Práve čítate

Culottes v hlavnej úlohe troch jarných outfitov

6258  
Zdieľať: 

Culottes v hlavnej úlohe troch jarných outfitov

Vyskúšať extravagantné trendové culottes bola pre mňa veľká výzva. Široký strih nohavíc totiž najviac pristane vysokým ženám s ultraštíhlym pásom, alebo drobným Aziatkám bez bokov a pŕs. Ako nosiť tento vysoko aktuálny kúsok, keď som malá, s typicky slovanskou postavou?

4. 5. 2019 3 min. čítania Baba Slováková
Culottes v hlavnej úlohe troch jarných outfitov

Čo to tie culottes vlastne sú?

Culottes sú široké nohavice s trojštvrťovou alebo sedemosminovou dĺžkou, niekedy až také široké, že pripomínajú sukňu. Aktívne ženy, milujúce šport, ich nosili už začiatkom 20. storočia, sú totiž mimoriadne pohodlné. Priekopníčkou v ich zaradení do dámskych šatníkov nebol nikto iný ako slávna Coco Chanel a možno aj preto mi tieto vlajúce nohavice evokujú francúzsky šik.

V posledných sezónach sa culottes stali neuveriteľným hitom, nosia sa do práce, na výlety aj ako súčasť spoločenského oblečenia, pristanú každému veku – sú jednoducho univerzálne.

Ako ich nosiť, keď nemáte ideálnu postavu?

Poviem to na rovinu: tieto nohavice rozširujú a ich dĺžka postavu skracuje. Na druhej strane sú práve tieto “deformácie” dnes veľmi trendové. V móde sú boky, väčšie zadky a odhalené členky, sukňových nohavíc sa teda netreba báť.

Moje tipy:

Nemyslite na to, že ste malá (ja mám 158 cm) alebo nie dokonale štíhla, ale pracujte s proporciami postavy:

  • Voľte nohavice tmavej farby, vyhýbajte sa veľkým vzorom, noste radšej jednofarebné alebo so zvislými prúžkami, ktoré ilúziu štíhlosti umocňujú.
  • Ideálna je kombinácia farieb tón v tóne, opticky zvyšujú postavu.
  • Vysoké podpätky neomylne pridajú pár centimetrov a zoštíhlia odhalené členky.
  • Aby ste mohli (reálne) nosiť culottes aj s teniskami alebo so sandálikmi s klinovým podpätkom, myslite vždy na pravidlo zlatého rezu. V princípe to znamená, že postave najviac lichotia asymetrické proporcie v pomere  3:5 alebo 8:13. Kto by toto už len prepočítaval, že? Zásada je aspoň intuitívne použiť rôzne dĺžky oblečenia tak, aby sa nevytvoril nežiaduci pomer 1:1, to by ste vyzerali ako vrece zemiakov. Dobrý je aj pomer 1:2. Pri obuvi s nízkym podpätkom treba teda zastrčiť horný diel oblečenia do nohavíc. Culottes mávajú vyšší pás, čo ilúziu dlhších nôh vytvorí.
  • Pokiaľ máte väčšie prsia, vhodnejšie sú voľné košele alebo blúzky než obopnuté tričká.
  • Čo s chýbajúcim štíhlym pásom? Vrstvite. Krátke sako, svetrík, či bomber sú v tomto prípade nenahraditeľné.
  • Dĺžku nohavíc si vyberajte podľa svojej telesnej výšky a tvaru lýtok. Vysoké ženy s peknými nohami si môžu zvoliť trojštvrťovú dĺžku, malé ženy by mali nosiť dĺžku sedemosminovú. Tu spomeniem aj členky – pre hrubé sú akékoľvek skrátené nohavice nevhodné, ale to dobre viete aj bezo mňa.
  • Na výške vám pridá aj zmenšenie hlavy, napríkladsi vlasy stiahnite do chvostíka, alebo schovajte pod čiapku.

Kam široké nohavice nosiť?

Hocikam. Outfit s teniskami, ľanovým sakom, slávnostnou blúzkou a s metalickými doplnkami som si obliekla na rodinnú prechádzku mestom počas Veľkonočnej nedele. V tomto casual chic looku som sa cítila pohodlne a zároveň veľmi slávnostne. Ležérna elegancia je našťastie späť.

Druhá ukážka predstavuje voľnočasové, priam prázdninové oblečenie so sandálikmi na klinovom podpätku. Tento outfit je hravý, a tak som sa trošku pohrala s rôznymi prúžkami v rôznych farbách a smeroch.

V treťom outfite vidíte, ako fungujú vysoké podpätky v elegantnej verzii. To si už veru môžem dovoliť aj klobúk.

Kombinácia pruhovaných nohavíc s aktuálne modernou madeirou a výšivkou typu richelieu je neobvyklá, rovnako ako bomber na spoločenskom oblečení. Kombinovanie zdanlivo nezlučiteľných kúskov je však v móde a toto sú presne tie hry, ktoré ma pri vymýšľaní outfitov bavia.

Pokiaľ ste mladá, máte ideálnu štíhlulinkú postavu, kľudne zabudnite na všetky moje rady. Stačí jednoduché tričko alebo rovno krátky top, štýlová obuv, tieto moderné širokánske midi nohavice… a trendová cica, ideš!

Autorka má módny blog Babie letá.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články