Práve čítate

Vyrábam si doma znovupoužiteľnú textilnú masku a moja pleť doslova žiari

3882  
Zdieľať: 

Vyrábam si doma znovupoužiteľnú textilnú masku a moja pleť doslova žiari

Ak vás bavia udržateľné DIY, radi sa o seba staráte a využívate prírodné ingrediencie, mám jeden skvelý tip. Naučím vás, ako doma vyrábať textilné masky na tvár!

15. 2. 2022 3 min. čítania Juliána Šoleová
Vyrábam si doma znovupoužiteľnú textilnú masku a moja pleť doslova žiari

Aspoň raz týždenne sa snažím urobiť si čas pre seba, kedy neriešim žiadne starosti ani prácu, jednoducho len odpočívam. Niekedy si čítam knižku, inokedy si napustím vaňu… a rada to kombinujem so starostlivosťou o pleť. Dobre si ju vyčistím a potom jej doprajem pleťovú masku. V poslednom čase mám veľmi rada textilné masky – kedysi som si ich kupovala, ale potom mi začalo byť ľúto, že sú len na jedno použitie a teda nie veľmi šetrné k prírode. To ma priviedlo na myšlienku vyrábať si masky doma.

Najčastejšie sa uvádza, že tento hit dorazil z Kórey. Kórejky aj Kórejci sú svojou láskou k starostlivosti o pleť známi. Prečítajte si článok o tom, v čom kórejská starostlivosť o pleť spočíva.

Prečo si doma vyrábam textilné masky?

Okrem toho, že sú o niečo udržateľnejšie, pretože sa dajú oprať, môžem si do nich namiešať presne to, čo moja pleť práve potrebuje. Navyše už proces vyrábania je pre mňa relax.

Ďalšou výhodou je, že si môžete vybrať materiál, ktorý je vám najpríjemnejší. Pre mňa to je bavlna. U kupovaných masiek mám často problém, že ich tvar nesedí na moju tvár, čo pri domácej výrobe môžem dobre prispôsobiť.

Možno si hovoríte, prečo používať textilnú masku, keď si môžete na tvár naniesť klasickú. To vám hneď vysvetlím. Pri textilných maskách je oveľa pomalšia rýchlosť vyparovania účinných látok.

Príprava textilnej masky krok za krokom:

  1. Vyrobím si textilnú masku v správnom tvare
  2. Pripravím zmes na masku
  3. Masku do zmesi poriadne namočím
  4. Odlíčim sa a vyčistím si pleť (používam odličovač aj tonikum)
  5. Položím si masku na tvár (pozor na okolie očí, je citlivé)
  6. Nechám pôsobiť 5 – 30 minút, podľa pocitu*
  7. Zvyšky masky opláchnem vodou (PH vody z vodovodu vysušuje, môžete ju nahradiť kvetinovou, napríklad ružovou alebo rumančekovou). Hydratačné masky niekedy ani neoplachujem,
  8. Po inej ako hydratačnej maske, hydratujem pleť ešte krémom.

*ak máte masku na problematickú alebo mastnú pleť, nechajte ju pôsobiť kratší čas. Hydratačné masky naopak znesú dlhší čas pôsobenia, ale nikdy nenechávajte masku na tvári uschnúť, suchý textil by pleť oberal o drahocennú vodu.

Návod na výrobu textilnej masky

Najskôr budete vyrábať textilnú časť masky aj zmes, ktorá poslúži ako maska. Nabudúce už budete mať o prácu menej, pretože textil z masky môžete používať stále dokola.

1. Látkové plátenko

Máte dve možnosti. Buď si ho kúpte (mávajú ho v kozmetických e-shopoch za pár drobných), alebo si ho vyrobte. Môžete použiť napríklad vyradené jemné bavlnené tričko (to používam ja), bavlnenú vreckovku, syrárske alebo kuchynské plátno, prípadne tkanú gázu:

  1. Z vybraného materiálu vystrihnete ovál približne vo veľkosti vašej tváre, prípadne trochu väčší.
  2. Vystrihnite otvory na oči a nos. Aby sa maska pohodlnejšie prikladala na tvár, môžete ju nastrihnúť asi 3 – 5 cm od okraja smerom do stredu a to na lícach, prípadne na brade alebo na čele. Na týchto miestach potom môžete rozstrihnuté časti masky prekryť cez seba a lepšie tak sadne na tvár.

Ako je to s praním?

Po použití masku vždy vyperiem v rukách alebo v práčke na jemný program. Je ale potrebné dať pozor, aby ste si prípadne nezamastili inú bielizeň. Plátenko potom nechám uschnúť a môžem ho používať znovu a znovu, kým bude držať tvar a úplne sa nevyťahá.

2. Zmesi na masku

  • Základ: Môžete použiť mlieko (kravské aj kozie), biely jogurt alebo rastlinný olej (kokosový, avokádový, šípkový a iné).
  • Esenciálne oleje: Vždy stačí len pár kvapiek a môžete medzi sebou jednotlivé druhy miešať. Olejčeky vyberajte podľa typu pleti a požadovaného účinku masky a vždy dbajte na dobrú kvalitu, ideálne bio.

    Aký olejček na akú pleť?

    Určite nič nepokazíte upokojujúcim rumančekom alebo levanduľou, ktoré sú vhodné pre suchú, citlivú aj normálnu pleť. Ruža sa hodí pre zrelú a suchú pleť, teatrea a bergamot ako dezinfekcia pre problematickú, citrón a borievka pre mastnú.

  • Špeciálne prísady: Med a banán mi výborne fungujú na rozjasnenie, avokádo a tvaroh používam, keď je moja pokožka dehydratovaná. Na mastnú pleť sa zase hodia žĺtok alebo škorica. Ingrediencie môžete kombinovať, ale ideálne tie, ktoré fungujú spolu. Nie je teda vhodné miešať hydratačné zložky s tými na mastnú pleť.

plátýnková pleťová maska z banánu a medu

A aké ingrediencie kombinujem? Hydratačnú masku pre suchú pleť robím zmiešaním 3 lyžíc tvarohu, 2 lyžičiek medu a 2 kvapiek ružového esenciálneho oleja. Kombináciu polovice roztlačeného banánu, lyžičky medu a kvapky levandule zase používam na rozjasnenie unavenej pleti.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články