Práve čítate

Hmota v štýle mesačného piesku zo surovín z kuchyne, s ktorou sa pohrajú najmenší

2497  
Zdieľať: 

Hmota v štýle mesačného piesku zo surovín z kuchyne, s ktorou sa pohrajú najmenší

Hmotu v štýle kinetického piesku si ľahko vyrobíte doma a to zo surovín, ktoré určite už teraz máte v kuchyni. Mám pre vás návod aj tipy na to, ako sa s takouto hmotou s deťmi hrať.

7. 9. 2022 2 min. čítania Małgorzata Boroń
Hmota v štýle mesačného piesku zo surovín z kuchyne, s ktorou sa pohrajú najmenší

Kinetický piesok, ktorému sa tiež hovorí mesačný, je teraz populárny azda u všetkých detí. Je to taká sypká hmota, čo dobre drží pokope, takže sa z nej dajú pokojne stavať aj bábovky. V lete ich samozrejme robíme na pieskovisku, ale ako sa blíži jeseň a daždivé dni, zábava na doma sa určite bude hodiť.

Kinetický piesok predávajú snáď už všetky hračkárstva, tak prečo ho vyrábať doma? Ja mám hneď niekoľko dôvodov:

  1. Pestrofarebné poháriky nie sú úplne lacná zábava a počas hrania sa vždy nejaká časť piesku „záhadne“ stratí.
  2. Nechce sa mi doma hromadiť veľa plastových obalov, v ktorých sa predáva.
  3. Dcéra je ešte naozaj malá a stále si niečo dáva do pusy. Odtiaľ jej piesok určite dolovať nechcem, aj keby som ho kúpila s nejakým eko zložením.

K domácej výrobe hmoty som sa inšpirovala na zmyslovom krúžku, ktorý s dcérou navštevujeme. Dostávame tam veľa tipov na to, ako obyčajné suroviny napríklad aj z komory pretvoriť na niečo na hranie a toto je jeden z nich. Okrem toho, že sa tým malá zabaví, rozvíja si aj jemnú motoriku a kreativitu. A musím sa priznať, že pre mňa je prehrabovanie sa v tejto na dotyk príjemnej hmote dokonalý antistres.

Ako sa hráme s mesačným pieskom?

Hodí sa podobná výbava ako na pieskovisko a k tomu navyše pracovná plocha.

Určite si pripravte najrôznejšie formičky. Môžete ale tvarovať aj len tak rukami alebo z piesku spraviť placku a otláčať do nej obrázky napríklad pomocou vykrajovačiek na medovníky. Dcéru tiež veľmi baví hrať sa s pieskom „na varenie“ alebo naberať kopčeky pieskovej zmrzliny pomocou zmrzlinovej naberačky a dávať ich do plastového kornútika, ktorý sme kedysi kúpili ako súčasť výbavy na pieskovisko.

Piesok vždy nasypem na veľký plech alebo do pekáča s vyššími okrajmi. Hodí sa ale aj hlbší lavór. Keď nič také nemám po ruke, rozložím na zem pogumovaný obrus (prípadne rozstrihnuté pevné igelitové vrece), čo inak používame pri maľovaní vodovkami a okraje k podlahe prilepím maliarskou páskou. Keď sa niečo vysype vedľa, ľahko to pozametám. Len odporúčam nehrať sa s pieskom v blízkosti koberca, ale to je asi jasné.

Návod na výrobu mesačného piesku

Stavila by som sa, že už teraz máte všetko potrebné doma. Výhodou tohto piesku je, že sa nič hrozné nestane, keď si deti trošku piesku strčia do pusy, ale aj tak ich určite nenechávajte, aby hmotu cielene ochutnávali.

Budete potrebovať:

  • 8 hrnčekov ľubovoľnej múky (pre ešte lepšiu konzistenciu môžete 2 hrnčeky nahradiť škrobom)
  • 2 hrnčeky oleja
  • Voliteľne na zafarbenie piesku: potravinárske farby (gélové) alebo farebné kriedy

Postup:

  1. Do veľkej misy nasypte múku a prípadne aj škrob.
  2. Olej nalejte na sypkú časť, premiešajte a potom rukami dôkladne prepracujte, aby vznikla hladká hmota.jak vyrobit kinetický písek
  3. Ak chcete piesok zafarbiť, pridajte pár kvapiek potravinárskeho farbiva alebo do neho nastrúhajte kriedu.piasek księżycowy przygotowanie

Keď chcem piesok odložiť aj na ďalšie hranie, dobre ho utesním v uzatvárateľnej dóze a skladujem ho v chlade a mimo slnečné lúče.

Prajem vám, aby ste si užili veľa zábavy a spoločného tvorenia!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články