Práve čítate

Mala som nakazeného kliešťa! Ako sa teraz chránim a čo keď ho zase chytím?

5949  
Zdieľať: 

Mala som nakazeného kliešťa! Ako sa teraz chránim a čo keď ho zase chytím?

Po tom, čo som sa vystrábila z choroby z kliešťa, si dávam väčší pozor na prevenciu a tiež som si naštudovala, ako sa ho prípadne správne zbaviť. Viete to tiež?

29. 4. 2023 4 min. čítania Jana Duffková
Mala som nakazeného kliešťa! Ako sa teraz chránim a čo keď ho zase chytím?

Aj keď som celé detstvo behala po vonku, kliešte sa mi väčšinu života vyhýbali. Prvý sa do mňa zahryzol až pred rokom a hneď som od neho chytila boreliózu. Lekárka mi hovorila, že podobné choroby rieši čoraz častejšie. Kliešťov je totiž kvôli miernym zimám naozaj veľa.

7 preventívnych krokov proti kliešťom

Pri výletoch do prírody sa snažím kliešťom predchádzať nasledujúcimi krokmi. Hneď na úvod vám ale prezradím, že sa títo nepriatelia pohybujú pri zemi a v krovinách, neskočia na vás zo stromu, to je mýtus.

  1. Sledujem výskyť kliešťov: Pred výletom sa mrknem na mapu, ako veľmi je daná oblasť na kliešťov riziková.
  2. Používam repelent: Hlavne na nohy, ale pre istotu aj na ďalšie časti tela alebo oblečenie (záleží, aký mám druh repelentu). Repelent nosím aj so sebou, aby som ho pri dlhšej prechádzke mohla použiť znovu.
  3. Vhodne sa oblečiem: Nosím oblečenie z hladkej látky, po ktorej sa kliešťom horšie lezie (dlhé nohavice, zatvorené topánky, žiadne holé členky, priliehavý strih) a vyberiem si svetlú farbu, aby som si prípadného votrelca ľahšie všimla. Na oblečení kliešť veľmi dlho neprežije, na pokožke áno.
  4. Snažím sa chodiť po cestách: Vyhýbam sa chodeniu po vysokej tráve a v hustom poraste. Keď nemusím, nesadám a nelíham si na zem.
  5. Kontrolujem sa: Počas výletu sa na seba občas mrknem, ale doma sa navzájom dôkladne prezrieme (nezabúdame ani na vlasy a ďalšie „ťažko prístupné“ miesta – kliešte môžu vliezť takmer kamkoľvek).
  6. Nosím výbavu: V batohu mám pomôcky na odstránenie kliešťa pre prípad, že si nejakého nájdem už na výlete. Je dôležité ho hneď odstrániť.
  7. Kliešte nenosím domov: Pred príchodom si vyklepem oblečenie. Keď ho hneď nechcem prať, používam pomôcku, ktorú som si našla na internete: preženiem ho sušičkou.


Ak máte napríklad psa, je dobré ho počas prechádzky na mieste vyššieho výskytu kliešťov radšej zobrať na vôdzku (aby nepreliezal trávou) a doma ho tiež poriadne skontrolujem. Určite nezabúdajte ani na repelentné prípravky pre zvieratá. Kliešťa môžete chytiť aj od štvornohého kamaráta.

Ako vyťahujem kliešťa?

Po internete kolujú rôzne návody, niektoré bohužiaľ už celkom zastarané. Lekárka mi odporučila kliešte nenatierať žiadnym klasickým olejom ani krémom, ani nestláčať – vraj potom hrozí vyššie riziko prenosu chorôb (pridusený kliešť vyvrhne sliny alebo obsah čriev priamo do vášho tela).

Zásadné je odstrániť ho čo najskôr po prisatí, pretože čím dlhšie na vás bude, tým väčšie je riziko. Ak si sami na to netrúfate, nie je hanba zájsť s tým k lekárovi. Na domáce ošetrenie sa nám najviac osvedčil špeciálny háčik na odstraňovanie kliešťov (kúpili sme ho v lekárni), ktorým kliešťa opatrne podoberiete a vytiahnete. Predáva sa aj vo veľkosti platobnej karty, takže ho môžete nosiť stále pri sebe napríklad v peňaženke.

Keď nič také poruke nemáte, môžete kliešťom kývať zo strany na stranu, kým nebude vonku. To sa robí najlepšie pinzetou alebo navlhčenou vatovou tyčinkou.  Nech už použijem ktorúkoľvek techniku, vždy dané miesto pred vyberaním aj po ňom dobre vydezinfikujem.

Ak by ste kliešťa predsa len radšej pred vyberaním znehybnili, v lekárni mi poradili gél na to priamo určený. Nosím ho vo výbave spolu s háčikom a dezinfekciou. Na vyberanie kliešťov si radšej beriem rukavice a ak ich nemám pri sebe, aspoň si potom naozaj dôkladne umyjem ruky.

Čo s vytiahnutým kliešťom?


Ja vybraného kliešťa podľa rady lekárky zakvapnem dezinfekciou a spláchnem do záchoda. Môžete ho ale vložiť do sáčku a odoslať do laboratória, kde zistia, či sa máte obávať nejakej nákazy. Na internete hľadajte pod výrazom „vyšetrenie klieštov“, ale počítajte s tým, že za takúto službu zaplatíte. Ceny sa pohybujú od 15 eur za vyšetrenie na jeden patogén napr. v Ústave zoológie Slovenskej akadémie vied. Vyšetrenie podľa nášho prieskumu na internete robia aj nemocnice a viaceré súkromné laboratóriá. Odporúčam pozrieť sa, či vaša poisťovňa na túto vec neprispieva.

Každý kliešť nie je chorý…

… a to je dobrá správa! Vďaka nej hneď nepodlieham panike.

klíšťata

Najčastejšie choroby prenášané kliešťami u nás sú Lymská borelióza a Kliešťová encefalitída. U oboch platí, že čím dlhšie je kliešť prisatý, tým pravdepodobnejšie vás môže nakaziť (ale len ak je sám infikovaný!). Pri encefalitíde sa údajne hrá o minúty, pri borelióze prichádza vyššie riziko po 24 hodinách, zvyšuje sa po 48 hodinách a po 72 hodinách už to je pri nakazenom kliešťovi celkom istota. Keď kliešťa odstránite skôr ako za 24 hodín, pravdepodobne boreliózu nechytíte. To hovoria všetky múdre príručky. Ja som napriek tomu patrila k tomu malému percentu a boreliózu som dostala, aj keď som kliešťa odstránila ešte v ten deň. Overené informácie o druhoch kliešťov, o chorobách, ktoré prenášajú, aj s návodom, ako kliešťa vytiahnuť, nájdete aj v letáku už spomínaného Ústavu zoológie SAV.

Asi tri týždne po kliešťovi sa mi na mieste prisatia vyfarbil veľký fľak pripomínajúci dúhovú modrinu. Vyzeral ako terč a je to typický prejav infekcie (ktorý sa ale nie vždy dostaví). Vďaka nemu hneď lekárka vedela, s čím bojujem a nasadila mi liečbu antibiotikami. Pri borelióze ma bolela hlava a kĺby, bola som unavená a občas sa dostavovali nepríjemné zášklby svalov na tvári. Trvalo to asi mesiac, ale vďaka včasnému nasadeniu antibiotík som sa choroby zbavila snáď bez následkov. Ťuk ťuk. Včasná liečba je pre dobrý výsledok kľúčová.

Proti Kliešťovej encefalitíde sa človek môže na rozdiel od boreliózy očkovať, podľa slov mojej doktorky s 99 % účinnosťou. A prispievajú na to poisťovne.

Miesto uhryznutia sledujte niekoľko týždňov


Ako vidíte, škvrna mi priniesla včasnú liečbu. Preto je dobré pamätať si dátum uhryznutia aj miesto. To potom niekoľko týždňov sledujte a v prípade zmien radšej vyrazte k lekárovi. Rovnako je dobré všímať si aj iné príznaky podobné chrípke, pretože nie každému sa typická škvrna objaví.

Aj keď sú choroby prenášané kliešťami závažné a môžu nám pekne zavariť (s encefalitídou si človek poleží aj v nemocnici), nechcem sebe ani synovi kaziť leto a vonkajšie aktivity. Na prevenciu ale po mojej skúsenosti dbám viac ako kedysi a snažím sa byť na prípadného nevítaného hosťa pripravená, či už ideme na prechádzku do lesa u nás za rohom, alebo ideme na veľký výlet do stanu.

Dbáte na prevenci proti klíšťatům?

Hlasovať
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články