Ovsené vločky máme doma v špajze snáď všetci. Keď sa ale známych opýtam, čo z nich najradšej pripravujú, zisťujem, že väčšina ľudí z nich robí len ovsenú kašu. A to je naozaj škoda! Pretože možnosti ich využitia sú oveľa pestrejšie.
Ovsená kaša, ktorá sa pripraví cez noc
Ja mám ovsenú kašu na raňajky veľmi rada a niekedy sa s jej prípravou naozaj vyhrám. Môj obľúbený variant je nechať ju odležať cez noc.
To, že na kašu stačí povariť vločky v mlieku a potom ich dochutiť podľa vlastnej fantázie, vedia všetci. Ešte jednoduchším variantom, ktorý preferujem ja, je vločky večer namočiť do vlažnej vody. Ovsené vločky totiž vďaka tomu začnú štiepiť sacharidy, získajú sladšiu chuť a niekto si ich potom už ani už nedochucuje.
Ja si do nich rada pridávam štipku škorice, oriešky, hrozienka či brusnice a na záver čerstvé ovocie, ktoré práve mám doma. Niekedy zase pridám strúhaný kokos, vanilku, banán a trochu jogurtu.
Možno vám to ani nenapadlo, no ovsená kaša je výborná aj na slano. Stačí pridať napríklad tymián, orestované šampiňóny či cuketu a na záver stratené vajcia. Alebo šunku, avokádo a trochu bazalky. Možností je takmer nekonečne veľa.
Keď z ovsených vločiek nerobím kašu
Ak mám chuť pripraviť niektorý klasický recept zdravšie alebo ho len ozvláštniť, niekedy nahradím klasickú múku rozomletými vločkami. Ako na to? Stačí ich rozmixovať vo výkonnom mixéri.
1. Zahusťovanie
Rozomletými ovsenými vločkami môžete zahustiť najrôznejšie polievky a omáčky. Rovnako tak ich môžete použiť aj na zahustenie fašírok a vynechať strúhanku.
2. Mrvenička
Keď chcem ozvláštniť koláč s posýpkou alebo mrveničkou, pridám do zmesi za hrsť (alebo aj viac) jemných ovsených vločiek. Takáto mrvenička je ešte chrumkavejšia a po upečení má krásne zlatistú farbu.
Mrvenička na šesť spôsobov
Ak vás baví predstava ovsenej mrveničky, inšpirujte sa ďalšími piatimi možnosťami.
3. Lievance a placky
Rozomleté vločky môžete použiť napríklad aj ako spojivo do rôznych zeleninových placiek. A predovšetkým do lievancov, vaflí či palaciniek namiesto klasickej múky. Môj obľúbený tip je ovsený lievanec na celej panvici – vymiešam cesto na lievance (namiesto múky použijem rozomleté vločky a niekedy cesto ani nesladím, a pridám len roztlačené banány), nalejem ju do panvice so žiaruvzdornou rukoväťou a celú ju takto vložím do vyhriatej rúry. Keď je „maxi lievanec“ hotový, ozdobím ho čerstvým ovocím z našej záhradky (alebo zo supermarketu, keď nie je sezóna), orechovým maslom a jogurtom a servírujem ho uprostred stola, kde si každý môže ukrojiť, koľko chce.
Lievance nielen ovsené
Tri recepty na neobvyklé lievance, ktoré si zamilujete.
4. Ovsené koláče
Ovsené vločky sa dajú aj výborne zapekať. Buď na sladko s medom, orechmi a ovocím, alebo na slano. Na slaný koláč z ovsených vločiek totiž môžete použiť čokoľvek, čo máte práve doma a experimentovať môžete aj s rôznymi druhmi zeleniny, mäsom či všetko vylepšiť napríklad syrom. Moja obľúbená kombinácia je z restovanej zeleniny a sušených paradajok, ktoré si s ovsenými vločkami náramne rozumejú.
Ďalšie recepty z vločiek
Semienkové sušienky a koláč na spôsob francúzskeho quiche.
5.Domáca granola
Keď už sme pri zapekaní, nedám dopustiť na domácu granolu. Hneď po ovsenej kaši sú to moje najobľúbenejšie ovsené raňajky. A čo že to je, tá granola? Jednoducho, dozlatista zapečená chrumkavá zmes, ktorú si môžete ráno nasypať napríklad do jogurtu. My väčšinou ovsené vločky zapekáme s orechmi, najrôznejšími semienkami, sušeným ovocím, čokoládou, s kokosom a rozličným korením (najradšej škoricou). Pridávame aj trochu medu a masla.
Recept na granolu
Pripravte si vlastné granolu v priebehu niekoľkých minút
Domácu granolu uchovávam v uzatvárateľných pohároch a vďaka tomu vydrží dosť dlho – teda, keď ju rýchlo nezjeme. :-) Preto ju aj rada dávam známym ako jedlý darček. Stačí mať pár dózičiek a vlastnoručne robený darček je za chvíľu na svete.
6. Muffiny, cheesecake a sušienky
V rámci pečenia je pri ovsených vločkách, rovnako ako v prípade klasickej múky, snáď nekonečno možností na recepty. Keby som mala vybrať sladké dezerty, po ktorých sa u nás vždy zapráši, budú to muffiny a sušienky z ovsenej múky – niekedy pridám aj za hrsť nepomletých vločiek, aby som dosiahla zaujímavejšiu štruktúru. Z ovsenej múky rada robím aj základ na cheesecake. Chutí rovnako skvele, ako ten zo sušienok, ale je vhodný napríklad pre bezlepkovú verziu.
Ovos je prirodzene bezlepkový, ale ak budete variť pre človeka s alergiou na lepok, vyberte v obchode také vločky, ktoré budú označené ako „bezlepkové“. Prečo? Aby ste mali istotu, že počas pestovania a spracovania neboli „kontaminované“ inými surovinami, ktoré lepok obsahujú.
7. Domáce müsli tyčinky
Müsli tyčinky z obchodov pre mňa bývajú často prisladké, a preto si ich občas pripravujem doma. Jednak ich môžem menej osladiť, no hlavne si do nich dám presne to, čo mi chutí. Takéto tyčinky si potom beriem sebou do kabelky a uprostred pracovného dňa, ako by som ich našla.
Recept na müsli tyčinky
Domáce tyčinky plné orieškov, semienok a ovocia.
Ovsené vločky sa využívajú aj v kozmetike! Pridajte si ich do kúpeľa, zjemnia pokožku a odstránia svrbenie, sú teda prospešné pri liečbe atopického ekzému alebo lupienky. Tvárová maska z vločiek zasa pomáha vyhladiť pokožku a omladí a regeneruje pleť, vyčistí póry a predíde vzniku čiernych bodiek.
Recept na slaný koláč z ovsených vločiek
Slaný koláč z ovsených vločiek chutí skvele teplý, napríklad s ľahkým zeleninovým šalátom. V tejto podobe hravo zastane aj hlavné jedlo. Môžete si ho však dať aj za studena na desiatu. Je skvelé, že koláč je plný zeleniny, a tú si navyše môžete obmieňať podľa vlastnej chuti.
Ingrediencie:
- 250 g ovsených vločiek
- 1 malá cibuľa
- 1 mrkva
- 1 cuketa
- 1 paprika
- hrsť sušených paradajok
- hrsť čerstvej bazalky
- 1 balenie balkánskeho syra
- 3 vajcia
- soľ
- korenie
- olivový olej
Postup:
- Na troške olivového oleja orestujte nadrobno nakrájanú cibuľku.
- Pridajte očistenú zeleninu nakrájanú na menšie kúsky, osoľte, okoreňte a krátko duste – asi 5 minút.
- V mise zmiešajte ovsené vločky, nakrájané sušené paradajky, bazalku a vychladenú zeleninovú zmes.
- Všetko spojte rozšľahanými vajcami, a potom celú zmes preložte do formy, v ktorej všetko uhlaďte a už len posypte rozdrobeným balkánskym syrom.
- Pečte v rozohriatej rúre pri 200°C asi pol hodiny, než bude povrch zlatistý.
Ovsené vločky sú taký malý zázrak. Majú v sebe veľa prospešných zložiek a sú skvelým zdrojom energie, ktorá sa uvoľňuje postupne. Aj keď nepotrebujeme riešiť stravu pre zdravie či chudnutie, môžeme tým prospieť svojmu telu v niekoľkých ohľadoch.
V prípade, že ich konzumujeme pravidelne, pomôžu nám vďaka beta-glukánu (najdôležitejší typ vlákniny) znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Sú tiež skvelým liekom na vysoký krvný tlak a zároveň pôsobia ako probiotikum, teda ako potrava pre prospešné baktérie sídliace v našich črevách. Oproti ostatným obilninám, obsahujú ovsené vločky o niečo viac bielkovín a tukov, vitamínov a minerálnych látok a navyše sú prirodzene celozrnnou potravinou – zvýšený príjem vlákniny naše telo vždy ocení.
Všetko, čo sa hodí do kuchyne
Výbavu nielen na kuchtenie z ovsených vločiek nájdete na Tchibo.cz