Práve čítate

Domáce osviežovače vzduchu

3215  
Zdieľať: 

Domáce osviežovače vzduchu

Vetranie doma nemusí byť vždy jednoduché. Niekedy za otvoreným oknom nepočujete štebotať vtáky, ale hlučné električky, alebo zase v chladnejších mesiacoch už necítite vôňu kvetov. Ak si myslíte, že tento problém nemá riešenie, pripravili sme pre vás pár jednoduchých a superrýchlych návodov ako si vyrobiť domáce osviežovače vzduchu.

28. 8. 2017 2 min. čítania Redakce
Domáce osviežovače vzduchu

Voňavý hrniec

Sami určite viete, ako rýchlo sa rozvonia byt, keď je na sporáku niečo dobré. Využite toho! Pripravte si zmes tých najobľúbenejších vôní, ktoré má váš nos rád a zahrajte sa na alchymistu.

Malý hrnček naplňte do ¾ vodou, pridajte pokrájané ovocie, trsy byliniek, korenie, pár kvapiek esenciálnych olejov, skrátka čokoľvek. Skúšajte rôzne kombinácie a hrajte sa. Postavte na sporák a keď vaša zmes začne bublať, znížte teplotu a varte tak dlho, dokiaľ sa váš byt nerozvonia podľa vášho želania. Len nezabudnite občas priliať trochu vody, aby sa zmes nepripálila.

Tip: Citrusy vydržia i jeden týždeň. Vlejte zmes do zaváraninového pohára a uložte do chladničky. Tak môžete i po pár dňoch prevoňať byt znovu.

Voňavé tyčinky

Minula sa vám náplň do zakúpeného osviežovača? Recyklujte a namiešajte si vlastnú. Pridajte pol hrnčeka saflorového oleja (olej zo svetlice farbiarskej), ktorý nájdete v obchodoch so zdravou výživou, prípadne použite iný rastlinný olej. Namiesto oleja môžete použiť i vodu s trochou vysokopercentného alkoholu. Len pozor, vodný základ vyprchá podstatne rýchlejšie.

Do tekutiny vmiešajte 10 až 15 kvapiek vášho obľúbeného esenciálneho oleja alebo ich kombinácií a vložte niekoľko rákosových tyčiniek.

Posteľná bielizeň ako nová

Určite poznáte trik našich babičiek, ktoré pridávali do skrine levanduľové vrecúška. Čo ale s posteľnou bielizňou, ak ju nechcete meniť každý týždeň? Čerstvú vôňu si zamiešajte do ostrekovača.

Zmiešajte 2 polievkové lyžice vodky a 2 lyžičky esenciálnych olejov s 2 deci destilovanej vody a nalejte do rozprašovača. Vodka je antibakteriálna a ľahká vôňa olejov sa postará o to, že vaša posteľná bielizeň bude voňať ako čerstvo vytiahnutá z práčky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články