Práve čítate

4 spôsoby, ako obmeniť jednoduché šaty

4016  
Zdieľať: 

4 spôsoby, ako obmeniť jednoduché šaty

Umenie vlastného štýlu nespočíva v tom, ako veľmi plnú skriňu máte a koľko jednotlivé kúsky stoja, ale ako ich dokážete kombinovať a vytvoriť tak zaujímavý celok.

19. 3. 2019 3 min. čítania Katarína Ligačová
4 spôsoby, ako obmeniť jednoduché šaty

Základné (basic) šaty sú presne také, aké hovoria, že sú – jednoducho základné. Môžete ich samozrejme nosiť iba tak, alebo z nich pomocou opaskov, doplnkov či iných kúskov oblečenia vytvoriť vždy iný model. Vyskúšali sme rôzne spôsoby, ako na to.

Hlavnú úlohu v tomto teste nehrá iba skvelá Klárka, ktorá sa zahrala na modelku, ale aj jednoduché šaty z Tchibo. Sú bavlnené, rovnejšieho strihu, končia tesne nad kolenami, zdobia ich drobné bodky, majú vrecká, ktoré iste oceníte, a krátky rukáv. Ideálny kúsok na jar.

Klára meria 172 cm a bežne nosí konfekčnú veľkosť 40. Na sebe má šaty vo veľkosti 36/38.

Spôsob prvý: základné šaty sú vždy iné podľa toho, aký vršok zvolíte

Basic šaty majú tú skvelú vlastnosť, že preberú štýl toho, čím ich doplníte. Tri najklasickejšie premeny, ktoré zvládnete skoro s každým šatníkom, zabezpečí rifľová bunda, kožená alebo koženková bunda a zapínací sveter (kardigan).

Jednofarebný kardigan je elegantnejší, miernejší. Oceníte ho najmä vtedy, keď potrebujete pôsobiť seriózne.

Rifľová bunda je ležérna a perfektne poslúži, keď chcete vyzerať menej formálne. Pridajte tenisky a vytvoríte dojem milého dievčatka. Pravidlo, že k šatám tenisky nepatria, už totiž dávno neplatí. :-) Výnimku samozrejme tvoria šaty spoločenské a formálne – hoci v móde sa často medze nekladú. Celý outfit je hravý, dievčenský, romantický a my veríme, že na jar s ním zožnete slávu.

Kožená bunda dá každému modelu „drsnejší“ tón a rozbije priveľkú dávku romantiku. Skúste k nej tmavšie líčenie. Nemusíte mať dymové oči, stačí výraznejší rúž vo farbe, ktorá vám pristane a sama uvidíte, ako súhra týchto častí vytvorí úplne iný dojem.

Prečítajte si tiež:

  • 7 užitočných tipov, aby sa vám dymové oči vždy podarili
  • 5 rád, ako nosiť výrazný rúž, a nevyzerať pritom lacno

Spôsob druhý: iné doplnky = iný model

K základným šatám si môžete vziať skoro akékoľvek doplnky a tým úplne zmeniť to, na akú príležitosť sa hodia. Mať rôzne šperky a kabelky je tajná zbraň, ktorej sa nikdy nezmení konfekčná veľkosť. Sú to práve ony, ktoré dodávajú každému oblečeniu vašu „osobnú značku“.

Pozrite sa, aký rozdiel urobia s našimi basic šatami minimalistické vs. extravagantné doplnky:

Ak to nechcete so šperkami na denné nosenie prehnať, zapamätajte si jednoduché pravidlo – jeden výrazný šperk väčšinou vyzerá lepšie ako kombinácia. Ak zvolíte masívne náušnice, vyhnite sa doplnku na krku, skôr sa bude hodiť náramok. Ak máte masívny náhrdelník, zvoľte už iba jednoduché či žiadne náušnice alebo jemný náramok. Všetkého totiž veľa škodí.

Spôsob tretí: opasky pre tvarovanie postavy

Opasok je ceneným doplnkom nielen v momente, keď sú vám vaše obľúbené nohavice voľné. Dá sa s ním čarovať.

Ak práve nevlastníte žiaden opasok alebo ten váš bežný je už obnosený a nevyzerá dobre, vynájdite sa. Použiť môžete povrázok (pokojne aj ten jutový) alebo stužku.

Najmä ak ste majiteľkou postavy typu hruška (teda máte širšie boky vzhľadom k útlejším ramenám), opasok by mal byť nutnou súčasťou šatníka. Opasok opticky predelí postavu, vytvorí vám pás a zvýrazní ho.

Prečítajte si tiež: Ako zakryť kilá navyše

Spôsob štvrtý: pridajte vzory a farby

Najčastejšia cesta, ako oživiť jednoduchý outfit, je dodať mu farbu alebo ho doplniť inými vzormi.

Farbu môžete do outfitu dodať neuveriteľným množstvom spôsobov. Od líčenia, cez doplnky, vršky, po pančušky alebo topánky. Často aj farebné šnúrky na topánkach dokážu vytvoriť zaujímavý bod, na ktorý bude upriamená pozornosť. Nenáročný variant, ktorý môžete často meniť, je šatka, ktorá dodá akcent obľúbenej farby. Na skorú jar úplný ideál –  ochráni krk pred ešte stále chladným vetrom.

Trošku odvážnejšie môže vyznieť kombinovanie vzorov. Hoci sa ho mnohé boja, určite sa nebojte experimentovať a skúšať, ktoré vzory sa k sebe hodia a čo vám pristane. Každému sa páči niečo iné a v čom jedna žena vyzerá sebavedomo, to inej proste nesadne.

Šanca, že vzory si sadnú, sa zvyšuje, ak:

  • …sa farba, ktorá je na jednom zo vzorov výrazná, opakuje aj na druhom z nich.
  • …majú podobný štýl, napríklad sú oboje strohé, oboje geometrické alebo oboje mäkké a impresionisticky rozmiestnené.
  • …je najmenej jeden zo vzorov klasický (prúžok, bodka, káro).
  • …sú rôzne vzory podobne veľké / výrazné, teda nie kombinácia drobných kvietkov a veľkej kocky.

Nebojte sa kombinovania, vymýšľania, skúšania, čo sa k čomu hodí. Móda je, bola a bude vyjadrenie vášho vkusu a toho, čo máte rady a v čom sa cítite dobre!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články