Práve čítate

6 rád alergika, ako sa neukýchať k smrti

2180  
Zdieľať: 

6 rád alergika, ako sa neukýchať k smrti

Na príchod jari a rozkvitajúcu prírodu sa po zime väčšina ľudí teší. Alergici ju vítajú so zaťatými zubami. Pre niektorých utrpenie hasne s koncom peľového obdobia, iným trvá celý rok. Všetkým bez rozdielu prinášame pohľad autentického alergika, ako prežiť a nemusieť prehĺtať antihistaminiká ako lentilky.

6. 4. 2021 4 min. čítania Martin Kužel
6 rád alergika, ako sa neukýchať k smrti

Alergiu mám od detstva a ku koncu marca na Zyrtec pravidelne prisahám ako na krucifix. Kto ohavným sprisahaním matky prírody menom alergia netrpí, nedokáže to pochopiť. Nevie, čo to je záchvat kýchania, ktorý sa nedá zastaviť a na konci ktorého človek už len bezmocne hreší, kým sa prehrabáva v lekárničke alebo strká hlavu pod vodovod. Nemá poňatie, čo to je nemôcť si vybrať z očí smietku alebo ostražito ustúpiť, keď sa v dohľadnej vzdialenosti objaví mačička. Skúsenosť je to neprenosná. Našťastie sa jej dá predchádzať.

Ako teda prežiť alergický rok?

V nasledujúcich bodoch sa s vami podelím o často aplikované a osvedčené postupy, ktoré sa nevzťahujú len k lietajúcim peľom, ale ku všetkým možným alergénom vo všeobecnosti. Na špecifickejšie otázky sme sa spýtali priamo alergologičky MUDr. Zuzany Vančíkovej, ktorá doplnila moje skúsenosti vlastnými poznatkami z dlhoročnej praxe.

1. Vetrajte čo najmenej

Pozorovať jarné slniečko, ako praží do zelene, spoza zatvoreného okna môže vyvolávať trochu depku. Ale ak sú vaším alergénom pele, oblakom žltej smrti sa vyhnúť určite chcete. Nie je nutné kvôli tomu bývať práve pri lúke, aj na sídlisku rastú stromy, ktoré sa rady rozmnožujú. Ak vyvetrať naozaj potrebujete, robte to večer alebo po daždi, kedy je koncentrácia peľov vo vzduchu najnižšia. Dobrou investíciou môže byť aj čistička vzduchu, ktorá naozaj pomáha. Rovnako aj sušenie bielizne doma, namiesto na balkóne. Tá žltá vrstva, ktorá tak krásne obaľuje okná, sa totiž bielizni nevyhýba.

2. Udržujte čistotu

Vysávanie baví málokoho, ale tu ide pohodlnosť bokom. Vysávajte aspoň raz, ideálne dvakrát týždenne. Nenechávajte na povrchoch ležať prach, meňte posteľnú bielizeň každý týždeň a doma nefajčite. Zdá sa to veľa, ale pokojné dýchanie a spánok bez prekážok bude vašou odmenou. Ak máte doma alergika, zvážte posteľnú bielizeň a deky zo syntetickej tkaniny a aj tie pravidelne meňte. Páperová poduška je možno pohodlná, ale ak vám po nej, rovnako ako mne, napuchne tvár, radosť z večierky mať nebudete.

Odborník odpovedá – Existuje proti alergii nejaká účinná prevencia?

„Len do určitej miery. Nie sú to žiadne špeciálne opatrenia, súhrnne sa dá povedať, že prevenciou alergie je zdravý životný štýl, pestrá strava, dostatok pohybu, pobyt v čistom prostredí (hlavne nefajčiarskom).“
– MUDr. Zuzana Vančíková

3. Zatočte s plesňami

Častými príčinami alergie sú plesne a roztoče. Namiesto zvlhčovača vzduchu si radšej kúpte odvlhčovač. Naozaj existuje a dokáže udržať vlhkosť vo vašom domove pod 50 %, čo je pomerne účinná prevencia vzniku plesní. Prejsť raz týždenne závesy a dlaždičky v kúpeľni špeciálnym prípravkom sa tiež oplatí. Pamätám si, že v deväťdesiatych rokoch k nám zablúdil podomový predavač a demonštrátor výkonných vysávačov. Jeho trikom bolo vákuové vysatie podušky na placku, o ktorom tvrdil, že okrem radikálneho zmenšenia objemu do úložných priestorov tiež spoľahlivo zničilo všetky roztoče. Neviem, či v ňom vtedy nejaké boli, ale za pokus to určite stojí.

4. Vetrák, závesy a koberce vráťte babičke

Hádajte, čomu sa vo vírení prachu nič nevyrovná? Správne. Účinnejšie už je iba prirobiť na lopatky vetráku prachovku. Ak máte na výber, použite koberce s nízkym vlasom, kde sa toľko prachu nechytá, alebo sa ich zbavte úplne v prospech parkiet alebo plávajúcej podlahy. To isté platí s ťažkými závesmi, ktoré naozaj patria skôr do minulého storočia. Poriadne žalúzie urobia tú istú parádu a dajú sa jednoducho utrieť handričkou. A to najdôležitejšie – perte plyšových medvedíkov/dráčikov/poníkov. Alebo ich aspoň vysávajte, keď sa ich majitelia nepozerajú.

Odborník odpovedá – Je alergia dedičná?

„Na alergiu máme veľa génov, ktoré sa môžu rôzne kombinovať. Ak je alergický jeden z rodičov, je pravdepodobné, že približne polovica detí bude mať alergiu tiež. Ak sú alergici obaja rodičia, riziko pre potomstvo rastie až na cca 80 %.“
– MUDr. Zuzana Vančíková

5. Zvieratká nechajte radšej vonku

Je mi to ľúto, ale zvieracie chlpy a sliny sú tiež veľmi častými alergénmi. Ak svojich chlpatých maznáčikov nemôžete vyšupnúť za dvere, je potrebné nasadiť prísnejší režim. To znamená nepúšťať ich do miestnosti, kde spíte, a pravidelne ich kúpať, aj keď sa im to asi úplne páčiť nebude. Z vlastnej skúsenosti môžem prehlásiť, že alergia na zvieratá môže pri stálom kontakte sama skončiť, pretože si telo pravdepodobne uvedomí, že má na výber buď zomrieť alebo prestať hysterčiť. Nedá sa však zaručiť, že sa to podobne stane aj u vás. Mám strýka, ktorý vyrastal na dedine obklopený zvieratami a zhruba v štyridsiatke sa mu sama od seba spustila veľmi silná a veľmi chúlostivá alergia na mačky. Reakcie sú rôzne, takže sa radšej chráňte.

6. Vychádzky do prírody do detailov naplánujte a nezabudnite sa chrániť

Ak je to možné, vyhnite sa počas peľovej sezóny pobytu vonku medzi 5. – 10. dopoludnia, kedy je produkcia peľu najintenzívnejšia. Ak idete na prechádzku, zoberte si šiltovku a slnečné okuliare. Oboje slúži ako dobrá ochrana vašich slizníc pred lietajúcim žltým ekvivalentom spreja s korením. Ochrana, nie imunita. Oči vás budú pravdepodobne páliť aj tak, ale za žiadnu cenu sa ich v tej chvíli nesmiete dotknúť. Ak nechcete zistiť, aké to je šoférovať/ísť na bicykli/plížiť sa domov z výletu poslepiačky. Umytie tváre alebo radšej hneď sprcha po návrate z prechádzky a kompletné prezlečenie tiež nie je iba otázka osobného pohodlia. Je to otázka nevyhnutnosti.

Odborník odpovedá – Ako sa alergia lieči?

„Okrem odstránenia alergénov z blízkosti postihnutého prichádzajú do úvahy lieky blokujúce účinky histamínu, čo je hlavný činiteľ pri alergickom zápale. Užívajú sa buď celkovo alebo vo forme kvapiek do očí a sprejov do nosu. Na niektoré formy existujú aj vakcíny. Postupným podávaním upravených alergénov je imunitný systém preladený tak, že prestáva reagovať alergicky a ťažkosti miznú.“
MUDr. Zuzana Vančíková

Všetko do vašej kúpeľne

Všetko do vašej kúpeľne

Vyberte si praktické úložné boxy aj mäkučké uteráky na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články