Práve čítate

Adventný kalendár z medovníčkov

3633  
Zdieľať: 

Adventný kalendár z medovníčkov

Ani vás už netešia klasické adventné kalendáre plné nekvalitnej čokolády? Skúste si tento rok doma vyrobiť kalendár z medovníčkov.

21. 11. 2017 2 min. čítania Gabriela Bartošovská
Adventný kalendár z medovníčkov

Takýto kalendár nielenže výborne chutí, ale zároveň vďaka nemu získate krásnu a milú dekoráciu. Do pečenia a zdobenia pokojne zapojte aj deti. Medovníčkov bude dosť, takže okrem čísiel na kalendár môžu deti popustiť uzdu svojej fantázii a ozdobiť si hviezdičky a ďalšie tvary podľa seba.

Tak hor sa do pečenia!

Ingrediencie

Na medovníčky
650 g hladkej múky
100 g práškového cukru
100 g medu
50 g masla
4 celé vajcia
10 g jedlej sódy
2 lyžice svetlého karobu
2 ‒ 3 lyžičky tlčeného perníkového korenia (škorica, klinčeky, aníz, nové korenie)
1 vajce na potretie

Na bielkovú polevu
150 g práškového cukru
1 bielok
zopár kvapiek citrónovej šťavy

Na adventný veniec
veniec z prútia / iný základ omotaný vetvičkami
ihla a niť / provázok
nožničky

Postup

Všetky suroviny na medovníčky spracujeme na hladké cesto. Zabalíme do potravinovej fólie a v chlade necháme odležať cez noc (alebo 12 hodín). Z cesta si vždy kúsok odkrojíme, rozvaľkáme ho na 3 mm hrubý plát a formičkami vykrajujeme ľubovoľné tvary. Vyskladáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 ° C zhruba 10 minút. Po upečení necháme vychladnúť, až potom zdobíme.

Potom si pripravíme polevu. Do misy preosejeme práškový cukor, pridáme prepasírovaný bielok a citrónovú šťavu a všetko vymiešame dohladka. Vzniknutú zmes nalejeme do cukrárskeho vrecúška a môžeme začať. Pred zdobením je dobré urobiť do medovníčkov dierku (cez ktorú potom prevlečieme niť na zavesenie), až potom na medovníčky napíšeme čísla 1 až 24. Po zatvrdnutí polevy medovníčky navlieknem na niť alebo povrázok a zavesíme na adventný veniec.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články