Práve čítate

Robím si gél lak doma. Ako na to?

15048  
Zdieľať: 

Robím si gél lak doma. Ako na to?

Keď som nemohla chodiť na manikúru, naučila som sa robiť si gél lak sama. A nie je to vôbec ťažké! Prezradím vám, čo som si musela kúpiť a ako postupujem pri lakovaní aj následnom odstraňovaní gél laku z nechtov.

21. 11. 2020 7 min. čítania Jana Duffková
Robím si gél lak doma. Ako na to?

Moje nechty ma odjakživa trošku trápili. Mám ich pomerne mäkké a tak kedykoľvek si ich nalakujem klasickým lakom, do dvoch dní sú olúpané, pretože sa mi skrátka nechty ľahko ohýbajú a tým sa vrstva laku ľahšie poškodí. Aj preto som sa naučila chodiť do salónu a nechávala si svoje nechty potiahnuť gél lakom. Gél lak je pevný a aj na mojich nechtoch mi vydrží 14 dní bez poškodenia. Na nohách pokojne aj mesiac. Mám rada, keď mám nechty pekne upravené a toto je pre mňa jasná výhra, pretože lakovať si nechty doma každý druhý deň, to nie je nič pre mňa. :-)

Chodiť do salónu je super relax a hlavne sú nechty vždy úplne dokonalé. Ale keď som zostala doma na materskej, bohužiaľ som nemala príležitosť ísť si pravidelne posedieť na manikúru, takže som začala hľadať možnosti, ako to zvládnuť aj doma s dieťaťom. A ukázalo sa, že to nie je až také ťažké! Teraz už si takto upravujem nechty doma tri roky a stále som rovnako spokojná.

jak na gel lak doma

K nápadu naučiť sa upravovať si nechty v domácich podmienkach ma priviedla kamarátka. V začiatkoch mi veľmi pomohlo, že som to už za tie roky mala zo salónu tak trochu odkukané a zvyšok som sa naučila podľa internetu. Je mi jasné, že nie som žiadny profesionál a manikérky by v mojich výtvoroch určite našli nejakú tú chybičku, ale pre mňa je aktuálne hlavné to, že mi môj postup funguje.

Aké nechty si robím? Nepotrpím si na dĺžku a ani by som si umelo predĺžené nechty urobiť nevedela. Vybrala som si preto variant, ktorý nie je oveľa náročnejší, ako nalakovať si nechty obyčajným lakom. Tento spôsob zvládne podľa mňa každý, vyzerá prirodzene a podľa môjho názoru aj vkusne. Nechty zostanú v takej dĺžke, v akej vám narástli, alebo na akú ich skrátite.

Čo som si kúpila do môjho „domáceho salónu“?

Na začiatok je potrebné zadovážiť si nejakú tú výbavu. Počiatočná investícia teda niečo stojí, na druhej strane, keď si dobre vyberiete, väčšina vecí vám dlho poslúži. Čo som si do výbavy zadovážila ja?

  • UV lampu na vytvrdnutie gél laku
  • Pilníky (hrubý, jemný a jemný brúsny blok)
  • Štetček na oprašovanie nechtov
  • Pomarančové drievka
  • Orezávač a zatlačovač na nechtovú kožtičku
  • Acetón a čistič / odmasťovač na nechty
  • Vatové tampóniky (niekedy sú ale lepšie štvorčeky z buničiny, pretože nepúšťajú chĺpky)
  • Gél laky (podkladový, farebný a krycí)
  • Olejček na starostlivosť o okolie nechtov
  • Plastové klipy na odstránenie gél laku (ale postačí aj alobal)
  • Zoškrabávacia tyčinka na odstránenie gél laku
  • Nepovinná výbava: samolepky, trblietky, zdobiace tyčinky…

Na internete nájdete rôzne e-shopy (niekde sú už aj kamenné predajne), kde zoženiete všetko na jednom mieste. Moja overená značka sa volá Nani Nails, ale existuje oveľa viac variantov a je len na vás, čo vám bude vyhovovať.

Ideme sa pustiť do lakovania!

Nalakovať si nechty gél lakom nie je ťažké, ale je potrebné dodržať niekoľko pravidiel, aby vám výsledok naozaj dobre držal. Takže umyť si a osušiť ruky (alebo nohy) a ideme na to! Keď si lakujem nechty na rukách, urobím si vždy najskôr celú jednu ruku a až potom druhú. Pri nohách pracujem na oboch naraz.


Keď už budete v ktoromkoľvek kroku úpravy, nedotýkajte sa povrchu nechtu, nechytajte si danou rukou tvár alebo vlasy… Necht musí byť čistý a odmastený, inak gél lak nebude dobre držať.

1. Upravte kožtičku

Necht musí byť krásne hladký a čistý a nesmie na ňom vytŕčať kožtička. Ja ju zatláčam pomarančovým drievkom alebo inou podobnou pomôckou a niekedy, keď je treba, si pomôžem orezávačom na nechtovú kožtičku. S ním ale naozaj opatrne. Tie, čo majú kožtičku naozaj pevnú, môžu použiť zmäkčovač na kožtičku, ktorý sa pár minút pred jej zatláčaním na dané miesto jednoducho nanesie pomocou štetčeka.

jak na gel lak doma

2. Vytvarujte si necht

Pomocou pilníčka si vytvarujem nechty tak, ako som zvyknutá. Niekedy ich nechám doguľata, inokedy, keď mám nechty trochu dlhšie, volím hranatejší tvar. Je dôležité dať pozor na to, aby všetky nechty boli rovnako dlhé a mali rovnaký tvar. Počas úpravy si preto občas porovnávam jednotlivé nechty medzi sebou a prípadne zarovnávam. Pri pilníkovaní pracujem pilníkom mierne nakloneným akoby pod necht, jemne a pomaly, vždy od okraja nechta smerom k stredu a to isté potom z druhej strany. Keď mám dlhšie nechty, zapilníkujem  ich aj zospodu, aby sa mi prečnievajúci necht nestáčal smerom dole.

jak na gel lak doma

3. Pripravte necht na lakovanie

V ďalšom kroku si na vatový tampónik nanesiem trošku odmasťovača alebo odlakovača na nechty. Naozaj dôkladne si ním každý necht očistím. Potom všetky nechty po celom povrchu zmatním brúsnym blokom. Vždy je potrebné nevynechať ani kúsok nechtu, pretože tento krok pomáha s tým, aby sa neskôr dobre prichytil gél lak a tiež sa odstráni prípadná zvyšková mastnota. Po zmatnení nechtu sa ho už naozaj nedotýkajte, iba ho oprášte štetčekom. Niekto po tejto fáze ešte natiera nechty tzv. primerom, ktorý by mal pomôcť s priľnutím laku. Ja ho ale väčšinou nepoužívam a lak mi drží dobre.

jak na gel lak doma


Blokový pilník musí byť naozaj jemný, aby nepoškodil necht. V obchodoch sú pilníky očíslované. Ja na tento účel používam brúsny blok č. 180.

4. Podkladová vrstva laku

Začíname lakovať. Ako prvú nanášam tenkú vrstvu bezfarebnej podkladovej časti laku. Opatrne ju nanesiem na celý necht a pretiahnem vždy aj voľný okraj nechtu smerom dopredu. Nikde nesmie zostať voľný ani kúštiček. :-) Lak sa nesmie dotýkať okolitej pokožky! Keď sa to stane, opatrne prebytočný lak odstránim pomocou čistého pomarančového drievka. Keď mám všetky nechty takto natreté, nechám lak vytvrdiť v UV lampe. Po vytvrdnutí sa stále nechtov nedotýkajte. Budú na povrchu lepkavé a to je správne. Bude to tak aj vo všetkých ďalších fázach lakovania. Neočisťujte ich a smelo pokračujte ďalej.

jak na gel lak doma

5. Farebný lak

Na  podkladový lak nanášam farebný. Opäť platí, že dopredu ho pretiahnem aj cez prečnievajúci necht, po stranách sa nesmiem dotknúť kože. Prípadné nerovnosti si opravím čistým pomarančovým drievkom. Keď mám na všetkých nechtoch prvú farebnú vrstvu nanesenú, vytvrdím ju v UV lampe. A to celé zopakujem ešte raz – dávam si dve vrstvy farebného laku, pretože sa mi páči, keď sú farby sýtejšie. Pokojne ale stačí len jedna vrstva, keď lak dobre kryje.


Niekedy sa stane, že niektorý lak (väčšinou farebný alebo krycí) je v „náročnejšej konzistencii“. Keď sa bojím, že by sa mi po nechte nepekne roztiekol, kým by som nalakovala ďalšie nechty, vytvrdzujem ich v lampe postupne (vložím len daný prst, ostatné nechám vonku). Je to časovo náročnejšie, ale pomáha to.

jak na gel lak doma

7. Zdobenie – dobrovoľný krok

Ak sa rozhodnem nechty nejako zdobiť, teraz je vhodný čas. Môžem nalepiť samolepky, alebo napríklad namaľovať bodky. Keď zdobím gél lakom – napríklad práve spomínané bodky, nechám ho pred ďalším krokom ešte krátko vytvrdiť.

8. Krycí lak – ideme do finále

Na záver každý necht prelakujem bezfarebným krycím lakom. Ten máva hustejšiu konzistenciu, preto si dám záležať na tom, aby ho nebola veľmi hrubá vrstva a stále si strážim, aby nikde nepretekal a nedotýkal sa kožtičky. Potom ho opäť vytvrdím v lampe. Keď sa omylom kedykoľvek počas lakovania stane, že sa mi do laku na nechte dostane nejaká nečistota, opatrne ju odstránim pomarančovým drievkom. Po vytvrdnutí už to totiž zachrániť nejde.


Krycie laky môžete použiť lesklé (tie mám najradšej), lesklé s trblietkami alebo napríklad také, ktoré vytvoria na nechtoch matný efekt. To vyzerá veľmi pekne, ale odporúčam to skúšať až vo chvíli, kedy vám to pôjde naozaj dobe. Matný povrch totiž ešte viac ukáže prípadné nedostatky.

9. Očistiť, zarovnať a ošetriť

V poslednom kroku si na tampónik nanesiem trochu čističa a každý necht očistím od lepkavej vrstvy (tzv. výpotku). Potom je už povrch krásne hladký. Keď sa mi stane, že si všimnem, že mi vpredu niekde trošku pretiekol lak a nevyzerá to pekne, naozaj opatrne a jemne dané miesto zarovnám jemnejším pilníkom. To ale skôr výnimočne, aby som nenarušila lak a ten sa mi čoskoro nezačal ničiť. Nakoniec natriem okolitú kožtičku olejčekom a vmasírujem ho.

Ako dlho vytvrzovať gél lak?

Keď riešime domáce lakovanie s kamarátkami, často si nie sú isté, ako dlho v akej lampe gél lak vytvrdzovať.

Keď si budete vyberať lampu, sledujte, aký má daný prístroj výkon. Od toho sa odvíja čas vytvrdzovania. V návode by ste sa mali dočítať, ako dlho práve v tej vašej lampe nechty nechať. Prípadne vám určite poradia v špecializovanej predajni. Pri výbere lampy si môžete tiež vybrať z najrôznejších funkcií – niektoré majú napríklad senzor, ktorý lampu spustí, keď do nej vložíte ruku, iné majú zase časovač, vďaka ktorému si zvolíte čas vytvrdzovania apod.

Z mojej skúsenosti môžem odporučiť nekupovať lampy v rôznych „začiatočníckych“ setoch. Lepšie je vybrať si nejakú samostatne a k nej si dokúpiť iba to, čo naozaj potrebujete. Moja lampa stála asi 40 eur, má 3 časovacie fázy a dobre mi slúži už 3 roky.

Odstránenie gél laku

Gél lak sa nedá odstrániť iba obyčajným odlakovačom, ako ste zvyknuté pri obyčajnom laku. Vyžaduje to o niečo viac práce aj času. Navyše budete potrebovať namiesto klasického odlakovača acetón. Preto si nezabudnite otvoriť okno a pri práci vetrať.

jak na gel lak doma

  1. Z každého nechtu si najskôr zbrúsim krycí lak pomocou hrubého pilníka (používam hrubosť č. 80). Niekedy obrúsim aj časť farebného laku, ale na to opatrne, aby ste sa nedostali až na nech.
  2. Z vatového tampónika, alebo z buničiny, si nastrihám kúsky vo veľkosti mojich nechtov. Každý dôkladne navlhčím acetónom (musí byť naozaj dostatočne nasiaknutý).
  3. Tampónik vždy priložím na necht (snažím sa, aby sa nedotýkal okolitej pokožky) a pripevním pomocí plastového klipu, alebo daný necht zabalím do alobalu.
  4. Takto nechám pôsobiť asi 10 minút. Potom tampóniky z nechtov zložím.
  5. Pomocou pomarančového drievka, alebo na to určenej špeciálnej tyčinky, z nechtov odstránim zmäknutý lak. Pozor! Ak to ešte nejde, nechajte o kúsok dlhšie pôsobiť acetón a neodstraňujte lak silou, aby ste si nepoškodili necht.
  6. Keď je všetok lak preč, môžete necht zarovnať a pustiť sa do lakovania nanovo podľa postupu vyššie. Ak sa rozhodnete, že lakovať teraz nebudete, natrite nechty aj ich okolie olejčekom.

Keď si gél lak odstránim a nenanášam nový lak, v deň odstránenia sú moje nechty pomerne mäkké. Do druhého dňa sa ale „vysušia“ a sú opäť pevné, ako majú byť.

Trblietavé šperky pre radosť

Trblietavé šperky pre radosť

Vyberte si slušivé doplnky na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články