Práve čítate

Aj v lete cvičím rada. Čo robím, aby som sa pri tom „neupiekla“?

3900  
Zdieľať: 

Aj v lete cvičím rada. Čo robím, aby som sa pri tom „neupiekla“?

Cvičenie v lete môže so sebou okrem vítaných endorfínov priniesť aj zdravotné riziká – rýchlejšie sa spotíme, môžeme dostať úpal, spáliť sa… Preto som spísala základné pravidlá, ktorými sa riadim, keď sa rozhodnem športovať vonku vo vysokých teplotách, keď je dusno alebo keď nie som v miestnosti so zapnutou klimatizáciou.

5. 8. 2022 4 min. čítania Redakce
Aj v lete cvičím rada. Čo robím, aby som sa pri tom „neupiekla“?

Leto je v plnom prúde a s ním hádam aj trocha voľného času na to, aby som si mohla ísť zaplávať alebo sa venovať iným aktivitám, na ktoré cez rok márne hľadám čas. Niekto sa vydá objavovať exotické kraje, iný ide pod stan opekať špekáčiky a ďalší sa rozhodne začať cvičiť. Ja sa (nielen) do prázdninového obdobia snažím zakomponovať kombináciu všetkého.

Aké zdravotné riziká má šport v lete?

Pri fyzickej záťaži sa teplo tvorí vo svaloch a jeho odvádzanie ovplyvňuje aj vonkajšia teplota. Pri zvýšenej teplote sa odvádzanie tepla zhorší, pri teplote nad 36 ° C dokonca úplne zastaví. Začne sa vylučovať pot, čo si ani nemusíme všimnúť, pretože v suchom prostredí sa ihneď odparí. Keď však cvičíme pri vysokej vlhkosti vzduchu, pot po koži steká, ochladzovanie nie je účinné a telo tak zbytočne prichádza o ióny a o vodu.

Potom môže dôjsť až ku kŕčom z tepla, vyčerpaniu z tepla alebo k prehriatiu mozgu, tzv. úpalu, ktorý môže spôsobiť až smrť. O tom, ako predchádzať úpalu sme nedávno písali článok. Odporúčam vám do neho nahliadnuť.

Pitný režim

Pri intenzívnom cvičení v teple môže telo stratiť až 1 liter potu za hodinu na meter štvorcový pokožky. To môže viesť k dehydratácii organizmu a ohrozeniu základných životných funkcií.

Preto je pre mňa základom cvičenia, a to nielen v lete, pitný režim. Najčastejšie pijem vodu, pretože tá je najúčinnejším nápojom proti dehydratácii organizmu. Rôzne malinovky nie sú vhodnou voľbou, pretože po nich mám väčší smäd, a navyše obsahujú cukor. Voda, ktorú pri cvičení pijem, je bez bubliniek a mierne chladená. Príliš studená voda by mohla telu privodiť šok. Keď nemám na čistú vodu chuť, dám si vodu ochutenú citrónovou šťavou. Tá ma nielen osvieži, ale dodá mi aj vitamíny a energiu.

Piť sa snažím priebežne počas cvičenia a hlavne skôr, než pocítim smäd. Ten signalizuje dehydratáciu. Vypiť celú fľašu naraz ale neodporúčam. Trochu vody si vždy dávam aj pred samotným športom. Určiť dobu, po akej piť, je pre každého individuálne. Okrem našej kondície záleží aj na teplote okolia alebo vlhkosti vzduchu.

Denná doba a čas cvičenia

Ďalším faktorom, ktorý sa vždy pri cvičení v lete snažím zohľadniť, je denná doba. Pobyt na horúcom poludňajšom slnku nikomu neprospieva. Ideálnou dobou na cvičenie je podvečer alebo ráno, keď nie je tak horúco.

Čo sa týka miesta cvičenia, najlepšie sa mi cvičí v prírode, napríklad na lesnej ceste, kde je mäkký povrch a dobre sa mi tam dýcha. V lete, keď sa teplota pohybuje okolo 35 °C, cvičím kratší čas, pokojne len pol hodiny, no ak mi to nestačí, tak pol hodiny 2x denne.

Oblečenie

Premýšľať musím aj nad oblečením vhodným na letné horúce cvičenie. Všeobecne platí, že čím menej oblečenia si na šport vezmem, tým lepšie.

IMG_0111

Najviac sa mi osvedčili vzdušné šortky a voľné tričko z prírodných materiálov. Hoci termobielizeň saje pot, na letné cvičenie ju neodporúčam. Pot – prirodzenú ochranu tela pred prehriatím – termobielizeň nasaje, telo však už neochladí. Neodporúčam ani upnuté legíny, ale tu podľa mňa veľmi záleží na materiáli. Osobne preferujem priliehavé šortky cyklistického strihu.

Pokrývka hlavy je na priamom slnku nevyhnutnosťou. To isté platí aj pre opaľovacie krémy. Hoci sa rýchlo spotím, používam opaľovacie krémy, pretože tak predídem spáleniu kože.

Starší ľudia a deti

Aj starší ľudia môžu v lete cvičiť, mali by si však častejšie dožičiť pauzy na pitie, lebo nie sú zvyknutí často piť.

Pozor si treba dávať pri vysokom tlaku a problémoch so srdcom, zdravotný stav by sa totiž mohol zhoršiť, mohlo by dôjsť k strate vedomia, v horšom prípade až k infarktu a mozgovej príhode. Preto sa treba riadiť radami lekára, veľa piť a zdržiavať sa najmä v tieni. Deti sa menej potia, preto na ne vysoké teploty vplývajú viac než na dospelých. Snažme sa im preto pri cvičení v lete robiť pitné pauzy v pravidelných, napríklad 10-minútových intervaloch. Samozrejmosťou je pokrývka hlavy chrániaca pred slnkom. Keď chce dieťa zmrzlinu, je dobré chvíľku počkať, aby mu neprišlo zle od žalúdka, a na doplnenie energie je namiesto sušienok lepšie ovocie.

(Ne)vhodné športy

Žiadny šport a aktivitu nemožno označiť za nevhodnú počas leta. Základom však vždy ostáva dodržiavanie pitného režimu. Napriek tomu k prehriatiu môže dôjsť pri dlhotrvajúcej športovej činnosti, ako je vytrvalostný beh, cyklistika, horolezectvo alebo kanoistika.

Varovné príznaky, že s cvičením treba prestať: Keď sa začnem veľmi prehrievať, motá sa mi hlava, mám mihanie pred očami alebo pociťujem dýchavičnosť, sadnem si na chvíľu do tieňa a doplním tekutiny, aby som predišla následkom spojeným s cvičením v horúčave.

Tipy na oblečenie zo športových kolekcií Tchibo

 Aj v našich kolekciách nájdete skvelé športové doplnky, ktoré sú výbornými parťákmi nielen na šport v horúcom počasí.

Trendy športové podprsenky z pevného materiálu hravo nahradia všetko ostatné oblečenie hornej polovice tela. Môžete si totiž vybrať z rôznych designov, ktoré je doslova škoda schovať pod tričko. A čo sa týka spodnej časti, necháme to na vás, či už preferujete farebné legíny, vzdušné šortky alebo šortky v cyklistickom štýle. Športové kúsky v našich kolekciách sú väčšinou vyrobené z recyklovaného polyesteru, no najmä v horúcom počasí si určite vyberiete aj medzi príjemným oblečením z biobavlny.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články