Práve čítate

Roztrhnete silonky už pri obliekaní a nikdy neprežijú práčku? Máme pre vás tipy, ako predĺžiť ich životnosť

5281  
Zdieľať: 

Roztrhnete silonky už pri obliekaní a nikdy neprežijú práčku? Máme pre vás tipy, ako predĺžiť ich životnosť

Pôvodne český vynález máva zo všetkých súčastí šatníka najkratšiu životnosť. Možno aj preto, ako málo pozornosti mu venujeme. Poďme sa preto tentokrát silonkám, pančuchám a pančucháčom poriadne pozrieť na zúbok.

17. 4. 2021 3 min. čítania Anna Hrábková
Roztrhnete silonky už pri obliekaní a nikdy neprežijú práčku? Máme pre vás tipy, ako predĺžiť ich životnosť

Ešte v 40. rokoch 20. storočia sa pančuchy najčastejšie vyrábali z hodvábu – boli tak oveľa drahšie a vyžadovali pozornejšiu starostlivosť. Potom sa ale pod záštitou firmy Baťa zrodil v rukách Otta Wichterleho nový vynález. Silon. Po počiatočných ťažkostiach spojených s vojnou a politickým režimom sa konečne silonky stali lacnou záležitosťou. Dnes sú dostupné všetkým a tie najlacnejšie začínajú doslova na pár desiatkach centov. A často rýchlo končia koši. Ale vôbec to tak nemusí byť.

Aby dlho vydržali

Najskôr sa pozrime na to, ako s nimi zaobchádzať, keď si prinesieme nový balíček ľahučkej tkaniny domov.

  1. Pred prvým nosením ich skúste zľahka namočiť a dať v igelitovom vrecku na noc do mrazničky. Tento osvedčený tip silonkám predĺži životnosť pokojne o niekoľko týždňov. Sú potom pevnejšie a menej sa trhajú.
  2. Trhlinky často vznikajú aj tým, že ich máme veľmi natiahnuté, častým popoťahovaním alebo vplyvom prekrútenia. Odporúča sa preto kupovať si silonky vždy minimálne o číslo väčšie.
  3. Pri obliekaní pomáha mať ruky aj pokožku na nohách natreté krémom alebo telovým mliekom. Po hebkej vláčnej pokožke ľahšie kĺžu.
  4. Ak máte jedno miesto, kde sa vám spravidla trhajú, skúste sa na to zamerať a pohľadať také silonky, ktoré majú v tejto oblasti spevnenie. Môže to byť päta, špička, ale aj sed na nejakom konkrétnom mieste.

Keď som ešte súťažne tancovala, silonky boli občas nutnosťou – vadila mi ale nesloboda prstov a navyše sa na špičke často trhali. Keď preto aj dnes kupujem nové, hľadám také, ktoré majú špičku otvorenú alebo plochý šev v oblasti prstov – vydržia mi dlhšie aj na bežné nosenie.

Pančušky do práčky?

Najideálnejším riešením je samozrejme prať silonky v rukách, ale pokojne ich môžete hodiť aj do práčky. Stačí dodržať pár pravidiel:

  • perte pri programe na jemnú bielizeň na 30°
  • najviac chránené budú v látkovom vrecku alebo sieťke na pranie jemnej bielizne
  • odporúča sa pranie naruby
  • namiesto prášku použite prací gél alebo mydlový sliz
  • prať bez aviváže a bez bielidla a samozrejme nežehliť ani nesušiť v sušičke.

Pracie vrecká nadovšetko! Ak s jemnou bielizňou periete aj podprsenky alebo kúsky oblečenia s patentkami a podobnými komponentmi, dajte ich tiež radšej do samostatného pracieho vrecka. Chránené tak budú silonky aj vaša práčka.

Koniec silonkovým motaniciam

Vo všeobecnosti nám doma veľmi pomáha ukladať veci do bielizníka a skríň tak, aby samostatne stáli a všetky boli na očiach.

Mojím favoritom je preto skladanie do valčeka a ukladanie na stojato. Rovnako môžete zložiť zo siloniek jednotlivé balíčky a naukladať ich do organizéru. Šikovný spôsob je tiež naviazať jednotlivé pančuchy na vešiak a celý trs mať v šatníkovej skrini pri sukniach, ktoré k nim nosíte najčastejšie. Podobne môže poslúžiť aj vreckár na ramienku.


Urob si sám: Silonkový organizér. Ak máte chuť vytvoriť niečo užitočné, pusťte sa do organizéru na silonky. Návod na výrobu nájdete napríklad
tu.

Vyskúšajte udržateľnejšie varianty

Silon sa v našich končinách bohužiaľ nerecykluje, a tak končí na skládkach a v spaľovniach. Na naše jedno alebo dve použitia sem navyše letia často cez pol planéty.

Ak máte napríklad kvôli práci vyššiu spotrebu pančúch, možno budete mať chuť skúsiť ekologickejší a často aj kvalitnejší variant. Môžete vyskúšať:

  • bambus
  • recyklovaný nylon (hľadajte vlákna Q-Nova) alebo polyamid
  • biobavlnu
  • (recyklovanú) vlnu
  • klasické polyamidové/elastanové zloženie s vyššou gramážou – aby vydržali dlhšie.

Záchrana pusteného oka

Najznámejším záchranným manévrom je zalakovať pustené oko lakom na nechty alebo na vlasy. Lenže čo robiť, keď ani jedno práve nemáte poruke?

Můžete použít i tekuté mýdlo! Namažte jím celé okolí oka. Mýdlo po chvíli ztuhne a silonky jsou zachráněné. Punčochy s jedním dvěma očky pak není nutné hned vyhazovat – dají se použít v zimě pod kalhoty (třeba s ustřiženými ťapkami jako legíny). Způsobů jejich využití je ještě mnohem víc!

Môžete použiť aj tekuté mydlo! Natrite ním celé okolie pusteného oka. Mydlo po chvíli stuhne a silonky sú zachránené. Pančuchy s jedným, dvoma očkami potom nie je nutné hneď vyhadzovať – dajú sa použiť v zime pod nohavice (napríklad s odstrihnutými spodkami ako legíny). Spôsobov ich využitia je ešte oveľa viac!

10 tipov, čo s deravými pančuchami

  1. Silon nepúšťa vlákna, takže je super na čistenie skiel a zrkadiel.
  2. Navlečená silonka na vešiaku poslúži napríklad ako predĺžená prachovka na ťažko prístupných miestach.
  3. Navliecť pančuchu na vysávač, keď niečo hľadáme na zemi – vysávač vysáva, ale poklady sa zachytia v sieti.
  4. Navlečená silonka na odkvape ako filtrácia odkvapového priestoru.
  5. Alebo ako ochrana jedla pred muchami, napríklad napnutá cez misku s koláčom.
  6. Odstrihnutá pásová guma skvelo slúži ako držiak vrecka na odpadkový kôš.
  7. Z nastrihaných širokých pásov pančúch sú skvelé nešticujúce gumičky do vlasov!
  8. Skvelé je tiež vyrobiť si vrecko na bylinky do kúpeľa alebo na levanduľu do bielizníka.
  9. Odstrihnutá pančucha ako priedušné skladovanie cibule alebo cesnaku.
  10. Na záhradke potom poslúži navlečená na plodoch ako ochrana dozrievajúcich cukiet alebo tekvíc pred škodcami.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články