Práve čítate

Dlho ma trápili rýchlo sa mastiace vlasy. Čo mi nakoniec pomohlo?

17026  
Zdieľať: 

Dlho ma trápili rýchlo sa mastiace vlasy. Čo mi nakoniec pomohlo?

Všetci chceme mať zdravé, pevné a krásne vlasy. Keď sa ale nadmerne mastia, dokáže to pekne potrápiť. Sama som vyskúšala nespočetne veľa rád a nakoniec som našla pár vecí, ktoré mi zafungovali. Možno pomôžu aj vám!

21. 4. 2021 4 min. čítania Magdalena Kościółek
Dlho ma trápili rýchlo sa mastiace vlasy. Čo mi nakoniec pomohlo?

Vlasy sa môžu mastiť z mnohých príčin. Počas dospievania je mastenie vlasov jedným z najčastejších prejavov hormonálnych zmien, ku ktorým v našom tele dochádza. V neskoršom veku to ale môže byť spojené s vysokým a častým stresom alebo s ťažkou stravou chudobnou na vitamíny a minerály. Mastné vlasy často vyplývajú aj z rôznych ochorení – či už z tých, ktoré postihujú pokožku hlavy alebo hormonálnych. Niekedy preto stojí za to poradiť sa aj s lekárom, hlavne ak je problém naozaj výrazný.

Prečo sa nám vlasy mastia? Problém vzniká nadprodukciou mazu mazovými žľazami pod pokožkou hlavy. Stáva sa to, keď sú podráždené alebo vysušené. Kožný maz za ideálnych podmienok funguje tak, aby chránil pokožku a vlasy a zjemňoval ich. Jeho nadprodukcia nie je dobrá nielen kvôli vizuálnemu efektu, ale tiež zo zdravotných dôvodov.

Spôsobuje upchanie vlasových folikulov, čo môže viesť napríklad k zvýšenému vypadávaniu vlasov. Vplyv na nesprávnu funkciu žliaz môže mať aj nesprávna starostlivosť, napríklad používanie agresívnych alebo vysušujúcich šampónov a kondicionérov.

Starostlivosť o mastiace sa vlasy môže byť náročná, pretože sa k nim musíme správať o niečo opatrnejšie. Všetko začína výberom vhodných prípravkov a pokračuje cez správnu starostlivosť o pokožku hlavy aj vlasy až k zdravej životospráve. Poďte sa mrknúť na tipy, ktoré mi pomohli.

1.  Šetrné prípravky a správne oplachovanie

Vždy si dávam pozor, aby som si dôkladne opláchla všetky použité prípravky. Keď na pokožke zostanú, môže to viesť k podráždeniu a následne k vyššej produkcii kožného mazu.

Vždy kontrolujem, aby môj šampón, kondicionér ani masky neobsahovali SLS (niekedy rozpísané ako Sodium Lauryl Sulfate a Sodium Laureth Sulfate). Sú to zložky, vďaka ktorým produkt pení. Nie sú škodlivé, ale ich prebytok v kozmetike opäť môže viesť k podráždeniu a vysušeniu pokožky. Aj preto si vyberám produkty s čo najjednoduchším zložením. Ide mi o to, aby šampón čistil pokožku a nezanechával na nej kopu zbytočných látok.

V kúpeľni mám dva druhy šampónov. Jeden prírodný a jemný, ktorý používam najčastejšie, a druhý silnejší, s ktorým si vlasy umyjem možno len raz, dvakrát týždenne pre dôkladnejšie vyčistenie pokožky hlavy aj vlasov. Aj keď sa hovorí, že čím častejšie vlasy umývame, tým viac sa potom mastia, nemusí to tak byť. Mám to na sebe vyskúšané a rovnako aj množstvo mojich známych – početnosť umývania nemala vplyv.

Pri umývaní dávam pozor na horúcu vodu, ktorá opäť stimuluje už tak intenzívne pracujúce žľazy. Najlepšie je oplachovať vlasy vlažnou vodou a dať pozor na príliš horlivé trenie pokožky hlavy. To isté platí pri sušení vlasov. Nikdy nenastavujem fén na tú najvyššiu teplotu.

2. Kondicionéry, česanie a oplachy

Starostlivosť o vlasy nie je len o správnej technike umývania. Kondicionéry ani masky určite nie sú zakázané, ale je potrebné ich používať správne.

Kondicionér ani masku nikdy neaplikujem na pokožku hlavy, iba do dĺžky vlasov. Opäť sa tým vyhýbam podráždeniu mazových žliaz. Rovnako nie je problém použiť olejčeky na starostlivosť o poškodené a rozštiepené končeky.

Čo sa týka česania, naučila som sa nerobiť to príliš intenzívne a často, pretože sa tým kožný maz z pokožky hlavy ľahšie dostáva do dĺžky vlasov. Rovnako sa vyhýbam účesom, pri ktorých sú dlhé vlasy pripnuté blízko k pokožke hlavy.

Občas si doma pripravujem vlastné bylinkové oplachy, vďaka ktorým sa mi potom vlasy menej mastia. Ich príprava nie je náročná a sú hotové raz-dva.

Najlepšie mi fungujú oplachy zo žihľavy, rumančeka a prasličky (objednávam sušenú na internete). Hrsť týchto bylín zalejem vriacou vodou, nechám pätnásť minút lúhovať a potom všetko precedím cez jemné sitko alebo plátno. Týmto elixírom môžete pokožku hlavy a vlasy oplachovať až trikrát týždenne, vždy po dôkladnom umytí.

Prečítajte si tiež: Žihľava páli, ale dá sa skvelo využiť (nielen) v kuchyni. Robím z nej hnojivo, oleje aj kúpeľ

Vyskúšala som aj čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu. Funguje to, ale nemalo by sa to robiť príliš často – stačí len raz za mesiac. Ako na to? Ľahko. Šťavu po umytí rozotrite do pokožky hlavy a potom všetko dôkladne opláchnite. Citrónová šťava znižuje vylučovanie kožného mazu, osviežuje vlasy a upokojuje zápaly pokožky hlavy.

Podobným spôsobom funguje jablčný ocot. Navyše pomáha proti svrbeniu pokožky. Zmiešam vždy asi 60 ml octu s 450 ml prevarenej vlažnej vody a na niekoľko minút túto zmes vmasírujem do čerstvo umytých vlasov a pokožky hlavy. Potom opäť dôkladne opláchnem. Nerobím to ale častejšie, ako maximálne raz týždenne.

mastné vlasy

Dobre mi funguje aj kvasnicová maska, ktorá nielen znižuje tvorbu kožného mazu, ale údajne tiež eliminuje vypadávanie vlasov, posilňuje vlasové cibuľky a urýchľuje ich rast. Možno to sú babské rady, ale ja im verím :-) Vyrába sa zmiešaním 100 g čerstvého droždia s pohárom teplého mlieka. Túto zmes jemne nanesiem na vlasy a nechám ju na hlave asi pol hodiny. Po tomto čase vlasy dôkladne opláchnem a umyjem bežným šampónom. Aj túto metódu aplikujem maximálne 1x za týždeň.

mastné vlasy


Pred použitím všetkých vyššie uvedených oplachov a masiek je dobré si overiť, či na niektorú zo zložiek nemáte alergiu. Nikdy nový oplach alebo masku nenanášam hneď na celú hlavu, ale najskôr to skúsim len na kúsku pokožky.  Až keď vidím, že sa mi nič nedeje, pustím sa do aplikácie.

3. Ľahké a zdravé jedlo

Ako som spomínala na úvod, nevhodná strava tiež môže prispievať k nadmernému masteniu vlasov. Vo všeobecnosti sa snažím jesť ľahšie a zdravšie jedlá a dopĺňam zinok, kremík a vitamíny B1, B2, B5 a B6. Je dobré zistiť si, či ich má vaše telo dostatok.

Niekedy mám obdobie, kedy si dám doplnky stravy, ale aj tak sa snažím jesť zdravo a zaraďovať suroviny, ktoré tieto zložky prirodzene obsahujú. Rada si doprajem strukoviny, ktoré sú bohaté na zinok. Hlavne biele fazule a zelený hrášok. Okrem toho vajíčko, slnečnicové a tekvicové semienka, orechy, pečeň, brokolicu a špenát. Prirodzene si vyberám celozrnné výrobky alebo používam celozrnnú múku pri pečení.

Ak používate vhodné prípravky a správne sa o svoje vlasy staráte, dobre jete a celkovo dbáte na zdravú životosprávu, a napriek tomu vás trápia nadmerne sa mastiace vlasy, určite odporúčam poradiť sa s dermatológom, ktorý vám môže pomôcť nájsť príčinu a problém vyriešiť.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články