Práve čítate

Masáž bankami uvoľňuje svaly aj emócie. Naučte sa techniku proti celulitíde

5311  
Zdieľať: 

Masáž bankami uvoľňuje svaly aj emócie. Naučte sa techniku proti celulitíde

Ľudské telo ma vždy zaujímalo do hĺbky. To, ako funguje, ľudská aura, ľudské pocity, emócie. Cez dotyk podľa mňa toho o človeku zistíte najviac. A to ma priviedlo k bankovaniu. Mám pre vás návod na domácu masáž proti celulitíde a niekoľko ďalších rád, ktoré sa vám budú hodiť.

24. 7. 2021 3 min. čítania Sára Králová
Masáž bankami uvoľňuje svaly aj emócie. Naučte sa techniku proti celulitíde

Niekoľko rokov som líčila a o bankovaní som si vždy veľa čítala. V rodine máme masérov a možno práve preto ma to k tejto starostlivosti o telo odjakživa tak ťahalo. Lákalo ma to tak dlho, až som si banky kúpila a začala ich skúšať najskôr na sebe a potom aj na priateľoch. Stala som sa samoukom. Priatelia hovorili, že odo mňa po bankovaní odchádzajú oddýchnutí a nabití novou a pozitívnou energiou. Tak nejako to tie moje ruky vedia. :-)

A potom som si jedného dňa kúpila masážny stôl a začala bankovanie robiť profesionálne. Ľudia sa teraz ku mne často chodia aj vyrozprávať, niekto zaspí, iný len tak odpočíva. Tí, čo zostanú bdelí, mi rozprávajú svoje príbehy a tá hodina u mňa je pre nich aj taká terapia. Robí mi veľkú radosť, keď vidím, s akým úsmevom odchádzajú. Je to pre mňa príjemná odmena a vďaka tomu vidím, že to, čo robím, má zmysel. Niektorí ľudia prichádzajú len relaxovať a uvoľniť telo a iní zase riešia konkrétny problém. Bankami masírujem aj tvár, ale venujem sa aj  masáži len tak pomocou rúk a gua sha kameňom. Masáž tváre je mimoriadne relaxačná.

Čo to vlastne bankovanie je?

Bankovanie, alebo inak povedané vákuová masáž, pochádza zo starej čínskej medicíny starej niekoľko tisíc rokov. Bankovanie by som nazvala ako také príjemné týranie tela.

Banky sa vždy využívali predovšetkým na odstránenie bolestí chrbta a pohybového aparátu. Existuje veľa druhov baniek a záleží na každom, aké mu vyhovujú. Sklenené, plastové, bambusové alebo silikónové nádobky sa prikladajú tak, aby vytvorili podtlak a prisatie pôsobilo na pokožku. Pokožka sa bankou nasaje a príde k uvoľneniu. Pre laické použitie doma sú podľa mňa najvhodnejšie tie silikónové, pretože sa s nimi človek celkom rýchlo naučí pracovať. Zoženiete ich vo variantoch na telo aj na tvár.

Ako taká masáž funguje a pôsobí na telo?

Po prvom sedení cítite okamžitú úľavu. Výsledok uvoľňuje spazmy (kŕče a svalové napätie), napríklad medzi lopatkami, v chrbtových alebo krčných svaloch a podobne.

Banky sa prikladajú na akupunktúrne body, reflexné zóny, alebo priamo na boľavé miesta, či pri masáži. Medzi účinky patrí úľava od bolesti, uvoľnenie stuhnutia svalov, regenerácia pokožky, rozhýbanie lymfatického systému, pomoc s bojom proti celulitíde, regulácia toku krvi, lepšia činnosť potných žliaz, vyťahovanie toxínov na povrch…

Keď banka vtiahne pokožku, príde k popraskaniu malých cievok a tie sú po bankovaní viditeľné ako červené, až fialové kolieska. Bankovanie je často vnímané ako bolestivé, ale nemusí to tak byť vždy. Veľmi záleží od individuálneho prahu bolesti aj od maséra a jeho techniky. Niekedy je to možno bolestivé, ale účinné.

Návod na samomasáž proti celulitíde

Spomínala som, že banky môžu pomôcť aj proti celulitíde. Takú masáž si môžete urobiť aj doma. Na domácu masáž odporúčam silikónové banky.

Silikonové baňky

  1. Na pokožku problematického miesta naneste dostatok oleja (použite ľubovoľný telový olej, ktorý máte radi).
  2. Pomocou podtlaku prisajte banku na dané miesto.
  3. Krúživými pohybmi sa masírujte asi 2 až 3 minúty v smere zospodu nahor.

Ako často masáž robiť?


Najskôr by sa masáž mala robiť každý deň počas dvadsiatich dní. Potom pre udržanie efektu asi 2x týždenne. 

Na čo si dať pozor alebo pre koho sa masáž nehodí

  • Vyhnite sa bankovaniu pri kožných zápaloch, oslabenej imunite, prechladnutí.
  • Masáž nie je vhodná, ak užívate lieky na riedenie krvi, trpíte trombózou alebo iným ochorením krvi.
  • Neodporúča sa bankovať v oblasti, kde sú kŕčové žily, vystúpené či materské znamienka, spálená pokožka, otvorené rany.
  • Nemasírujte sa v tehotenstve ani po vážnych úrazoch, ani ak ste výrazne vyčerpaný.

Ľudia po bankovaní môžu pociťovať slabosť, ľahký závrat, bolesť hlavy, a preto sa odporúča zostať v pokoji, veľa piť, zvyšok dňa odpočívať a dať si niečo dobré a ľahké na jedenie. :-) Samomasáž pre vás pravdepodobne taká náročná nebude, ale ak by ste tento hlbší zážitok a príjemné uvoľnenie celého tela chceli vyskúšať plnými dúškami, odporúčam zájsť za odborníkom. Verím, že nebudete ľutovať.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články