Práve čítate

Sezóna orosených okien je tu. Nastavte si budík a zbavte sa vlhkosti v byte!

88192  
Zdieľať: 

Sezóna orosených okien je tu. Nastavte si budík a zbavte sa vlhkosti v byte!

Pri spojení nepríjemná vlhkosť sa mi v hlave okrem obrazu spoteného spolužiaka v zatuchnutej šatni objaví ešte jeden. A možno desivejší. Orosené okná. Pleseň na stenách. Bacily vo vzduchu. A tento rok už hovorím dosť. Poďme spoločne zatočiť s vlhkosťou v našich domovoch!

25. 10. 2023 5 min. čítania Anna Hrábková
Sezóna orosených okien je tu. Nastavte si budík a zbavte sa vlhkosti v byte!

Možno máte okenné tabule suché a zdanlivo tento článok nie je pre vás – ale verte, že sa môže hodiť. Aj ľahko zvýšená vlhkosť domáceho vzduchu totiž môže byť dlhodobo škodlivá. Bacily sa potom vážne šíria rýchlejšie. Za skriňou sa vám môže tvoriť plesnivé prekvapenie, čo objavíte až za 10 rokov a po celý ten čas vám bude zanášať pľúcne kanáliky. A nepriaznivá vlhkosť má vraj vplyv aj na kvalitu spánku!

Vlhkosť v byte by vraj mala byť okolo 40 %. Ak ale ako ja tápete (a ako moja kamarátka nemáte doma celú meteostanicu, ahoj Kaja!), možno bude stačiť si začať všímať. Ako rýchlo vám doma pri sušení bielizne pripadá vzduch zatuchnutý? Zrážajú sa pri varení kvapky niekde okolo sporáku, rosia sa okná? Ako dlho po kúpeli zostáva zrkadlo v kúpeľni orosené? Keď si tieto veci začnete viac všímať, možno za chvíľku zistíte, že je vo vašom byte skutočne trochu viac vlhko – hlavne v zime, kedy rastie rozdiel medzi vnútornou a vonkajšou teplotou. A je dobré to riešiť včas.

jak na vlhkost v bytě

Vlhko von, chládok dovnútra

Najomieľanejšou radou je vetranie. Keď prehľadáme internet, zistíme, že existuje niekoľko jeho druhov! Tri základné sú:

  1. “ventilačka” – okno na tenkú vetračku napríklad na pol dňa. Toto sa v chladnejšom období vôbec neodporúča. Vzduch sa v byte nevymení efektívne, desiatky eur za kúrenie vám doslova vyletia oknom, sklo sa veľmi ochladí a začne sa rosiť. Pleseň, mokro, zničené rámy – a nič z toho. Takto teda vraj nie.
  2. “vetranie šokom” – otvoriť v jednej miestnosti okno dokorán napríklad na desať minút. Vzduch sa vymení možno za 10 minút, ale to už sa trochu ochladia aj okenné tabule. Orosenie sa môže znovu objaviť.
  3. “tornádo celým bytom” – prievan pokojne len na dve minútky. Otvorené všetky okná aj dvere v byte či v dome. Vietor vyženie všetok starý vzduch preč, okná sa nestihnú veľmi ochladiť a je po starostiach. Toto by sme mali robiť niekoľkokrát denne.

Pred každým vetraním je dobré stlmiť alebo vypnúť kúrenie a zároveň udržovať teplotu minimálne na 21°. Výhoda optimálne suchého vzduchu je aj tá, že je nám v ňom teplejšie – rozdiel oproti pobytu vo vlhkom prostredí je pocitovo vraj dva stupne. Ušetríme teda aj za kúrenie.

Pri vetraní môže pomôcť inteligentná hlavica


U kamarátky som videla inteligentné hlavice namontované na klasickom kúrení. Rozoznajú, že je otvorené okno a kúrenie sa v tej chvíli samo vypne a spustí sa až vtedy, kedy sa okno zase zatvorí. Rovnako sa na nich dá nastaviť konkrétna teplota, na akú chcú mať doma vykúrené. To sa mi zdá ako užitočný pomocník!

Kto všetko sa mi doma parí!?

Kde sa vlhkosť berie? Najväčší podiel vody vo vzduchu máva na svedomí sušenie bielizne, varenie, kúpeľ, kvetiny, ale aj dych a potenie.

Jeden zdroj uvádza, že dvaja ľudia v priemerne veľkej obývačke by si mali vymeniť všetok vzduch v priestore každých 90 minút – neviem, ako veľmi je to overené, ale radšej si od zajtra nastavujem budík a skúsim to. Azda nebudeme do týždňa doma všetci nachladnutí. :-)

Okrem vlastného dychu sa dá mnohým výparom predchádzať. Pri varení sa odporúča čo najviac používať pokrievky a digestor. Bielizeň sa vraj dá skvelo sušiť aj v mraze – mráz má navyše antibakteriálne účinky. To sa hlavne teraz môže hodiť. Ak nemáte balkón ani sušičku, je dobré umiestniť sušiak do miestnosti, kde netrávite toľko času a nepridávate tak na vlhkosti. Určite je potrebné vybrať aj priestor s oknom a krátko a intenzívne vyvetrať pokojne každú hodinu.

Umývačku nechávať čo najdlhšie zatvorenú, kým sa riad nevysuší a para sa neusadí vnútri. Kúpeľňa by mala byť prirodzene vetrateľná, ak sa vám to ale zdá málo alebo máte namiesto okna v kúpeľni iba vetrák, je tu stále vetranie číslo 3. Prievan v celom byte so všetkými otvorenými dverami vyženie vlhkosť aj zo všetkých takýchto kútov.

Pri vytváraní prievanu odporúčam zaistiť dvere medzi izbami, aby sa nemohli samovoľne zabuchnúť. Pár mesiacov dozadu nás museli zachraňovať kamaráti (ahoj, Jožko a Mišo!). S manželom a starším synom sme sa zabuchli v obývačke, kým mladší syn spal v spálni. V tej chvíli by som oslavný článok o prievane určite nepísala.

Keď už je na prevenciu neskoro

Ak sa vlhkosť aj napriek všetkým opatreniam, vareniu pod pokrievkou a vetraniu, predsa len stále drží, je dobré okrem revízie okien zadovážiť si aj niečo, čo čiastočky vody zo vzduchu bude pohlcovať.

Na trhu existuje veľa druhov odvlhčovačov vzduchu. Napríklad odvlhčovacie prístroje do zásuvky alebo výbava z drogérie – stojany s veľkou tabletou, ktorá vlhkosť pohlcuje a prebytočnú vodu hromadí v nádobke pod sebou, odkiaľ ju pohodlne vylejete. Keď sa vám ale nechce investovať, môžete si niečo také vyrobiť aj doma.

Ako na domáci pohlcovač vlhkosti?

Sillica gel, ryža, kamenná alebo kuchynská soľ, krieda, uhlíky… Možno osviežite znalosti z chémie a spomeniete si na ďalšie prvky, ktoré pohlcujú vlhkosť. Uhlíky sa dajú dať do krabice s prederaveným vrchnákom. Soľ, ryža alebo krieda do obyčajných pohárov alebo misiek. O sillica gel môžete skúsiť poprosiť napríklad v predajni topánok, kúpiť, alebo využiť napríklad mačkolit – väčšina značiek podstielok do mačacích toaliet ho obsahuje. Naplňte vrecká alebo obľúbené ponožky a rozvešajte po byte.

Sillica gel na tisíc spôsobov! Nemusí slúžiť len na pohltenie vlhkosti doma, ale hodí sa mať ho aj v malých sáčkoch. Tie proti zatuchnutiu prihodíte napríklad do tašky na pláž alebo na šport, ale aj do mokrých topánok. Niekto si malé vrecká lepí aj do nádob s ryžou, šošovicou a ďalšími suchými potravinami ako ochranu pred plesňami.

Využitie vreciek iste nájdete aj v miestnosti, kde je práčka alebo sušička. Niekto gél používa ako sušičku kvetín a ďalších vecí – stačí na granulky gélu rastlinu na nejaký čas položiť. Tiež je možné vrecko uložiť napríklad medzi šróbiky a klince ako prevenciu proti korózii.

Keď sa aj tak objavujú orosené okná, je dobré pozorovať, či sa kvapky usadzujú zvonku, zvnútra, alebo uprostred dvojitého skla. Ak to je možné, aspoň kvôli plesniam je dobré vlhkosť pravidelne utierať. Môžete tiež prejsť byt a skontrolovať, či je nábytok všade dostatočne odsadený od steny, aby sa netvorili plesne tam. Okolo okien by kvôli správnemu prúdeniu vzduchu nemali byť ani veľmi hlboké parapety, dlhé a ťažké záclony, šarapatu môžu robiť aj rolety.

Ak ste ale skúsili všetko a doma je to stále ako v pralese, bude možno dobré upustiť od vešania ponožiek s mačkolitom a rytmického prievanovania a pozvať si domov odborníka. Ako by povedala Halina Pawlovská, lepšie je „žít na rtech s písní, nežli doma ve zdech s plísní.“

Módne pozdravy z jesenného Paríža

Módne pozdravy z jesenného Paríža

Vyberte si elegantné kúsky vo francúzskom štýle, zabaľte sa do vkusných svetríkov a šálov a ukážte svetu, čo to znamená byť „très chic”.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články