Práve čítate

Sme novodobí kronikári: 5 tipov na nástroje, vďaka ktorým spomienky nezmiznú

1595  
Zdieľať: 

Sme novodobí kronikári: 5 tipov na nástroje, vďaka ktorým spomienky nezmiznú

Prvá jazda na bicykli, prevratné umelecké diela detí, super rande. Deje sa nám toľko drobných momentov, ktoré by si chcel človek uchovať naveky a občas sa do nich vrátiť. Predstavujem 5 (ne)digitálnych ciest, ktoré fungujú u nás doma.

25. 12. 2022 3 min. čítania Anna Hrábková
Sme novodobí kronikári: 5 tipov na nástroje, vďaka ktorým spomienky nezmiznú

Rok života v 6-minútovom videu

Aplikáciu One second every day som objavila počas prvého tehotenstva. Teraz si tak môžeme uplynulých 5 rokov pustiť ako polhodinový film – od chvíle narodenia prvého syna až dodnes, cez 1800 momentov.

Táto appka totiž veľmi ľahko dokáže z plnej pamäte telefónu vyčarovať video denník. V praxi to funguje tak, že každé asi dva mesiace strávim polhodinku tým, že do políčok jednotlivých dní veľmi jednoducho nalejem zábery alebo fotky. Skvelo tak zvládne strihnúť aj krátku videospomienku z dovolenky alebo sériu záberov s prababičkou ako digitálny darček k Vianociam. Len pozor, hrozí závislosť – čím dlhšie vydržíte, tým ťažšie je prestať.

Umelecké diela sa nesmú stratiť!

“Tati a kde je ten môj obrázok šabľozubého tigra, čo ide v kabriolete do vybuchujúcej sopky?” Neviem, ako u vás, ale u nás počujeme podobné vety celkom často. S manželom sme si radšej založili digitálnu galériu, kde všetko to umenie uchovávame a dúfame, že keď sa z detí stanú svetoznámi maliari alebo maliarky, bude stačiť fotka.

V messengeri tak máme samostatnú konverzáciu (môžete ich mať s jedným človekom niekoľko, odporúčam ich špeciálne pomenovať), kam si posielame nielen fotky obrázkov letiacich potom väčšinou do koša, ale aj hlášky, čo deti často pustia a nechceme ich zabudnúť. Keď si potom občas potrebujem pripomenúť, aké sú deti super, býva táto konverzácia mojou prvou destináciou.

Kronika má šuchotať a voňať papierom

Video denníček a konverzácia plná spomienok sú super, kto by ale chcel pri spomínaní len pozerať do displeja?

Pravidelné ročné zhrnutia, priania na nasledujúci rok alebo popisy situácií, ktoré fotka nezachytí, si teda uchovávame staromódne: v obrom pokrčenom zošite. Občas trochu podvádzame a poznámky si píšeme do zdieľaného dokumentu v telefóne alebo počítači – keď sa potom text vytlačí a do kroniky vlepí, považujeme podmienky šuchotania a vône za splnené.

Kronikársky tip:

Vlepte si do kroniky obálku na poklady, ktoré vám pomôžu spomienku znovu vyvolať. Vstupenky, odkazy alebo fotky z ultrazvuku? Všetko môže mať v kronike svoju skrýšu.

Aj deti chcú spomínať

A tak im pomáhame vymyslieť, ako si vedieť dôležité chvíľky alebo ľudí pripomínať.

Každé z detí má svoj album, kam si raz za čas pridá fotky vytlačené za pár drobných z fotopultu v drogérii. Baví ich už samotná príprava – vyberať si na dotykovej obrazovke fotky alebo si vlastný album vyzdobiť. Skvelá príležitosť na ďalšiu cestu do papiernictva!

Rovnako deti okolo nás často bavia nástenky. Môžu mať veľa podôb, napríklad:

  • Nástenka zo špagátikov
  • Klasická špendlíkovka – ak máte dosť odvahy a málo batoliat
  • Magnetická tabuľa alebo farba: často sa na ňu dá aj písať zmazateľnou fixkou
  • Doska s kolíčkami

Spomienky nie sú len text a fotky

…ale napríklad aj hudba.

Spotify umožňuje tvorbu playlistov – a tak máme napríklad zaznamenaný meniaci sa vkus detí alebo spomienky na svadbu, cestu za oceán alebo oslavu narodenín. Rovnako môžete využiť aj Youtube alebo napríklad iTunes.

Základom je záloha

Možno to všetko takto pokope môže znieť trochu zložito. Zakončím to teda nástrojom, ktorého využívanie vlastne úplne stačí a určite ho všetci už nejako využívame.

Preplnené kapacity telefónov môže odľahčiť pravidelné zálohovanie – či už preferujete automatické alebo ručné. Pre mňa je to príjemný rituál – párkrát za rok “nalejem” do appky One second every day videá, premažem veci, ktoré si nutne uchovať nepotrebujeme, a po mesačných zložkách všetko nahrám do úložiska.

Kam môžete fotky ukladať?

  • Externý disk – klasika. Len si zapamätať, kde je, a počítať s obmedzenou kapacitou.
  • OneDrive – za drobný poplatok fakt veľa miesta. Pre mňa istota, že sa moje dáta nestratia napríklad kvôli rozliatemu čaju (vyskúšané s externým diskom).
  • Google Photos – ak máte e-mail na google (alebo si ho chcete založiť), máte aj toto úložisko zdarma.
  • Rovnako môže poslúžiť aj akékoľvek ďalšie online úložisko ako iCloud, oldschoolové, ale funkčné rajče.net, Dropbox alebo napríklad Flickr.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články