Práve čítate

Metličky a kŕčové žily: Dá sa s nimi bojovať a ako na to?

13747  
Zdieľať: 

Metličky a kŕčové žily: Dá sa s nimi bojovať a ako na to?

Objavili ste na svojich stehnách drobné červené žilky? Bojíte sa, aké zdravotné problémy by vám mohli priniesť? Potom ste na tom rovnako ako ja. Na nevzhľadné „metličky“ a kŕčové žily som sa spýtala dvoch na slovo vzatých odborníčok: lekárky zaoberajúcej sa cievnymi ťažkosťami a skúsenej lekárničky. Prezradili mi, ako sa dá s týmto problémom bojovať.

15. 5. 2021 5 min. čítania Marie Bezděková
Metličky a kŕčové žily: Dá sa s nimi bojovať a ako na to?

Jedna dobrá správa hneď na začiatok: Ako mi prezradila lekárka, metličkové žilky na stehnách ešte nemusia nutne znamenať katastrofu, kvôli ktorej by sme mali hneď utekať k lekárovi. „Ide predovšetkým o kozmetický problém, pri ktorom nezáleží na tom, koľko metličiek na stehnách nájdete,“ vysvetlila mi MUDr. Silvie Adámková z Kliniky Yes Visage. Inými slovami, nevzhľadné červené žilky môžeme pokojne začať riešiť až vo chvíli, kedy sa kvôli nim hanbíme vyjsť v lete von v plavkách. Musíme sa ale zmieriť s tým, že boj s nimi nebude jednoduchý.

Pre prvú pomoc potom môžeme vyraziť do najbližšej lekárne. „Niektoré krémy pomáhajú zmierniť začervenanie a prejavy rozšírených a popraskaných žiliek, citlivú pleť vyživujú, posilňujú kožnú bariéru a zlepšujú mikrocirkuláciu. Cievny systém môžete podporiť aj prírodnými látkami. Medzi ne patrí napríklad rutín či aescín nachádzajúce sa v gaštanoch, pohánke, kvalitnom zelenom čaji, šípkach atď.,“ poradila mi Mgr. Horáková. Bohužiaľ, tieto krémy výskyt metličiek miernia, ale neodstránia ich úplne. Ide totiž o hlbší problém, ako sa zdá.

Metličkové žilky vznikajú na základe horšie ovplyvniteľných faktorov – hormonálnych zmien ako je tehotenstvo, hormonálna antikoncepcia, menopauza, dedičných dispozícií, či ochorení cievneho systému. Preto sa metličky vo väčšine prípadov nedajú úplne zlikvidovať,“ oznámila mi nie veľmi  pozitívnu správu lekárnička Mgr. Pavla Horáková z Lékárna.cz. A to bohužiaľ nie je všetko.

Keď cievy neslúžia, ako majú

Ako ma upozornila lekárka, zdanlivo nevinné metličky bývajú okrem estetického problému tiež príznakom, že s našimi cievami je niečo v neporiadku.

A tam už môže byť ohrozené naše zdravie. Žilová nedostatočnosť totiž môže viesť k ich vážnemu poškodeniu, čo má za následok vznik bercových vredov a ďalších ťažkostí. „Vývoj metličiek do kŕčových žíl a ďalších štádií žilovej nedostatočnosti je možný, nedá sa ale povedať, v koľkých percentách prípadov. Všetko veľmi závisí od genetickej predispozície,“ vysvetlila mi MUDr. Silvie Adámková. V tej chvíli som spozornela.

Napadlo mi, že by bolo najlepšie spýtať sa mamy, či ona a moja babička niekedy riešili problém s rozšírenými žilkami. Jej odpoveď ma nepotešila – metličky sa jej objavili na stehnách už v puberte. Keďže mama patrí k staršej generácii a veľa v mladosti športovala, jej problém vtedy nikto neriešil. Mne sa ale v hlave spustil poplach:

Uvedomila som si, že s mojím sedavým zamestnaním by ma čoskoro mohli začať trápiť kŕčové žily.

Opuchy nôh: Prvé varovné znamenie

Žilová nedostatočnosť sa podľa lekárov nemusí dlho nijako výrazne prejavovať.

Najčastejším prejavom kŕčových žíl sú klinické symptómy – pocit ťažkých nôh, kŕče a opuchy. Kŕčové žily ani nemusia byť viditeľné, ale ultrazvukovým vyšetrením zistíme chlopňovú nedostatočnosť,“ popísala lekársky postup MUDr. Adámková. Keď sa nad tým zamyslím, niektoré zdanlivo malicherné príznaky na sebe môžem pozorovať už teraz. Pocit ťažkých a opuchnutých nôh ma trápi hlavne v horúcich letných dňoch, a to ani nehovorím o tom, že ich mám prakticky po celý rok studené ako ľad.

Vďaka všetkým týmto poznatkom som sa rozhodla, že vyšetrenie podstúpim, čo ale viedlo k otázke: Ako sa metličky a kŕčové žily vlastne liečia?

Lieky, alebo radšej zákrok?

Podobne ako v prípade metličiek, aj na kŕčové žily zaberajú niektoré produkty z lekárne.

Na trhu existujú lieky na liečbu kŕčových žíl – tzv. venotoniká alebo úľavové lieky, ktoré odstránia symptómy, ale bohužiaľ nie samotné kŕčové žily,“ povedala mi lekárka. Svoje tipy majú aj lekárnici. „Medzi najviac využívané produkty pri starostlivosti o nohy s kŕčovými žilami patria lieky, zdravotnícke prostriedky či doplnky stravy s obsahom aescínu, flavonoidov, hesperidínu a diosmínu, rutozidov či tribenozidov,“ odporučila mi niektoré prípravky lekárnička Mgr. Pavla Horáková. Navyše sa podľa nej určite oplatí nosenie špeciálnych kompresných pančúch.

Zaradovala som sa, že sa mi predsa len ponúka riešenie za pár eur z lekárne. Dobrý pocit mi ale bohužiaľ nevydržal dlho. „Za najefektívnejšiu metódu odstránenia metličkových žiliek ale považujem laserové ošetrenie, prípadne aj sklerotizáciu, ktorá sa používa aj pri kŕčových žilách,“ dodala jedným dychom lekárnička.

 Sklerotizácia je najčastejšou metódou odstránenia kŕčových žíl, pri ktorej sa injekčne aplikuje do žíl roztok Aetoxysklerolu,“ vysvetlila mi MUDr. Adámková. „Táto látka sa používa v rôznych koncentráciách – záleží od veľkosti žíl. Odstraňujú sa tak nielen metličky, ale aj väčšie retikulárne žilky, kde sa táto látka používa vo forme peny,“ popísala zákrok.

Skvelé, som zase o kúsok ďalej. Teraz už viem, že metličky aj kŕčové žily sa dajú odstrániť. Vydrží to ale nastálo? Tu už je odpoveď o poznanie menej priaznivá. „Recidíva kŕčových žíl je vysoká kvôli genetickej predispozícii, a nedá sa jej preto úplne zabrániť,“ upozornila ma MUDr. Adámková. A tým sa dostávam k dôvodu, prečo nás lekári nabádajú k tomu, aby sme sa v priebehu života snažili čo najviac vzniku metličiek a kŕčových žíl predchádzať. Jedine to nás totiž od týchto zdravotných problémov ochráni.

Deko prevencie je lepšie ako kilo liečby

Ako hovoria odborníci, jedinou účinnou prevenciou vzniku kŕčových žíl je zdravý životný štýl.

Mali by sme jesť vyváženú stravu, dopriať si dostatok pohybu, prestať fajčiť, obmedziť dlhé státie či sedenie v kanceláriách. „Mali by ste sa tiež vyhýbať noseniu vysokých podpätkov, pravidelne chodiť na lymfatické masáže a relaxovať s nohami vo zvýšenej pozícii – tzv. si hodiť nohy na stôl,“ pridala s úsmevom pár rád Mgr. Horáková. „Pri sedení neprekrížte nohy (noha cez nohu), pozor by ste si mali dať aj na ponožky s príliš tesným lemom,“ dodala lekárnička.

Keď to všetko podčiarknem a spočítam, myslím, že mi moje metličky nemusia robiť žiadne veľké starosti – ale len v prípade, že budem dodržiavať zdravú životosprávu. Ak budem večne sedieť pri počítači, doprajem si po každom obede sladkú bodku a budem odkladať cvičenie s tým, že „zajtra je tiež deň“, mohla by som si zarobiť na vážny zdravotný problém. A to je niečo, o čo naozaj ani trochu nestojím.

Čo je chronická žilová nedostatočnosť


Degeneratívne ochorenie, ktoré sa objavuje až u 90 % populácie staršej ako 30 rokov. Stav, pri ktorom je narušený mechanizmus návratu žilovej krvi z dolných končatín k srdcu. Výsledkom je zvýšený žilový tlak v dolných končatinách, čo sa prejavuje na začiatku len nepríjemnými príznakmi, akými sú pocit ťažoby v nohách, únava nôh, pocit napätia, nočné kŕče, brnenie a podobne.

Postupne dochádza aj k postihnutiu malých ciev a kapilár, čo má za následok vznik opuchu nôh, neskôr aj zhoršenú výživu pokožky, jej oslabovanie a zlé hojenie, až po vznik bercového vredu. Chronická žilová nedostatočnosť súvisí s moderným štýlom života, ktorý je charakterizovaný nedostatkom pohybu, dlhým sedením alebo dlhým státím pri výkone povolania.

MUDr. Silvia Adámková je lekárka s atestáciou z angiológie a internej medicíny s ultrazvukovou diagnostickou praxou ako žilových, tak aj tepnových porúch. Absolvovala rad certifikovaných ultrazvukových kurzov, zameraných predovšetkým na komplexné vyšetrenie cievneho systému a echokardiografiu. Po ukončení štúdia pracovala na I. internej klinike Fakultnej Thomayerovej nemocnice a po mnohých pracovných skúsenostiach v rade angiologických ambulancií teraz pôsobí na klinike Transplantačnej chirurgie IKEM v Prahe, kde pracuje ako angiológ. Na Klinike YES VISAGE sa venuje preventívnym vyšetreniam kardiovaskulárneho systému a cievnym angiologickým vyšetreniam.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články