Práve čítate

Rady od kaderníčky, ako si správne fénovať vlasy. Prečo je škodlivé nechať ich schnúť samovoľne?

5948  
Zdieľať: 

Rady od kaderníčky, ako si správne fénovať vlasy. Prečo je škodlivé nechať ich schnúť samovoľne?

Na telo uterák, na vlasovú pokožku fén. Bez neho hygienu robíte len napol. Že je to veľmi prísne? Rada vám vysvetlím opak.

14. 8. 2021 4 min. čítania Tereza Vlasáková
Rady od kaderníčky, ako si správne fénovať vlasy. Prečo je škodlivé nechať ich schnúť samovoľne?

Odkedy existuje fén, môžeme ľahšie povedať zbohom problémom, ako sú lupiny, svrbenie pokožky alebo mastiace sa vlasy. Keď nebudete vlasovú pokožku nechávať dlho vo vlhkom a teplom prostredí, nebudete dávať priestor na množenie prirodzene sa vyskytujúcich kvasiniek a baktérií. Tým vám chcem povedať, že nosiť po sprche turban hodinu na hlave je nesprávne, a ešte horšie je chodiť spať s mokrou hlavou. Preto ak sa chcete vyhnúť dermatitídam a častým problémom s vlasovou pokožku, vlasy si vždy po umytí aj vyfúkajte. Alebo aspoň vlasovú pokožku.

Ak nemáte problémy s vlasovou pokožkou, možno vás bude zaujímať, aký má fén dopad na zdravie a vzhľad vašich vlasov. Pri správnej technike fénovania totiž môžete vlasu pomôcť k uzatvoreniu vrchných šupín na ňom a oddialiť tak štiepenie končekov. Táto vrchná vrstva vlasu sa uzatvára napríklad kondicionérom, ale môžete to urobiť ešte dôkladnejšie práve použitím teplého vzduchu z fénu a kefy.

Ako si vybrať správnu kefu na vaše vlasy

Každé vlasy vyžadujú trochu iný prístup. Vyberte si správne kefu, aby ste išli krásnym vlasom v ústrety.

  • Okrúhla keramická: Vhodná na fúkanie vlasov do objemu, keramický povrch pomáha prehrievať prameň pri sušení a urýchliť tak proces, zároveň vlas tvaruje a vyhladzuje.
  • Okrúhla štetinová: Vhodná na vyhladenie krepovitých, vlnitých vlasov narovno, štetiny prameň dostatočne napnú a tak prameň ľahšie vyrovnáte
  • Plochá štetinová a plastová (kombinácia): Vhodná na rovné, alebo ľahko vlnité vlasy, ktoré nevyžadujú veľa pretvarovania. Ideálna na jednoduchú, rýchlu fúkanú, alebo predfúkanie vlasov a následné vyhladenie inou kefou
  • Plochá plastová, alebo Tangle teezer: Vhodná na rozčesávanie a prečesávanie kondicionéru alebo masky. Vlasy s ňou nefúkajte!

Kvalitný fén, čo sa neprehrieva a vhodne vybraté nástavce

Vyznajte sa v tom, aký nástavec na čo slúži a zdokonaľte techniku fénovania.

Ak fúkate narovno a máte bezproblémové vlasy, môžete ich vysušiť na 90 % bez nástavca a pokojne len cez prsty. Začnite vysušením vlasovej pokožky a korienkov vlasov. Na finálne vysušenie a vyhladenie vlasov nasaďte na fén nástavec, zoberte si kefu podľa potreby a jednotlivé pramene jeden po druhom vyhlaďte. Dávajte si pozor na to, aby nástavec smeroval ľahko zošikma pozdĺž rastu, nie kolmo na vlas alebo proti rastu. Vďaka tomu prameň vyhladíte a vlasy budú odolnejšie voči poškodeniu.

Ak fúkate jemné vlasy do objemu, použije kvalitnú penu alebo sprej na vytvorenie objemu, ktorý naneste ku korienkom. Zoberte okrúhlu kefu a ako prvé vysušte vlasy v predklone, s pomocou kefy vyvracajte vlasové korienky, aby sa vám postavili a tvorili tak objem. Keď budete mať suché korienky, znovu sa postavte a vysušte si vlasy s okrúhlou alebo plochou kefou podľa potreby.

Ak fúkate vlasy do vĺn alebo chcete kučery, naneste do vlasov stylingový prípravok na podporu vĺn, nasaďte na fén difuzér a v predklone s ním krúžte okolo vlasovej pokožky. Keď budete mať suché vlasy pri pokožke, môžete pokračovať naberaním vlasov do difuzéra, alebo nechať dĺžky voľne uschnúť.


Fén na doma používam od značky Philips, vyhovujú mi jeho nástavce, výkon aj teplota vzduchu. Vzduch sa reguluje pomocou špeciálneho senzora, takže aj počas sušenia vlasov s pomocou  difuzéra (pre prirodzené vlny a kučery) máte istotu, že vlasy neprepaľujete. To je myslím skvelá pridaná hodnota. Ak máte tú možnosť, určite sa oplatí do kvalitného fénu investovať.

Používajte správne prípravky na ochranu a výživu vlasov

Základom zdravých vlasov je, po správnom zaobchádzaní s vlasmi, správne vybratá kozmetika.

Každý vlas potrebuje vyvážené množstvo hydratácie a proteínu. Hydratáciu vlasy strácajú pôsobením slnka, nevhodnou tepelnou úpravou, v niektorých prípadoch aj farbením vlasov. Proteín zase strácajú chemickými úkonmi, ako je zosvetľovanie a farbenie vlasov, alebo permanentný styling (trvalá).

Niektoré typy vlasov, napríklad kučeravé, vďaka svojmu tvaru prirodzene strácajú hydratáciu rýchlejšie. Vyberte si vhodný styling, ja vždy odporúčam nejaký bezoplachový kondicionér, buď v spreji alebo formou krému (čím poréznejšie, krepovejšie a silnejšie vlasy, tým hutnejší produkt hľadajte), a k tomu nejaké vyhladzujúce sérum alebo naopak tuživý styling, ak túžite po objemnej hrive. V každom prípade uprednostňujte produkty, ktoré v sebe majú tepelnú ochranu.

Pomyselnú čerešničku na torte môžete vlasom dať finálnym sprejom, ľahkým lakom na vlasy, ktorý na vlasoch zanechá ochranný film a účes zafixuje.

Raz za čas umyte vlasy do hĺbky

Raz za čas odporúčam vlasy hĺbkovo umyť, prípadne vyčistiť v kaderníctve. Dnes už je ľahké zohnať hĺbkovo čistiace šampóny na doma.

Takéto umytie vlasom dodá nový život, pomyselný reštart, vlasy sa po ňom viac lesknú a sú schopné prijímať výživu z kozmetiky. Odporúčam to robiť aspoň 1x za 14 dní, prípadne si párkrát za rok zájsť do kaderníctva, čo ponúka službu Malibu C. Značka Malibu C čistenie vlasov a tento vlasový wellness vynašla a je to jednotka na trhu už od roku 1985.

Na doma si môžete kúpiť napríklad hĺbkový šampón Un-Do-Goo. Pri takomto domácom ošetrení do vlasov vždy dajte masku na vlasy, aby sa očistené vlasy hneď nakŕmili potrebnou výživou. Ak vás zaujíma viac o vlasovej starostlivosti, môžete sledovať moje profily na sociálnych sieťach, ktoré pravidelne plním radami pre všetky typy vlasov.

Exoticky zladená kúpeľňa

Exoticky zladená kúpeľňa

Vyberte si nové doplnky do kúpeľne z našej novej kolekcie na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články