Práve čítate

Otestovala som 6 spôsobov, ako deťom označiť oblečenie do škôlky

4083  
Zdieľať: 

Otestovala som 6 spôsobov, ako deťom označiť oblečenie do škôlky

Či už idú vaše deti do škôlky, do školy alebo vyrážajú do školy v prírode alebo na lyžiarsky, vždy je vhodné ich oblečenie a topánky dobre podpísať. Človeku to potom ušetrí riešenie situácií, keď deti prídu s oblečením, ktoré patrí niekomu úplne inému. U nás v škôlke je podpísané oblečenie dokonca pravidlom pre všetkých.

12. 10. 2022 3 min. čítania Romana Böhmová
Otestovala som 6 spôsobov, ako deťom označiť oblečenie do škôlky

Možností, ako deťom podpísať oblečenie a topánky, je veľké množstvo. Ja som ich za vás vyskúšala, takže už nemusíte strácať čas s tými, ktoré nefungujú.

1. Nažehľovacie štítky

Ako prvé som vyskúšala nažehľovacie štítky, ktoré sa dajú kúpiť v galantérii. Nevýhodou je, že sa dajú použiť len na oblečenie, ktoré sa môže žehliť. Výhodou je ale naopak to, že keď ich správne nažehlíte, vydržia potom v práčke aj sušičke. Na štítky sa meno píše permanentnou fixkou, to je potrebné po praní občas osviežiť. Ďalším variantom sú nažehľovacie iniciály alebo obrázky, podľa ktorých si deti svoje oblečenie spoznajú, aj keď ešte nevedia čítať.

Na internete som narazila aj na možnosť objednať si nažehľovacie menovky s natlačeným menom a napríklad aj s obľúbenou rozprávkovou postavou. Je to nákladnejšie, ale estetické.

2. Pečiatky na textil

Pečiatky na textil sú podľa mňa najrýchlejším spôsobom označovania oblečenia a je to celkom praktické. Farba vydrží pranie aj sušenie. Z niektorých materiálov sa časom vymýva, ale stačí opäť opečiatkovať a je to. Meno a obrázok si opäť môžete vybrať na mieru – keď sa pozriete na internetové obchody, ľahko zoženiete väčšinu slovenských mien už predvyrobených. Nevýhodou je, že je potrebné, aby oblečenie malo miesto určené na označenie, vhodnú ceduľku alebo aby nebolo príliš tmavé. Inak tam logicky pečiatku nebude vidieť.

3. Popisovače textilu

Na výber je aj z univerzálnych popisovačov na látku s tenkou špičkou, ktorá umožní presnejšie písanie aj menšieho písma. Nápis alebo obrázok sa potom musí z rubovej strany zažehliť. Mám vyskúšané, že to potom vydrží pranie do 60 stupňov. Predávajú sa aj špeciálne látkové pásky, ktoré len popíšete, odstrihnete a za chvíľku zažehlíte.

4. Štítky z obyčajnej náplasti

Na označenie oblečenia núdzovo poslúžia aj náplasti bez vatového vankúšika, ktoré vhodným popisovačom deťom podpíšete. Využila by som to ale maximálne na oblečenie, ktoré sa neperie veľmi často – napríklad bundy, otepľovačky a podobne. Náplasť práčku „neprežije“, pre mňa je to skôr také riešenie na chvíle, kedy doma nemám ani nažehľovačky, ani pečiatky.

5. Samolepky

Samolepiace štítky s menom by som odporučila využívať hlavne do topánok alebo opäť na oblečenie, ktoré sa nemusí často prať. Po vypraní som skoro vždy musela použiť novú samolepku – pri kontakte s vodou sa väčšinou odlepia.

6. Vyšívanie

Tento variant je pre mňa až príliš prácny, ale verím, že niektoré šikovné mamičky sa do toho rady pustia. Spomínam si, že keď som sama chodila do škôlky, babička nám týmto spôsobom všetko označovala. Vyšívala nám iniciály alebo značky, ktoré sme si poznali.

Pútka s menom, zdobené gombíky a prívesky

  • Štítok s menom môžete prišiť ako pútko napríklad na bundu alebo mikinu. Hodia sa na to napríklad stužky, ktoré vám zostali z oslavy narodenín.
  • Ďalšou možnosťou, ako rozlíšiť oblečenie dieťaťa od ostatných, sú aj gombíky, ktoré môžete pomaľovať. Dobre na to poslúžia fixky na maľovanie veselých kameňov.
  • V škôlke som tiež videla, že niektoré deti majú odznačiky alebo háčkované visačky.

Ako sa vyznať vo veľkostiach detského oblečenia?

Občas si sama neviem rady, akú veľkosť oblečenia pre môjho syna vybrať. Je jasné, že každá značka veľkostne sedí trošku inak, ale mám tu pre vás pár základných rád, ktoré by vám mohli pomôcť lepšie sa vyznať vo veľkostiach detského oblečenia.

  1. Najčastejšie sa veľkosti oblečenia riadia podľa výšky dieťaťa. Ak teda vaše dieťa meria 110 cm, vyberáte približnú veľkosť 110 alebo o číslo väčšiu, teda 116.
  2. Veľkosti sú odstupňované po 6 cm (teda napríklad 110, 116, 122 atď.).
  3. Môžete sa stretnúť aj s číslovaním podľa veku dieťaťa (teda napríklad 3 – 4 roky).
  4. Niekedy je na oblečení uvedené oboje, vek aj výška (teda napr. 3 – 4 roky a 104 – 110).

V prípade, že sa riadite výškou vášho dieťaťa, berte trošku do úvahy aj jeho telesnú stavbu. Chudším deťom totiž často stačí o niečo menšia veľkosť.

Oblečenie a doplnky pre vaše deti

Oblečenie a doplnky pre vaše deti

Mrknite na tchibo.sk a vyberte pre svojich najmenších niečo pekné na seba.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články