Práve čítate

Vitamínová mánia! Aké jesť, ako ich medzi sebou (ne)kombinovať a prečo?

13734  
Zdieľať: 

Vitamínová mánia! Aké jesť, ako ich medzi sebou (ne)kombinovať a prečo?

O vitamínoch teraz počúvame zo všetkých strán. Stali sa bežným doplnkom zdravého životného štýlu. Ako sa v nich ale vyznať? Aké by sme mali brať a prečo teraz všetci berú hlavne déčko? Pozrela som sa na vitamíny trochu bližšie a zobrala si k tomu na pomoc odborníčku.

23. 1. 2021 4 min. čítania Marie Bezděková
Vitamínová mánia! Aké jesť, ako ich medzi sebou (ne)kombinovať a prečo?

Začala som sa viac hýbať, jem zdravo, dodržujem pitný režim… ale nechýba môjmu telu ešte niečo? Nemala by som mu dopriať vitamíny navyše?“ spýtala som sa pred časom sama seba, keď som v lekárni prechádzala okolo poličiek s doplnkami stravy. Na okamih som sa pri nich zastavila a pár krabičiek si prezrela. „Ako ale zistím, čo presne moje telo potrebuje?“ Musela som si úprimne povedať, že neviem. Napadlo mi, že by možno celý môj problém vyriešila krabička multivitamínov. Zaváhala som. Áno, alebo nie?

Má zmysel brať multivitamíny? „Záleží od toho, z akého dôvodu chcete vitamíny užívať. Ak iba preventívne, sú lepšie multivitamíny, prípadne s minerálmi. V takom prípade ich odporúčam užívať predovšetkým v období respiračných ochorení, to znamená od jesene do jari,“ hovorí lekárnička Pavla Horáková z Lékárna.cz. „Ak chcete doplniť reálny nedostatok určitého vitamínu, tak je lepšie ho užívať samostatne,“ dopĺňa.

Aké vitamíny sú „najlepšie“?

Ako ale zistíte, ktorý vitamín vám chýba? To je otázka, na ktorú je zložité nájsť odpoveď.

„Vždy záleží od veku aj pohlavia, od toho, ako sa stravujete a akými trpíte chorobami,“ hovorí Pavla Horáková. „Hladinu vitamínov v tele znižuje nezdravý životný štýl, choroby, fajčenie a alkohol. Preto je dôležité udržovať telo v kondícii – pohybom, zdravou a pestrou stravou, dostatkom tekutín,“ dodáva farmaceutka.

Dôležité je vedieť aj to, že niektoré vitamíny chýbajú častejšie deťom, iné napríklad tehotným ženám alebo seniorom. Vegetariáni a vegáni mávajú nedostatok vitamínu B12 a ženy, ktoré chcú otehotnieť, by zase mali užívať kyselinu listovú, ktorá patrí do skupiny vitamínov B… a tak by sme mohli vo výpočte pokračovať.

Vo všeobecnosti je teda najlepšie požiadať o určenie hladiny vitamínov v krvi praktického lekára alebo špecializované laboratórium. Iba tak si budete istí, čo vášmu telu skutočne chýba a ktorú krabičku s vitamínmi by ste si mali vybrať.

jak na vitaminy

Pozor na predávkovanie

Ako u všetkého, aj u vitamínov platí osvedčené pravidlo „všetko s mierou“. Ak to s nimi preženiete, môžete sa aj predávkovať, a následky potom môžu byť veľmi nepríjemné. „Predávkovať sa môžete predovšetkým vitamínmi rozpustnými v tukoch (A,D,E,K),“ upozorňuje lekárnička Pavla Horáková.

Napríklad príliš vysoký príjem vitamínu A spôsobuje praskanie perí, podráždenosť, nevoľnosť, kómu až poškodenie orgánov, u tehotných môže spôsobiť poruchy vývoja plodu.

Predávkovanie vitamínom D je málo pravdepodobné, ale aj tak sa môže vyskytnúť. Medzi príznaky predávkovania patrí strata hmotnosti a chuti do jedla, nepravidelný srdečný rytmus či zvýšená hladina vápnika v krvi a jeho ukladanie v tkanivách a orgánoch.

Vysoké dávky vitamínu E môžu narušiť zrážanie krvi. Predávkovať sa dá aj veľmi vysokými dávkami vitamínov rozpustných vo vode (C, B), ale u nich väčšinou dochádza k vylúčeniu nadmerného množstva v moči. K príznakom predávkovania dochádza len pri dlhodobom užívaní veľmi vysokých dávok.

Obľúbené déčko: Prečo ho teraz všetci chcú?

Možná už ste počuli, že užívanie vitamínu D pomáha pri prevencii nákazy koronavírusom Covid-19.

Problém je, že väčšina z nás ho má nedostatok. „Vitamín D pochádza zo slnečného žiarenia, takže si ho počas leta dokážeme v tele vytvoriť sami. Od jesene do jari to však v našej zemepisnej šírke nie je možné, a preto je vhodné ho dopĺňať inak,“ vysvetľuje lekárnička Pavla Horáková.

Vitamín D významne ovplyvňuje metabolizmus vápnika a fosforu. Tieto látky sa vďaka nemu v tele lepšie vstrebávajú, pričom obe sú dôležité pre správnu stavbu kostí a zubov. „Déčko“ tiež podporuje činnosť imunitného systému a podieľa sa tak na prevencii celého radu ochorení – predovšetkým ale tých respiračných.

Kedy začnú vitamíny „zaberať“?

Povedzme si to úprimne: Nikto nechce denne prehĺtať plné hrste liekov. V prípade vitamínov to ale nie je také jednoduché, ako napríklad s liekmi proti bolesti.

Zvykli sme si na to, že po prehltnutí tabletky sa jej účinok dostaví prakticky okamžite. U vitamínov ale veľa záleží od toho, ako dlho nášmu telu chýbajú. „Na to, aby sa hladina vitamínov vyrovnala, je pri ich dlhodobom nedostatku potrebné užívať vyššie dávky dlhší čas,“ hovorí farmaceutka. V užívaní vitamínov však môžete robiť aj pauzy, ale len v prípade, že užívate vyššie množstvo, ako je odporučené, a hlavne u vitamínov rozpustných v tukoch. Nižšie alebo odporučené množstvo ostatných vitamínov je lepšie brať kontinuálne.

Vitamíny v potrave: Čo a ako jesť?

Najviac vitamínov nájdeme v ovocí a zelenine, predovšetkým ale v ich čerstvej podobe.

Niektoré látky (napr. karotenoidy) sa síce lepšie uvoľňujú po tepelnej úprave, vo všeobecnosti ale platí, že pri ohrievaní jedla sa z neho cenné vitamíny naopak vytrácajú. „Na teplo sú háklivé predovšetkým vitamíny skupiny B a C. Tepelná úprava by preto mala byť čo najrýchlejšia. Čím dlhšie sa potravina tepelne upravuje, tým sú straty vyššie. Varenie v pare je jednou z najlepších úprav jedla, čo sa týka zachovania hodnotných látok v ňom,“ hovorí Pavla Horáková z Lékárna.cz.

S ktorými liekmi vitamíny nekombinovať?


Ak ste chorý a užívate lieky, buďte opatrný na ich kombinácie s vitamínmi. Najvýznamnejšia je interakcia warfarínu a vitamínu K – vitamín K znižuje účinok warfarínu. Tiež vysoké dávky vitamínov C, E a niacínu (vitamínu B3) môžu ovplyvniť účinok warfarínu. Vysoké dávky vitamínu B3 môžu ovplyvniť účinok perorálnych antidiabetík (liekov proti cukrovke 2. typu) a zvýšiť riziko nežiaducich účinkov statínov (liekov na cholesterol). Liekové interakcie sa dajú orientačne zistiť aj v aplikácii tu.

jak na vitaminy

Čo som sa o vitamínoch naučila? Teraz už viem, že bez predchádzajúcej konzultácie s praktickou lekárkou nemá zmysel kupovať bezhlavo krabičky vitamínov, keď neviem, či ich naozaj potrebujem. V zime sa nebudem báť užívať vitamín D, ktorý si moje telo nedokáže vytvoriť samo, a doprajem si aj viac pohybu a zdravej stravy – dám väčšiu šancu nielen ovociu, ale aj čerstvej zelenine: Veď schrúmať občas na desiatu mrkvu alebo si dať na večeru zdravý šalát je to najmenej, čo pre svoje zdravie môžem urobiť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články