Plnka podľa kuchára Jiřího Hilgarta
Veľkonočnú plnku vnímam ako prílohu k pečenému kuraťu alebo inému pečenému mäsu. Najčastejšie ju pečiem vo forme na biskupský chlebíček a po upečení ju krájam na plátky a podávam s kyslou smotanou.
Suroviny na 4 porcie:
- 8 rožkov (ak nemáte starší rožky, tak ich dajte na chvíľku do rúry preschnúť)
- 6 vajec
- 100 g slaniny
- 150 ml mlieka
- 50 g mandlí
- Hrsť pažítky a hrsť petržlenovej vňate (alebo 2 hrste žihľavy)
- Trochu masla na vymazanie formy
- Téglik kyslej smotany
- Soľ a čierne korenie
Tuk prináša vláčnosť
Pre mňa musí mať plnka vždy dobré pečivo, šťastné vajíčka a tuk. Tuk, či už formou masti vypečenej zo slaninky, z dobrej smotany alebo masla. Čím je plnka tučnejšia, tým je jemnejšia.
Postup:
- Rožky si nakrájajte na kocky a nechajte ich ešte schnúť.
- Nakrájajte si slaninku a nechajte ju vypekať, kým sa z nej nestanú krásne škvarky.
- Nahrubo posekané mandle zmiešajte so škvarkami a vypečeným tukom, nechajte trochu vychladnúť a potom pridajte všetky oddelené žĺtky, rožky, mlieko a dôkladne premiešajte.
- Bielky so štipkou soli našľahajte do snehu. Posekajte bylinky a všetko spojte v jednu hmotu.
- Premiestnite do vymazanej formy a pečte asi 40 min. na 180 °C. Po upečení vyklopte z formy a nechajte vychladnúť.
Jiří Hilgart bol celý život muzikantom, ale keď sa v roku 2015 prihlásil do súťaže Masterchef Česko a skončil druhý, otočila sa jeho kariéra kulinárskym smerom. Odvtedy pracuje ako privátny kuchár, BBQ chef a lektor varenia. Spracováva recepty pre najrôznejšie značky a testuje ich príslušenstvo do kuchyne. V neposlednom rade je spolumajiteľom Kafe Kiosek.
Plnka podľa blogerky Juliany Fischerovej (Maškrtnica.cz)
Priznávam, že som sa musela vydať do plnkovej rodiny, aby som ju ocenila – dovtedy som ten veľkonočný variant v dobrej verzii nestretla. Teraz ju rada robím nielen na Veľkú noc, ale aj počas roka – pokojne aj v menej honosnom a vaječnom variante alebo s tempehom ako vegetariánsku.
Ingrediencie:
- 200 g vareného údeného alebo obľúbenej chudej šunky vcelku
- 150 g vareného alebo pečeného hydinového mäsa (vopred upečiem, oberiem a zalejem výpekom alebo vývarom)
- 130 g mlieka alebo vývaru
- 40 g masla plus na vymazanie formy
- 6 žĺtkov
- 180 g sparenej zmesi zelených listov (hodím do hrnca s vriacou osolenou vodou a zlejem)
- 300 g staršieho pečiva (nakrájam a nechám preschnúť na pekáčiku poldňa až deň, toastový chlieb alebo rožky aj s kôrkou, ak mám časť bieleho kváskového chleba, pokojne použijem aj ten, ale bez kôrky)
- 2 strúčiky cesnaku (ak použijem medvedí cesnak, už nedávam normálny)
- 1 cibuľa
- 2 štipky soli
- ¼ lyžičky nastrúhaného muškátového orieška (ak nemáte radi, vynechajte)
- čierne korenie
Plnky a nákypy považujem za elegantný spôsob, ako zužitkovať starší chlieb a zároveň telu doplniť ako zásoby zelených listov, tak aj bielkovín. Moja plnka je plná zelených listov a domáceho pečiva – a pečivo má stále svoju štruktúru. Tým sa odlišuje od tuhých hmôt, kde narazíte len sem-tam na kus listu. Ako zeleninu používame klasické žihľavy, ale pokojne aj sedmokrásky, kozonohu, zádušník, medvedí cesnak, alebo aj vňať z reďkoviek… a ak ju robím počas roka alebo vyjde Veľká noc ešte do obdobia mrazov a snehu, doplním mrazeným listovým špenátom.
Postup:
- Na lyžici masla osmažím nakrájanú cibuľu, cesnak a potom nakrátko aj šunku nakrájanú na kocky.
- V sekáčiku alebo mixéri krátko zmiešam a nasekám zmes zelených listov, mlieka, žĺtkov, soli, korenia a zvyšného rozpusteného masla.
- Z bielkov vyšľahám sneh.
- Pečivo premiešam s mokrou zmesou, potom pridám mäso a cibuľu s cesnakom, nakoniec jemne vmiešam sneh a urovnám do dôkladne vytretej formy.
- Pečiem asi hodinu na horkovzduch – 180 stupňov, aby bola plnka z vrchu aj z bokov pekne zlatá.
Juliana Fischerová je autorkou blogu o chlebe Maškrtnica.cz. Rada píše a rozpráva o jedle, pomáha malým pekárňam a bistrám s tvorbou receptúr a externe tvorí pre Český Rozhlas, predovšetkým Radio Wave.
Plnka podľa babičky
Veľkonočnú plnku pečiem už v nedeľu. Neservírujem ju ale k nedeľnému obedu! Plnku odložím na pondelňajšiu výslužku. Je to už taká moja tradícia a každoročne sa k nám na výslužku šibači naozaj tešia. Plnku robím rada a myslím, že veľmi dobrú. :-)
Ingrediencie:
- 1 veka
- 1 kus údeného bôčika
- 1/2 sáčku mrazeného hrášku
- 4 vajcia
- 100 g masla
- 500 ml mlieka
- nasekané mandle (množstvo podľa chuti, ja dávam veľkú hrsť)
- soľ, čierne korenie, muškátový kvet
- žihľavy, petržlenová vňať alebo medvedí cesnak
Postup:
- Nakrájajte veku na kocky. Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky, žĺtky nalejte na veku, bielky do misy, kde vyšľaháte tuhý sneh.
- V hrnčeku ohrejte mlieko a pridajte aj maslo, nech sa rozpustí.
- Bôčik nakrájajte na kocky a pridajte k veke.
- Horúcim mliekom s maslom prelejte veku, všetko premiešajte, pridajte hrášok, nakrájané bylinky a nasekané mandle.
- Nakoniec pridajte vyšľahaný sneh a dochuťte soľou, čiernym korením a hlavne muškátovým kvetom. Premiešajte.
- Zmes dajte do vymazanej nádoby, v ktorej chcete plnku piecť. Pečte asi 40 minút na 170 °C. Krásnu Veľkú noc!
Štěpánka Duffková je nadšenou kuchárkou a perfektne varí ako typické české jedlá, tak aj lahôdky zo svetovej kuchyne. A po slanom chode u nej absolútne nikdy nechýba dezert. Je babičkou trojročného chlapca, ale stále je pracovne aktívna ako kouč a mentor pre podnikateľov aj „obyčajných“ ľudí.