Práve čítate

Dermatologička mi našla nebezpečné znamienko. Čo s tým a ako na prevenciu?

4397  
Zdieľať: 

Dermatologička mi našla nebezpečné znamienko. Čo s tým a ako na prevenciu?

Keď ma bolí brucho, idem k praktickému lekárovi, s opuchnutými ďasnami zase k zubárovi... ako ale spoznať, že mi hrozí zhubná rakovina kože? Materské znamienka nebolia, takže je ľahké na ne zabúdať. Môj príbeh je ale dôkazom toho, že sa to nevypláca.

11. 6. 2021 3 min. čítania Marie Bezděková
Dermatologička mi našla nebezpečné znamienko. Čo s tým a ako na prevenciu?

Materské znamienka máme všetci, a keďže obvykle vyzerajú len ako drobné, nenápadné pehy, prehliadame ich. Ich ignorovanie býva vraj doménou mužov, niekedy ale aj nás, žien. :-) Pritom práve my sa v letných mesiacoch často a rady opaľujeme a tiež nám viac záleží na vzhľade, takže by sme si skôr mali všimnúť nevzhľadné znamienka, s ktorými by mohlo byť niečo v neporiadku. Niečo podobné sa prihodilo aj mne.

Mamina mi už v detstve nechala z estetických dôvodov odstrániť niekoľko väčších znamienok, takže som ich automaticky začala považovať za niečo nepekné, čoho je lepšie sa zbaviť. Uznávam, že tento prístup je trochu márnivý, na druhej strane ma ale neskôr zachránil.

Nebezpečná „bodka“ na chrbte

Okrem pobytov pri mori som sa nikdy nijako špeciálne nevyžívala v opaľovaní. Tým skôr som si myslela, že mi rakovina kože mi nehrozí.

znaménka

V tridsiatich troch rokoch som sa k dermatologičke vybrala, aby som si nechala odstrániť väčšie znamienko na bruchu, ktoré v detstve uniklo pozornosti mojej mamy. Až u lekárky mi došlo, že problém so znamienkami je väčší, ako som si pripúšťala.

Tu na chrbte sa mi niečo nezdá,“ povedala, keď sa mi rozhodla pre istotu skontrolovať všetky znamienka. Až vtedy som si uvedomila, že som sa roky zaoberala len väčšími a nepeknými znamienkami namiesto toho, aby som riešila, či nemôže byť nebezpečná nenápadná peha na chrbte, kam si ani nevidím. Lekárka mi povedala, že peha je malá, ale má neobvyklý tvar, tak ju pre istotu čo najskôr odstráni.

Vyslovila slovo „prekanceróza“, teda stav pred vypuknutím rakoviny. Pamätám si, ako sa mi stiahlo hrdlo, keď ma objednala na sálu na najbližší termín. Po bezbolestnom odstránení znamienka som musela čakať ďalších takmer 14 dní na výsledky z laboratória, takže utrpenie sa ešte predĺžilo.

Prišla som za päť minút 12

Kvôli výsledkom som volala napätá ako struna – vedela som totiž z internetu, aká agresívna môže rakovina kože byť.

Vyčítala som si, že som k lekárke nešla skôr, a znamienko na bruchu, ktoré som chcela riešiť pôvodne, mi naraz prišlo úplne bezvýznamné. Sľubovala som si, že ak to dopadne dobre, budem chodiť na kontroly pravidelne. Výsledok z laboratória bol našťastie negatívny, takže mi spadol kameň zo srdca. Lekárka v tom ale mala jasno: „Keby ste za mnou neprišli, za chvíľu mohlo byť neskoro.“ Znamienko, ktoré mi odstránila, totiž naozaj bolo v štádiu, kedy by sa časom pravdepodobne zvrtlo na rakovinu.

Svoje predsavzatie som dodržala, nechala som si odstrániť znamienko z brucha, a ešte jedno vo vlasoch, kde mi vadilo pri česaní, a odvtedy si ich pravidelne nechávam kontrolovať. Väčšinu z nich si môžem skontrolovať a zhodnotiť sama, pretože mi lekárka poradila niekoľko trikov, ako na to, ale na niektoré miesta si jednoducho nevidím, tak prečo riskovať? Šikovná doktorka s dermatoskopom to zvládne oveľa lepšie. A ktovie, možno mi tým zase niekedy zachráni život.

Na čo sa zamerať pri kontrole znamienok?

Základné pravidlo, ktoré ma naučila lekárka: vystúpené znamienka väčšinou nebývajú nebezpečné, kým tie ploché áno. Rizikové môžu byť tiež tie, ktoré sa v priebehu času zväčšujú alebo menia svoj tvar.

Čo ďalšie je potrebné sledovať? V anglicky hovoriacich krajinách sa samovyšetrenie robí podľa tejto abecedy:

  • A – asymetria = znamienko na koži má nepravidelný tvar, ktorým sa líši od ostatných pigmentových prejavov pokožky
  • B – border = okraje sú nepravidelné, rozplývajúce sa hranice
  • C – color = nepravidelné sfarbenie, prevažujú rôzne odtiene hnedej aj čiernej farby, niektoré časti môžu byť často aj ružové, červené, šedomodré aj biele
  • D – diameter = rozmer prejavu presahuje 6 mm
  • E – evolving = priebežné zmeny (veľkosti, okrajov, tvaru, povrchu, subjektívnych pocitov, charakteru rastu)

Ak teda na sebe spozorujete znamienko, ktoré sa prejavuje týmto spôsobom, neváhajte sa čo najskôr objednať na dermatológiu!

Kto je najviac ohrozený rakovinou?

Zhubný, agresívny nádor kože, teda tzv. melanóm, postihuje najčastejšie tých, ktorí majú na pokožke veľké množstvo znamienok. Uvádza sa, že ak sa ich množstvo pohybuje v rozsahu 50 – 90, zvyšuje sa riziko malígneho melanómu až dvojnásobne).

Na rakovinu kože najčastejšie umierajú muži okolo 50 rokov, ktorí podceňujú prevenciu. Jedno až dve spálenia na slnku zvyšujú nebezpečenstvo vzniku melanómu u žien 1,5-násobne, u mužov 2,8-násobne, a u detí je to ešte oveľa viac.

Pozor na zradné slnko

V prípade, že sa na slnku spálite, nestačí situáciu zachrániť Bepanthenom. V rámci prevencie by ste si mali nájsť skúseného dermatológa a zájsť k nemu pre istotu na kontrolu.

Ak sa často pohybujete na slniečku, je nutné okrem návštevy lekára dodržiavať všetky známe preventívne opatrenia:

  1. Nevystavujte sa cielene slnečnému žiareniu medzi 11. a 15. hodinou
  2. Vždy používajte opaľovací krém s ochranným SPF faktorom, a to pred aj v priebehu opaľovania (niektoré prípravky sa zmyjú vo vode!).
  3. Používajte krém po opaľovaní, ktorý upokojí slnkom podráždenú pokožku.
  4. Vyberte správny krém v závislosti od vášho prirodzeného fototypu (určuje sa podľa vzhľadu pokožky a tendencie jej opálenia / spálenia, dá sa vyhľadať na internete) a plánovanej dĺžky pobytu na slnku.
  5. Pri používaní krému nevynechajte citlivé oblasti, na ktoré sa často zabúda: cestička vo vlasoch, špičky uší, nos, priehlavky.

Vyznajte sa v SPF


SPF – skratka pre Sun Protection Factor (ochranný faktor opaľovacieho krému). Tento údaj nájdete na etikete, kde musí byť vždy uvedený pod presným číslom (6, 10, 15, 20, 25, 30, 50 alebo 50+) a slovným hodnotením úrovne ochrany (nízka, stredná, vysoká a veľmi vysoká). Rýchlo sa zorientujete podľa nasledujúceho rozdelenia:

  • SPF 15 – prenikne ním jedna pätnástina (teda 6,66 %) škodlivého UVB žiarenia; odfiltruje ho 93 %
  • SPF 30 – prenikne ním jedna tridsatina (3,33 %) škodlivého UVB žiarenia; odfiltruje ho 97 %
  • SPF 50 – prenikne ním jedna päťdesiatina (teda iba 2 %) škodlivého UVB žiarenia; odfiltruje ho 98 %

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články