrveničky môže chutiť ako úplne nový recept.

Marcipánová mrvenička

Na marcipánovú mrveničku budete potrebovať 50 g nahrubo namletých mandlí, 30 g nastrúhaného marcipánu, 3 lyžice trstinového cukru a 1 žĺtok. Všetko dôkladne prepracujte, aby vznikla drobivá zmes.

K čomu sa hodí?


Mrvenička s marcipánom sa skvelo hodí napríklad k slivkovým, čerešňovým a višňovým koláčom.

Škoricová mrvenička

Na škoricovú mrveničku si pripravte 70 g hrubej múky, 1 lyžičku mletej škorice, 1 lyžicu mletých orechov, 60 g masla, 50 g trstinového cukru. Všetky suroviny prepracujte v miske, aby vznikla drobivá zmes.

K čomu sa hodí?


Škoricovú mrveničku najlepšie skombinujete s koláčmi plnými jabĺk, sliviek alebo hrušiek. Ja ju najradšej robím na jeseň, ale aj inokedy samozrejme chutí skvelo. :-) Niekedy pridávam navyše hrsť nadrobno nasekaných vlašských orechov.

Mrvenička z ovsených vločiek

Na vločkovú mrveničku potrebujete len tri ingrediencie. Je to 70 g ovsených vločiek, 50 g trstinového cukru a 60 g masla. Ovsené vločky krátko opražte na suchej panvici a potom ich trochu podrvte. Zmiešajte s maslom, cukrom a prepracujte, aby vznikla drobivá zmes.

K čomu sa hodí?


Mrvenička z ovsených vločiek sa hodí na všetky druhy ovocných koláčov. Kvôli jej univerzálnosti ju doma robím naozaj často. Keď chcem navyše trošku sviežej chuti, prihodím nastrúhanú citrónovú kôru.

Perníková mrvenička

Perníková mrvenička sa vyrába zo zmesi 70 g špaldovej múky, 1 lyžice perníkového korenia, 1 žĺtka, 50 g masla a 4 lyžíc medu. Múku zmiešajte s perníkovým korením, pridajte žĺtok, maslo, med a prepracujte, aby vznikla drobivá zmes.

K čomu sa hodí?


Ako už to s perníkovými chuťami býva, aj perníková mrvenička sa hodí najlepšie na jesenné a zimné koláče. Nám doma veľmi chutí napríklad v kombinácii s ríbezľami, alebo iným výrazným kyslým ovocím.

Sušienková mrvenička

Na sušienkovú mrveničku budete potrebovať 100 g mandľových sušienok, 50 g masla a 1 lyžicu rumu. Sušienky rozdrvte a prepracujte s maslom a rumom.

K čomu sa hodí?


Sušienkovú mrveničku mám rada v kombinácii s orechmi, čokoládou alebo karamelom. Mám ale vyskúšané, že je veľmi univerzálna a hodí sa aj k ovocným koláčom.

Všetko na sladké tvorenie

Všetko na sladké tvorenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude v kuchyni hodiť nielen pri pečení sladkých koláčov.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články