Práve čítate

Pomóc, potím sa! 10 tipov, ako zostať aj v horúčave svieži

11134  
Zdieľať: 

Pomóc, potím sa! 10 tipov, ako zostať aj v horúčave svieži

Myslím si, že nikomu z nás nie je príjemný zápach potu. Preto som si urobila taký prieskum tipov, ktoré by mali pomôcť, aby nás horúce letné dni už nezaskočili. Nikto určite nebude protestovať, že cesta električkou alebo rozpáleným autobusom by bola v lete oveľa príjemnejšia bez týchto nepríjemných vôní. :-)

13. 8. 2021 3 min. čítania Romana Böhmová
Pomóc, potím sa! 10 tipov, ako zostať aj v horúčave svieži

Aj keď je pre mnohých z nás potenie nepríjemné, má pre naše telo pozitívnu funkciu. Ak sa totiž náš organizmus začne prehrievať, telo sa automaticky začne potiť a teplotu regulovať. Navyše sa týmto procesom telo zbavuje škodlivých látok, ktoré tak odvádza z nášho tela.

10 tipov, ako si poradiť s potením

Prebrázdila som zákutia internetu a múdrych knižiek, kadečo otestovala a nakoniec som z toho vybrala 10 bodov, ktoré podľa mňa stoja za to.

1. Vyskúšajte šalviu

Počuli ste už o tom, že šalvia lekárska pomáha proti nadmernému poteniu? Je to jedna z najskloňovanejších byliniek v spojení s potením. Nám rastie šalvia v záhrade, takže si tam chodím trhať jej lístky a varím si z nich čaj. Buďte s ním ale opatrní, nie je dobré užívať ho vo vysokej miere dlhodobo, počas tehotenstva ani dojčenia. Na potenie dlaní mi pomáha prikladať šalviové lístky priamo na dlane. Majú zázračné účinky.

2. Ste to, čo jete. A tiež čo pijete

Čím zdravšia strava, tým lepšie. Nielen kvôli nadmernému poteniu sa snažím vyhýbať nezdravým a spracovaným potravinám. Pijem čo najviac čistej vody a snažím sa obmedziť pitie alkoholu a veľkého množstva kávy, to tomu totiž nepridáva.

3. Klasika v podobe antiperspirantov

Antiperspiranty, dúfam :-), nemusím vôbec predstavovať. Niekto ich používa na dennej báze, pre niekoho je to sviatočná záležitosť. Guľôčkové, tuhé, v spreji, púdrové, voňavé aj bez vône… Ja v posledných rokoch používam prírodné, ktoré neobsahujú škodlivé chemické látky. Pripravte sa ale na to, že možno budete chvíľu hľadať ten ideálny. Zdá sa mi, že aj keď niekomu jeden funguje, na iného nepôsobí. Aj mne ich pod rukami prešlo niekoľko, kým som našla pre mňa vhodný. Pritom niektoré z mnou vyradených naopak moje kamarátky chválili. O niečo horšie už to bolo s prírodnými antiperspirantmi pri športovej aktivite, pri ktorej som sa viac zapotila.

Aplikujte správne

Je veľmi dôležité antiperspirant správne aplikovať. Pokožka by mala byť suchá. Dajte si teda pozor na rýchlu aplikáciu po rannej sprche.

4. Dlhodobé antiperspiranty

Okrem klasických antiperspirantov sa predávajú aj tzv. dlhodobé. Fungujú vlastne úplne rovnako, len vám účinkujú dlhšie. Väčšinou je to v ráde niekoľkých dní. Rozdiel je tiež v aplikácii. U normálnych antiperspirantov je bežné, že si ich nanesiete ráno alebo v priebehu dňa, kým u týchto je používanie odporúčané pred spaním raz za pár dní. Z tých najznámejších sú na našom trhu značky Perspirex a Driclor. Vyskúšala som oba a naozaj fungujú. Osobne ich ale odporúčam používať skôr príležitostne.

5. Vyberám si správne oblečenie

Veľkú rolu hrá aj to, čo si zoberiem na seba. Snažím sa obliekať si prírodné materiály, pretože keď si dám niečo umelé, za chvíľu som úplne mokrá. Preto si teda vyberám bavlnu a tiež som si v poslednom čase obľúbila ľanové kúsky.

6. Babská rada menom jablčný ocot

Keď už som tu spomenula šalviu, nemôžem vynechať ani jablčný ocot, ktorý je vyhlásený tým, že dokáže sťahovať póry. Stačí ho len trochu naniesť na vatový tampón a aplikovať do podpazušia. Divila som sa, ale fungovalo to.

7. Botulotoxín

Keď už si niekto naozaj nevie rady, čo s nadmerným potením robiť, často podstúpi aplikáciu botulotoxínu, ktorý dokáže utlmiť aktivitu potných žliaz. Ja sa vám ale musím k niečomu priznať, toto som ešte neskúšala.

8. Nezabúdam piť

Aj keď to znie trošku zvláštne, je to pravda. Ak nebudete dostatočne dopĺňať tekutiny, budete sa viac potiť. Takže pite, pite, pite. Samozrejme myslím vodu :-)

9. Snažím sa vyhnúť nadmernému stresu

Myslím, že každý z nás si spomenie na skúšanie pri tabuli, prezentáciu pred desiatkami ľudí alebo na maturitnú skúšku, kedy sme boli vystavení vysokej miere stresu. A presne ten dokáže spôsobiť nadmerné potenie. Aj keď sa to dá naozaj ťažko ovplyvniť, snažím sa týmto situáciám vyhýbať. Tým nechcem povedať, aby ste nešli k maturite, ale skúste stresové situácie obmedziť na minimálnu možnú mieru. Pomáhajú aj dychové cvičenia alebo najrôznejšie druhy meditácie.

10. Doplnila som horčík

Zistila som, že aj nedostatok horčíka v tele mi možno spôsoboval nadmerné potenie. Ak už si tiež neviete rady, skúste do svojho jedálnička zaradiť potraviny s vyšším obsahom horčíka. Ten nájdete napríklad v banánoch, strukovinách, semienkach alebo orieškoch.

A aké sú vaše tipy na to, ako aj v horúcich dňoch alebo stresových situáciách zostať svieži?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články