Práve čítate

Ako byť na materskej, pracovať a užiť si oboje

3786  
Zdieľať: 

Ako byť na materskej, pracovať a užiť si oboje

Stretli sme sa so štyrmi mamičkami malých detí, ktorým sa podarilo skĺbiť starostlivosť o deti s prácou, a spýtali sme sa ich, aký majú denný rytmus, fígle, čo im uľahčujú život, a rady, ako zvládnuť prácu a výchovu detí a nezblázniť sa.

3. 11. 2016 7 min. čítania Kamila Šemberová
Ako byť na materskej, pracovať a užiť si oboje

Kamila Jarkovská pracuje ako interiérová dizajnérka, je mamičkou štrnásťročnej dcéry a štvorročného syna, výtvarná umelkyňa Alena Kupčíková je mamičkou šesťmesačnej dcéry, novinárka Kristina Zábrodská má 20-mesačného syna a manažérka Linda Bilal je mamičkou trojročného syna a desaťmesačnej dcéry. Hoci pracujú v rôznych oblastiach a majú deti v rôznom veku, ich rady sú veľmi podobné. Ak na rodičovskej dovolenke chcete pokračovať vo svojej práci alebo začať nový biznis, možno ich praktické rady oceníte a pomôžu vám zorganizovať si deň tak, aby ste boli spokojná vy, vaše dieťa aj váš partner.

bylinky_terasa-56 (1)

Priority

Každá pracujúca mamička má svoje dôvody pre zapojenie sa do pracovného procesu. „Práca ma baví, neviem si predstaviť byť len tak doma. Pretože nemusím chodiť do kancelárie, môžem si plánovať prácu, ako potrebujem. Väčšinu svojho voľného času venujem práci, ale viem, prečo som sa tak rozhodla, a tak to neľutujem,“ vysvetľuje Kristina. Uvedomte si, že s dieťaťom sa nedá zvládnuť všetko a na sto percent ako predtým, keď ste ho nemali, pretože deň sa nedá nafúknuť. Stanovte si preto priority, čo je pre vás dôležité. Ak je na prvom mieste spokojnosť dieťaťa a radosť z práce, pokojne mávnite rukou nad neumytými oknami a občasnou studenou večerou. „Moja rada znie: zostaňte vždy pokojná. Neriešte, či máte doma upratané, navarené a podobne. Lebo v krátkodobom horizonte na tom nezáleží a dieťa vníma hlavne atmosféru,“ tvrdí Alena.

Pracovný rytmus

Ste sova alebo škovránok? Pracuje sa vám lepšie ráno alebo večer? Všetky mamičky sa zhodujú, že pracujú, keď majú zabezpečené stráženie detí, alebo keď deti spia. Pracovný rytmus prispôsobujú potrebám dieťaťa. Kristina vstáva okolo šiestej a kým sa syn zobudí, napíše článok. Alena pracuje hlavne v noci, keď uloží dcéru a má pokoj. „Pracujem hlavne večer a v noci a veci si radím podľa náročnosti, rozpočty robím cez deň, keď deti spia, alebo podvečer, a jednoduché texty pokojne aj v noci. Opravy už vytvorených vecí pokojne aj neskoro večer. Niektorí klienti sú z iného časového pásma, čo mi vyhovuje,“ dodáva Linda.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zapojte deti

Veľa činností možno robiť spolu s deťmi. Nečakajte, až dieťa pôjde spať, zapojte ho. Aj najmenšie deti veľmi rady pomáhajú, či už s varením, s praním alebo na záhrade. Napríklad také vyberanie riadu z umývačky: jasne, že ho vyberiete rýchlejšie, než keď necháte poukladať príbor ročné dieťa, zakrátko však bude dieťa pri tomto vaším pomocníkom a zároveň ho naučíte, že o domácnosť sa treba starať a riad sa sám neočistí v skrini.

Novinárka Kristina opisuje: „Vediem syna k samostatnosti už odmala, nechávam ho všetko vyskúšať a všetko mu vysvetlím. Aj keď sa mu niečo na prvýkrát nepodarí, alebo to trvá dlhšie, než keby som to urobila sama, v dlhodobom časovom horizonte to však považujem za dobrú stratégiu, pretože veľa vecí zvládne sám, zabaví sa nimi a ja mám viac času a nemusím mu stále vymýšľať zábavu.“ Viesť deti k samostatnosti považujú za dôležité všetky oslovené mamičky.

Rešpektujte sa

Keď chcete, aby vás deti nechali pracovať alebo chvíľu na pokoji, doprajte im to isté. Nechajte im priestor objavovať svet, keď sa samy hrajú, nemusíte im hneď pomáhať, ale pokojne si môžete urobiť, čo potrebujete, odpovedať na zopár e-mailov či vykonať nejaké drobnejšie práce v domácnosti. Už aj veľmi malé dieťa chápe, že mamička má niečo dôležité na práci a že ju má nechať chvíľku samu. Učíte ho tak rešpektovať druhých.

23517797346_70fb342723_o
Zdroj: Flickr.com

Užívejte si společné chvíle

„Chcem pracovať a nemyslím si, že by sa môj syn niečo naučil sledovaním toho, ako sústredene píšem na počítači alebo telefonujem. Preto tieto aktivity robím, keď spí. Keď je hore, spolu sa postaráme o domácnosť, zahráme sa, zájdeme si na ihrisko, čítame si. Trávime spolu veľa času, veľa toho robíme spoločne. Ako jedenapolročný už zrejme väčšinu vecí plne chápe,“ tvrdí Kristina.

Mrhanie časom zakázané

Nasleduje smutná správa: ak chcete pracovať popri dieťati, mrhanie časom si nemôžete dovoliť. Ukrajovalo by vám totiž zo vzácnych chvíľ odpočinku. Kamila si zakázala sledovať správy na mobile, pretože by to bol obrovský žrút času, dôležité správy si číta v novinách. To isté sa týka času stráveného na Facebooku a rôznych fórach a blogoch. Ak vám to robí radosť a viete, prečo takto trávite čas, je to v poriadku, v opačnom prípade svoj cenný čas venujte radšej niečomu dôležitejšiemu alebo radostnejšiemu.

Smartfón ‒ najvernejší spojenec

S jeho pomocou možno objednať nákup, vybaviť e-maily, odfotiť zaujímavé ponuky a informácie, vytvoriť zoznam úloh atď. Telefonáty možno vybaviť počas dňa, udalosti si zapísať do kalendára alebo do bloku, čo obmedzí počet chýb a možných zmätkov. Na e-maily sa snažte odpovedať pravidelne ‒ napríklad dvakrát denne, ušetríte tak veľa času. Keby ste totiž odpovedali ihneď, zmnohonásobil by sa objem vašej korešpondencie. Ak máte na riešenie e-mailov vyhradený čas, ste stručnejší. Nevybavené e-maily je praktické označiť inou farbou alebo ako neprečítané, aby sa v objeme korešpondencie nestratili. Linde sa osvedčilo nahrávanie telefonátov, vďaka čomu si z nich neskôr môže urobiť poznámky. Nahráva si aj rokovania, takže namiesto prácneho tvorenia zápisníc si potom napíše iba základnú osnovu a priloží k nej nahrávku.

Stráženie detí

Samozrejme ideálne je, ak si môžete zariadiť pravidelné stráženie detí na konkrétny deň či poldeň v týždni. Ako tvrdí jedna z nami spovedaných mamičiek, najväčšiu pomoc predstavuje pestúnka alebo babička alebo iná nejaká dobrá duša. Na čas, keď viete, že máte pravidelne zaistené stráženie, si môžete naplánovať schôdzky (kľudne aj niekoľko za sebou), či napríklad hodiny jogy. Počas tejto doby vám práca pôjde od ruky, pretože nič neplánované vás nebude rušiť.

Týždenný a denný plán

V nedeľu večer si zapíšte všetky úlohy na celý týždeň, ideálne podľa jednotlivých dní. Nie je veľmi rozumné si úlohami naplniť celé dni, pretože pri deťoch dochádza k rôznym prestojom a neplánovaným aktivitám, takže ak máte deň rozplánovaný na minúty, budete len frustrovaná z toho, že ste nesplnili plán. Plán by mal slúžiť len ako návod, aby ste na nič dôležité nezabudli, nie ako diktátor.

sm_tchibo-2

Každý deň aspoň jedna radosť

Je úplne jedno, čo to bude. Čítanie pred spaním, prechádzka, káva s kamarátkou, meditácia, joga, skrátka čokoľvek, čo vám robí radosť. Aj odpočinok má mať miesto vo vašom dennom pláne. Z času na čas sa môže stať, že ho mať nebudete, ale rozhodne by to nemalo byť pravidlo. Ak vám to dlhodobo nevychádza, naplánujte si konkrétny čas odpočinku, respektíve vašu obľúbenú aktivitu do denného režimu.

Vážiť si svoj čas

Hovorí sa, že čas je drahý, a pre pracujúce mamičky to platí dvojnásobne. Ak máte pocit, že na konkrétnu činnosť je vášho času škoda, rozlúčte sa, odíďte a robte niečo z vášho hľadiska zmysluplnejšie.

DSC_0761
Zdroj: Flickr.com

Spájanie aktivít

Ako hovorí dizajnérka Kamila: „Snažím sa deti zapájať do mnohých vecí, napríklad pri svojej profesii potrebujem veľa maľovať, tak chodím na kurzy aj s dcérou, je to čas, keď pracujem na svojich projektoch a zároveň máme s dcérkou spoločnú aktivitu. Alebo keď potrebujem niečo vybaviť v meste, tak sa pozriem, kde v okolí je niečo dobré za odmenu, keď ma sprevádza štvorročný syn.“ Nami spovedané mamičky berú so sebou svoje malé deti všade. Ako hovorí novinárka Kristina: „Do terénu na reportáže beriem syna so sebou odmala, podľa mňa si tak rozširuje obzory. Z času na čas je jedno, či ide na detské ihrisko, alebo so mnou niečo vybaviť do národnej banky.“ Manažérka Linda rovnakým spôsobom spája cestu do škôlky a späť s venčením psov: „Všetci sa príjemne prejdeme a ešte strávime fajn čas pohromade.“

Najdôležitejšie je, aby matka neprenášala svoju prípadnú nervozitu na dieťa, ale na druhej strane by nemala chodiť okolo dieťaťa po špičkách, aj ono sa môže trochu prispôsobiť dospelým okolo seba. Ako hovorí Alena: „Snažím sa nestratiť samu seba. Som umelkyňa a budem umelkyňa. Dieťa bude vyrastať v našej umeleckej rodine, čo má svoje špecifiká.“

A najlepšia rada na záver:

Kristina: „V tehotenstve som sa naučila védsku meditáciu, čo je technika hlbokého odpočinku, pri ktorej si dokonale oddýchne myseľ i telo. Vďaka tomu mi stačí spať šesť hodín denne a mám dosť času na syna aj na prácu.“

Linda: „A čo ma asi najviac drží nažive, je to, že sa nesnažím byť perfektná, ale akceptovať veci tak, ako sú, aj keď si občas myslím, že by som to urobila inak alebo lepšie. Jednoducho to nestihnem a to, že je to inak, neznamená, že je to zle. Pre mňa je to ťažké, pretože sa často snažím mať nad všetkým kontrolu, ale materstvo ma učí, že to tak nejde.“

Alena: „Za najdôležitejšie považujem mať niekoho poruke, nejakú dobrú dušu. Skvelé je, keď je to partner, ktorý môže byť otcom aj matkou v jednom. Mám to šťastie, že takého mám.“

Kamila: „Když nestihnu nakoupit, objednám nákup po internetu.“Kamila: „Keď nestihnem nakúpiť, objednám nákup cez internet.“

4498979180_b86016e5a1_o
Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články