Práve čítate

Krevety nie sú morské príšery! Naučte sa ich lúpať a správne variť

11429  
Zdieľať: 

Krevety nie sú morské príšery! Naučte sa ich lúpať a správne variť

U nás doma milujeme krevety. Pripomínajú nám dovolenku pri mori a je jedno, či ich grilujeme uprostred leta, alebo varíme v hrnci v zimnej sezóne. Veľa ľudí sa ale ich prípravy bojí... a pritom je to také ľahké!

1. 8. 2020 3 min. čítania Kitchen Story
Krevety nie sú morské príšery! Naučte sa ich lúpať a správne variť

Človeku často chvíľu trvá, kým si ku krevetám nájde svoju cestu. Niekomu to trvá dlhšie, iný im prepadne hneď od začiatku. Dôležitú rolu hrá to, ako veľmi ovládate ich správne čistenie, prípravu a tiež či máte správny recept, aby vás to neodradilo hneď na začiatku. Pripravili sme pre vás niekoľko základných rád, aby to pre vás bola predovšetkým zábava a vy ste s konečným výsledkom boli spokojný.

Hlavným dôležitým rozdelením kreviet pri ich nákupe je stav, v ktorom ich kupujete. Krevety zafarbené do šeda sú surové a nespracované, zakiaľ krevety ružové sú už uvarené.

Dajú sa tiež kúpiť buď olúpané, alebo aj celé s hlavičkami. Lúpané krevety vám ušetria trochu času pri príprave. Ale my si vždy vyberieme krevety surové a odporúčame kupovať celé aj s hlavičkami. Recept vlastne takmer vždy pripravujeme s celými krevetami, vďaka čomu dostaneme do jedla oveľa viac chuti.

Ako čistíme krevety?

Ak sa rozhodnete krevety očistiť hneď na začiatku, vyskúšajte náš návod, ako na to. Je to naozaj ľahké a určite nie je dôvod mať obavy, že by ste to nezvládli.

jak na krevety

  1. Najskôr odlomte krevetám hlavičku.
  2. Potom odstráňte pancier, roztrhnete ho palcom pozdĺž bruška až ku chvostu. Chvost môžete odstrániť tiež, ale pre lepší vzhľad krevety ho môžete aj ponechať. V jedle si ho potom odstráni každý sám.
  3. Dôležitým bodom je odstránenie črievka. Možno sa vám podarí ho plynulo vytiahnuť prstom alebo špáradlom. V opačnom prípade použite nôž a krevetu po chrbte zľahka narežte a črievko odstráňte.

Hlavičky a panciere z kreviet nikdy nevyhadzujeme. Väčšinou si ich dáme bokom a neskôr ich využívame vo vývare. Vyhodiť ich by bola veľká škoda – je v nich veľa chuti.

Špagety s krevetami

Tento recept nie je, rovnako ako lúpanie kreviet :-), vôbec zložitý. Našou obľúbenou chuťovou kombináciou, čo sa kreviet týka, je biele víno a čerstvá hladkolistá petržlenová vňať. To je istota, či už pripravujeme krevetové špagety, talianske risotto, alebo si ich chceme dať len tak samotné. Ingrediencie v recepte vám vystačia na 4 porcie a varenie zaberie asi 30 minút.

Ingrediencie:

  • 320 g špagiet
  • 2 stredne veľké cibule
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 500 g celých kreviet
  • 150 ml bieleho vína
  • hrsť hladkolistej petržlenovej vňate
  • šťava z ½ citróna
  • soľ, čierne korenie
  • 2 lyžice olivového oleja + na preliatie

Postup:

  1. Dajte variť vodu na špagety a osoľte ju. Špagety uvarte podľa návodu, aby boli tak akurát na skus.
  2. Rozohrejte panvicu s olivovým olejom.
  3. Cibuľu a cesnak zbavte šupky a nakrájajte nadrobno. Najskôr orestujte cibuľu do sklovita a potom na minútu pridajte cesnak.
  4. Vložte celé krevety, osoľte, okoreňte a zalejte bielym vínom. Počkajte, kým sa odparí všetok alkohol.
  5. Z uvarených cestovín pridajte ¼ naberačky vody ku krevetám. Je v nej škrob a šťavu vám to krásne spojí.
  6. Petržlenovú vňať nasekajte nahrubo a pridajte ku krevetám. Stiahnite z plameňa a pridajte šťavu z citróna.
  7. Uvarené cestoviny sceďte a premiešajte v panvici alebo hrnci s krevetami. Bohato prelejte olivovým olejom, prípadne dosoľte.


Ako sme písali vyššie, používame radi krevety vcelku, aby pustili do pokrmu čo najviac chuti. Ak sa ale necítite na to, že by ste si neskôr pri stole chceli krevety lúpať, môžete ich olúpať pred varením, prípadne ich olúpte pred premiešaním so špagetami a servírovaním.

Tipy na grilovanie

Tipy na grilovanie

Inšpirujte sa, ako ochutiť grilované mäso, ryby aj plody mora

Prečítať článok

Kde kupujeme krevety?

Najradšej kupujeme krevety vo veľkoobchode, alebo v špecializovaných rybích predajniach, kde si môžeme byť istí, že sú naozaj čerstvé.

Krevety sa totiž, ak nie sú zmrazené, naozaj veľmi rýchlo kazia. Nemusíte mať zlý pocit, keď si kúpite krevety z mraziaceho boxu – naopak. V našich podmienkach tak väčšinou získate oveľa čerstvejšie mäso, ak si ich kúpite od kvalitného predajcu. Len dajte pozor na to, aby ste ich rozmrazovali šetrne a mäso si zachovalo svoju kvalitu. Nezmrazené krevety je nutné dobre skladovať v chlade a naozaj rýchlo spracovať.


Či už budete krevety pripravovať priamo podľa nášho receptu, alebo sa pustíte do iných jedál, myslite na to, že krevety by sa nemali variť dlho, inak bude ich mäso úplne „gumové“. Tomu ľahšie predídete práve tak, že ich pred varením neolúpete. Krevety potom zostanú prirodzene šťavnatejšie.

Ďalšie obľúbené chuťové kombinácie

My dome síce máme najradšej kombináciu s bielym vínom, ale krevety môžete pripraviť azda na milión spôsobov.

Perfektne si rozumejú s chilli a zázvorom, s limetkami a koriandrom, alebo ich môžete napríklad pridať do thajského kari plného kokosového mlieka. Aj v tomto prípade ich ale prihoďte až na konci varenia, aby mäso zostalo jemné. Do omáčok a polievok býva praktickejšie krevety vylúpať (a vývar z hlavičiek a šupiek použiť do základu pokrmu), naopak pri príprave na panvici alebo grile je najlepšie ponechať ich vcelku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články