Práve čítate

Zostať v práci roky, alebo striedať pozície ako ponožky?

4489  
Zdieľať: 

Zostať v práci roky, alebo striedať pozície ako ponožky?

Každý sme iný a prežívame životné zmeny rozdielne. A priznajme si, že zmena práce, zamestnávateľa alebo odboru je jedna z tých najťažších. Ako zmeny v životopise ale budú vnímať vo vašej budúcej vysnívanej práci?

30. 10. 2021 3 min. čítania Pavla Tomsová
Zostať v práci roky, alebo striedať pozície ako ponožky?

Ak nie ste práve cholerický typ osobnosti a nestane sa, že odchod zo zamestnania vyriešite zo dňa na deň s horúcou hlavou, tak je to mentálny proces, ktorý vo vás beží dlhší čas. Počas neho zvažujete pre a proti s ohľadom na svoje pocity, potreby aj životnú situáciu. Riešite, prečo už vám daná práca nevyhovuje a čo sa stalo, že je to iné ako na začiatku. Nebojte, asi sme si tým prešli úplne všetci.

Ako sa na zmeny v životopisoch pozerajú pri pohovore?

V tom najlepšom svetle by vyzeral prirodzene gradujúci životopis, ale dosiahnuť ho nie je nič jednoduché.

V ideálnom svete by to vyzeralo jednoducho. Kandidát na pracovnú pozíciu začal už počas vysokej školy praxovať v renomovanej firme v odbore, ktorý študuje, dostal tam skvelé referencie a po štúdiách prijal ponuku práce na plný úväzok alebo mu referencie pomohli k ďalšiemu uplatneniu v podobnej firme. Z juniornejšej pozície sa za 3 roky vypracoval na seniora, ktorý je schopný samostatne a zodpovedne fungovať a za ďalšie 2 roky už viedol menší tím. Po niečom novom sa teraz obzerá napríklad z dôvodu nemožnosti ďalšieho rozvoja, alebo keď z inej firmy dostal od takzvaného headhuntera ponuku, ktorá sa neodmieta.

Takýto príbeh pôsobí určite aj na vás veľmi profesionálne a každý by bol šťastný, ak by sa stal práve jemu. Lenže život väčšinou nie je o rozprávkových príbehoch. Naopak musíme (nielen) v profesnom živote čeliť zvratom, ktoré sme pri nástupe nemohli predpokladať ani ovplyvniť. Môže to byť zmena majiteľa firmy a s tým spojená nová vízia a potreba iných ľudí, s novými schopnosťami, rozhodnutie vedenia zatvoriť pobočku, alebo napríklad z posledného obdobia pandémia a vládne opatrenia, ktoré ovplyvnia aj dobre fungujúci biznis natoľko, že niektoré oblasti sa stávajú zo dňa na deň rizikové a neperspektívne.

Ukončenie pracovného pomeru je potom celkom časté – či už zo strany zamestnávateľa alebo z vašej vlastnej obavy o budúcnosť pri zotrvaní v takom odbore. Ako sa teda potom strategicky najlepšie rozhodovať v rámci svojej kariéry?

Zmena je korením života a nemusí sa nutne týkať len pracovných pozícií. Poznám ľudí, ktorí už dlho pracujú na jednom mieste a väčšine z nich patrí môj obdiv, pretože sa dokážu nadchnúť maličkosťami, zmenami v kolektíve aj v súkromí, našli rovnováhu a to má nepochybne veľkú hodnotu.“ – Martin K., obchodný manažér (Tchibo Slovensko)

Ako dlho je ideálne zostať na jednej pozícii?

Určite nepôsobí dobre, keď v priebehu 5 rokov vymeníte 4 zamestnávateľov s odôvodnením, že sa vám práca nepáčila.

jak střídat práci

Svedčí to o tom, že neviete, čo vlastne chcete a že chyba bude skôr na vašej strane, ako na strane niekoľkých po sebe idúcich zamestnávateľov.

Keď sa v práci striedajú kolegovia veľmi často, môže to byť časom aj demotivujúce. Mám radšej stabilný tím bez výrazných zmien, s bezpečným prostredím, do ktorého chodíme s úsmevom. Sme predsa ako druhá rodina. :-)“ – Michaela T., vedúca obchodu (Tchibo Banská Bystrica)

Ideálna pracovná skúsenosť na jednej pozícii je 3 – 4 roky. Táto doba zahŕňa štádium učenia, aplikovania informácií a ďalší rozvoj (inovácie a vylepšenie súčasných procesov alebo produktov) a spolu s tým aj odovzdávanie nadobudnutých skúseností nováčikom. Po tejto dobe je bežné a aj „zdravé“ rozhliadať sa po nových príležitostiach a impulzoch, rozvíjať sa ďalej nielen vo svojom odbore, ale aj osobnostne. Skôr za skostnatenosť a nepružnosť v rozhodovaní ako za lojalitu je považované zotrvanie na jednej pozícii nad 7 rokov.

Ani to samozrejme ale neplatí pre všetkých. Niekto sa na svojej pozícii stále vzdeláva a zlepšuje, vytvára sieť potrebných kontaktov a vtedy by som určite zotrvanie na jednej pozícii hodnotila pozitívne.

Ak pracujete vo väčšej firme, ktorá vás ako zamestnávateľ baví a vidíte možnosť rastu v nej, napríklad  na inom oddelení na inej pozícii, hovorte o tom a hľadajte príležitosť práve tam.

Dlhovekosť v mojej práci vnímam naprieč spoločnosťou aj u kolegov v zahraničí a beriem to tak úplne prirodzene. Páči sa mi pozorovať, ako spoločnosť ide dopredu v procesoch aj iných novinkách. Za 30 rokov som tu vystriedal asi 5 pozícií v rôznych oddeleniach, takže mám prehľad o rôznych oblastiach, čo je určite výhodou. Vidieť prácu iných oddelení je skvelé, aby mal človek nadhľad a viac chápal súvislosti.“ – Tomáš M., manažér logistiky v Tchibo

Vyberajte si prácu, ktorá vám dáva zmysel

Hľadajte takú prácu, ktorá vám bude dlhodobo dávať zmysel a bude vás baviť.

Udrží vás pozitívnych a motivovaných čo najdlhší čas. Vaším motorom bude chuť a záujem rozvíjať službu alebo produkt, hľadať vylepšenia a inovovať alebo pomáhať. Vnútorná motivácia pre prácu, ktorú robíme, je veľmi dôležitá a rozpoznateľná. Veľa zamestnávateľov sa okrem skúseností pozerá práve na vnútornú motiváciu každého človeka.

Podľa mňa je dobré, keď vám zamestnávateľ umožní rozvoj a posun na inú pozíciu, je to motivujúce. Ale poznám aj zamestnancov, ktorým rovnaká pozícia vyhovuje, nepotrebujú zmenu a aj tak ich to napĺňa a pracujú na 100 %. Zotrvať na jednej pozícii prináša výhodu, že už za tie roky viete, ako si s vecami najlepšie poradiť, ale tiež môže byť náročnejšie udržať si stabilnú výkonnosť a chcieť na sebe pracovať.“ – Radka P., vedúca obchodu (Tchibo Fénix Praha)

Naučte sa otvorene komunikovať

Pravidelne vyhodnocujte, čo vám práca prináša, či sa rozvíjate a či podmienky, ktoré máte, sú také, ktoré vám boli sľúbené.

jak střídat práci

Ak vnímate, že „niečo“ nie je v poriadku, komunikujte a rozprávajte sa o tom. Ak vás vaša práca dlhodobo nenapĺňa, a to z akýchkoľvek dôvodov, snažte sa to riešiť. Spíšte si veci, ktoré by vám pomohli a otvorene sa o nich porozprávajte s kompetentným nadriadeným alebo HR. Dajte tomu nejaký čas a priestor na zmenu. Keď nenastane, rozhodnite sa, ale nikdy neprešľapujte a nezotrvávajte v niečom, čo vám nevyhovuje. Prejaví sa to na vašom prístupe k práci, nálade, zdraví aj motivácii.

Často sa stretávam s tým, že zlá komunikácia a neschopnosť rozprávať o svojich pracovných potrebách, vedie k odchodu, ale dalo by sa tomu predísť práve otvorenou komunikáciou.

Myslím si, že ucelený tím, v ktorom sa často nestriedajú zamestnanci, je zohratý a môže sa na seba spoľahnúť, čo je veľké plus. Potom sa do práce tešíte, robíte ju s radosťou a ste k firme lojálny. Pre firmu je to určite ukazovateľ toho, že ide správnym smerom. Osobne som zo svojej skúsenosti pri nástupe najviac ocenila prístup, kedy mi bolo všetko vysvetlené naozaj dobre, aj vďaka tomu som si až dodnes oveľa istejšia.“ – Markéta D., predajkyňa (Tchibo Quadrio Praha)

Nikdy neklamte (ani sami sebe)

Život nám v rámci kariéry často pripraví rôzne nástrahy. Nedobrovoľný odchod, osobné rozhodnutie pre zmenu odboru alebo napríklad potrebu vyskúšať vlastné podnikanie. A nie vždy všetko vyjde podľa našich predstáv.

Vyhodnotiť takúto situáciu správne a rozhodnúť sa pre zmenu, keď niečo nefunguje a nevyhovuje, je považované za silnú stránku. Priznajte si to a neklamte o svojich skúsenostiach sebe ani ostatným. Aj pomyselná prehra a krok vedľa v kariére, môžu byť občas vnímané ako výhoda.

Nekopírujte v osobnom, ani v tom pracovnom živote ostatných. Inšpirujte sa príbehmi a stále sa učte a rozvíjajte. Považujte chyby a prešľapy za výhodu – aj tak totiž zbierate cenné skúsenosti. A hlavne robte to, čo vás baví. Veď v práci trávime naozaj veľkú časť života.

Nie je dôležité ako dlho, ale pre akého zamestnávateľa pracujete. V mojom odbore je jednoznačne dôležité budovať obchodné vzťahy a to sa pri častom striedaní pozícií robí ťažko. Vo svojej práci najviac oceňujem osobné vzťahy aj s majiteľmi a vedením spoločnosti.“ – Radislav L., regionálny obchodný manažér (Tchibo Slovensko)

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Novinka od Tchibo: Kofeínová voda Coffizz

Ochutnajte pramenitú vodu so silou kofeínu odpovedajúcou dvojitému espressu. V dvoch príchutiach v predajniach Tchibo, v širokej sieti supermarketov a na benzínových pumpách.

Nájsť obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články