Práve čítate

10 tipov, vďaka ktorým je náš balkón dokonalou oázou

8097  
Zdieľať: 

10 tipov, vďaka ktorým je náš balkón dokonalou oázou

Vychytala som detaily a teraz je balkón najobľúbenejším miestom nášho bytu. Mrknite na moje tipy a tiež fotku pred a po vylepšení balkóna. Nájdete ju na konci článku.

7. 5. 2021 6 min. čítania Silvia Ravasová
10 tipov, vďaka ktorým je náš balkón dokonalou oázou

Keď sme sa sťahovali do nášho bytu, mala som radosť, že jeho súčasťou je aj balkón. Síce bývame na mieste, kde to máme kúsok do parku, ale mať možnosť urobiť pár krokov a posedieť si na čerstvom vzduchu s knižkou alebo pohárom v súkromí, to je pre mňa na nezaplatenie.

Dlho bol náš balkón neútulný, iba so stolíkom, stoličkami a pár základnými vecami. K vylepšeniu vonkajšieho kútika ma asi motivoval aktuálny čas, kedy trávime oveľa viac času doma a musím povedať, že aj keď to nestálo stovky, či tisíce, premena je to veľká. A navyše bez trvalých zásahov. Byt máme prenajatý a tak sa nás nejaké zásadné prestavby netýkajú. Ak sa tiež chystáte zabývať svoj balkón alebo terasu, možno sa vám budú hodiť moje čerstvé poznatky. :-)

1. Všetko musí odolať aj nepriaznivému počasiu

Nech už vyberám na balkón čokoľvek, snažím sa nájsť veci, ktorým nevadí zmoknúť. Dnes už sa dajú zohnať odolné textílie – napríklad obrusy aj podušky na von, ktoré ale zároveň nestrácajú na pohodlnosti.

Myslím tiež na vietor. Nechcem, aby mi odniesol niečo, čo mám rada. Preto nechýbajú záťaže na obrusy a verte, či nie,  už sa robia oveľa krajšie ako tie, čo bývali u babičky. :-) Nejde ale len o obrus. Aj rastliny alebo doplnky umiestňujem s rozmyslom, aby som ich neustále nemusela chodiť schovávať.

2. Úložné diely – uprataný balkón

Či už sú to deky, ktoré nechcem v mojej neprítomnosti nechať na balkóne napospas osudu, najrôznejšie drobnosti alebo vybavenie, čo nevyužívam denne, rovnako ako vnútri bytu, aj tu platí, že zíde z očí… krajšie prostredie! :-) Ak máte balkón, kam prší, najlepšie je zadovážiť si vonkajšiu plastovú truhlicu. Ja mám ale šťastie, že väčšina balkóna je pod strieškou, takže si môžem dovoliť aj estetické prútené koše alebo textilné vaky.


Využite magnety! Máte kovové zábradlie? Kúpte naozaj silný magnet a prilepte ho na ľubovoľnú krabičku. Tú si potom môžete pricvaknúť presne tam, kde bude poruke.

3. Pohodlie začína pri nohách

… teda na podlahe. My máme na balkóne dlaždice, a preto som sa rozhodla spríjemniť si došľap vonkajším kobercom. Rada totiž chodím naboso. Môžete kúpiť plastové či gumové, ale perfektné sú aj tkané outdoorové koberce. Bývajú drahšie, ale zase o niečo príjemnejšie na dotyk. Aj tak u nás ale zvíťazil ten z plastu. Vyhovuje mi, že je ľahko umývateľný a hlavne pôjde zrolovať do skladnej veľkosti, až ho na zimu budem chcieť upratať.

Ak naozaj nie ste spokojní s povrchom podlahy, celkom lacno môžete dostať drevený (alebo s imitáciou dlaždíc) podlahový systém, ktorý jednoducho na súčasný povrch položíte. Kamarátka si veľmi chváli podlahu z vinylu – je veľmi odolný, ale zase o niečo drahší. A pre fajnšmekrov je tu možnosť umelého trávnika.


Z interiérového koberca môžete urobiť vonkajší: Na internete ma zaujal tip, kedy hladký koberec (ktorý nemá vysoký ani inak vyčnievajúci vlas) natriete pomocou valčeka polyuretánovým lakom na vodnej báze. Nemám to ešte otestované, ale na nejakom staršom kúsku to určite chcem skúsiť.

4. Mäkučké sedenie v štýle

Keď sme mali maličký balkón, nábytok sme nekupovali a sedávali sme s taburetkami a dostatkom veľkých podušiek priamo na zemi. Každodenný piknik! Na súčasný balkón už sa nám ale vojde aspoň malý stolík a stolička. Preferujem skladací nábytok, ktorý v prípade potreby ľahko upracem. Pohodlie aj tu doháňam pomocou podušiek (z nepremokavej látky) a hlavne nesmú chýbať deky na chladnejšie večery. S väčším balkónom by som si samozrejme priala pohodlnejší ratanový nábytok (ideálne taký, ktorý má pod sedákmi úložný priestor), alebo by som skúsila vyrobiť sedenie z paliet.


Keby som mohla, hneď by som si na balkón zavesila niektorú z moderných boho hojdačiek. Druhým riešením, vhodným pre balkóny so stabilným zábradlím, je 
hojdacia sieť.

5. Zvedavé pohľady? Nechceme!

Keď súkromie, tak súkromie. Cez naše zábradlie je vidieť, preto som ho obohnala bambusom. Výborným variantom sú aj plachty priamo na tento účel vyrobené – zároveň chránia proti vetru. Nech už použijete čokoľvek, naozaj dôkladne to upevnite. Z vlastnej skúsenosti už by som znovu nešla do drôtikov ani rôznych špagátikov, pretože to hneď povolí. Zástenu vždy napevno pripevním pomocou sťahovacej pásky. Tie sa nepohnú! Páči sa mi aj variant drevených zásten, ktoré zároveň slúžia ako vešiaky na kvetináče.

6. Slnko zbožňujem, ale nie keď ma ruší od čítania

My už sme v našom byte mali ako súčasť balkóna striešku, takže to veľmi nemusím riešiť. Ak ale premýšľate, ako si vytvoriť trochu tieňa a nemáte veľa miesta, mám tri nápady. Slnečníky a zásteny navyše ochránia aj pred letným dažďom, keď nebude s veternou smršťou. :-)

  1. Slnečník poznáme všetci, ale viete, že si môžete kúpiť aj „polkruhový“ na malé balkóny?
  2. Trojcípa látková zástena, ktorú napevno priviažete tam, kam potrebujete. Tie, čo sa predávajú, už mávajú aj UV filter a niektoré aj zabudované svetielka, čo je naozaj veľká romantika vo chvíli, keď sa slnko večer skryje.
  3. Vyťahovacia roleta vyrobená priamo na tento účel – zvislá alebo vodorovná

7. Atmosféra so sviečkami a lampiónmi

Nedám dopustiť na tlmené osvetlenie. Preto u mňa môžete vidieť svetelné reťaze, lampióny aj zápichy do kvetináčov, ktoré v tme môj relaxačný kútik rozžiaria. Na balkóne nemáme zásuvku, takže vyberám solárne napájané svetielka. Veľmi sa mi páčia aj vonkajšie lustre a lampičky, ktoré vyzerajú ako tie interiérové.

Ak na balkóne nemáte kam umiestniť háčiky (nezabudnite, že na hladkom povrchu môžete mať tie samolepiace – dá sa zohnať aj naozaj silná a funkčná obojstranná lepenka), zaveste lampióny na silnejší špagátik, ako keď vešiate bielizeň. Ale dobre ich upevnite! Parádne vyzerajú natiahnuté špagátiky do kríža.

A samozrejme nesmú chýbať sviečky. Obyčajné aj tie, ktoré odpudzujú komáre. Samozrejme musím myslieť na to, aby mi ich nesfúkol vietor, takže mám rôzne lampášiky, alebo iba hodím čajovú sviečku do vázy či zaváracieho pohára. Keď chceme mať romantiku, kúpim plávajúce sviečky a pošlem ich po hladine vody vo veľkej sklenenej mise, ktorú bežne v kuchyni využívam na šalát.

Prečítajte si tiež: Prírodné odpuzovače hmyzu


A čo keď potrebujem elektrinu? Na to je fajn kúpiť si navíjaciu predlžovačku a vytiahnuť ju v prípade potreby z bytu von. Ale je dôležité myslieť na to, že nesmie zmoknúť a vždy ju pred odchodom upratať!

8. Zelená upokojuje, chutí aj zaháňa komáre

… a nemyslím tým onen legendárny likér. Na mojom balkóne nesmú chýbať kvetiny a hlavne bylinky, ktoré jednoducho odstrihnem, keď na ne mám chuť. Navyše bazalka a levanduľa údajne zaháňajú komáre a to sa potom oplatí dvojnásobne! Rastliny je potrebné vyberať podľa toho, ako veľmi na váš balkón svieti slniečko. Ja nedám dopustiť na samozavlažovacie kvetináče a ďalšie vychytávky, ktoré rastlinám dodávajú vodu podľa potreby.

Rastliny mám klasicky na zábradlí, ale nebojte sa mať ich aj na zemi alebo v rebríkovom regáli, ktorý veľmi šetrí miesto. Rovnako sa dajú zavesiť zhora.

Prečítajte si tiež: Veľký bylinkový sprievodca alebo čo pestovať na balkóne

9. Čo ma osvieži, keď bude naozaj horúco?

Bazén sa na balkón nevojde a sprcha by nemala kam odtekať. A tak mám v lete poruke rozprašovač, ktorý ma príjemne osvieži. Moja druhá obľúbená záležitosť je inšpirovaná mojou babičkou, ktorá sa v lete jednoducho postaví do kýbľa so studenou vodou. Ja mám doma nafukovací bazénik na pedikúru a ten je na tento účel na leto ideálny.

Nesmú chýbať doplnky, ktoré udržia moje nápoje vychladené a určite sa hodí mať tácku, na ktorej odnesiete všetko občerstvenie naraz. A ak môžem poradiť, použite plastové riady, aby ste si prípadne nerozbili nejaké sviatočné.

Prečítajte si tiež: Recepty na tri netradičné domáce limonády

10. Posledné detaily pre dokonalú pohodu

Hudba dotvára atmosféru. Keď nechcem slúchadlá, využívam prenosný repráčik. Len dávam pozor na hlasitosť, aby som nerušila susedov. K balkónovej pohode mi krásne sadne aj grilovanie. Na trhu sú aj bezdymové grily na tento účel, ale ja som s tým opatrná, pretože nie je nič horšie, ako keď vám sused vyúdi čerstvo vypranú bielizeň na sušiaku. Mojím riešením je gril raclette, na ktorom si pečieme syr a a malé klobásky. Nikoho tým neobťažujeme a aj tak to je taká malá grilovačka. Win-win!

Prečítajte si tiež: Raclette alebo syrové grilovanie doma na stole

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články