Práve čítate

Klobúky nestarnú! Ako ich nosiť a starať sa o ne, aby boli stále nadčasové a ako nové

1409  
Zdieľať: 

Klobúky nestarnú! Ako ich nosiť a starať sa o ne, aby boli stále nadčasové a ako nové

Milujem klobúky. Sú nadčasové a za pár sekúnd dokážu všedné outfity ozvláštniť a pozdvihnúť na vyššiu úroveň, a to od jari až do jari. A to aj v prípade, že si na seba zoberiem obyčajnú mikinu a džínsy. Spolu s Katkou z Tchibo, ktorá sa snáď s klobúkom na hlave aj narodila, vám ukážeme, ako kombinovať pokrývky hlavy rôznych farieb a tvarov s outfitmi a ako sa o ne starať, aby vám stále robili parádu. Nie je to totiž vôbec žiadna veda.

26. 10. 2023 6 min. čítania Helena Suchá
Klobúky nestarnú! Ako ich nosiť a starať sa o ne, aby boli stále nadčasové a ako nové

Módny doplnok, alebo ochrana pred nepriaznivým počasím?

Ani neviem, ako som sa ku klobúkom dostala. Možno vďaka Veľkej Pardubickej, ktorá ma bavila práve pre to počítanie pokrývok hlavy elegantne oblečených pánov a hlavne dám. Vždy som premýšľala, či ich nosia preto, aby im nesvietilo do očí slniečko, alebo aby sa chránili pred dažďom.

Až neskôr som pochopila, že tú vznešenosť a eleganciu na ľuďoch robí práve klobúk a je jedno, aký tvar, veľkosť alebo materiál vyberiete. To mi nakoniec potvrdila Klára Šugárková, ktorá roky pracovala ako marketingová konzultantka tradičného českého výrobcu klobúkov, firmy TONAK: „V 20. rokoch 20. storočia bolo pravidlom, že každý nosil pokrývku hlavy. Potom sa z klobúka stal skôr módny doplnok, ak nie dokonca nevyhnutnosť. TONAK to vníma ako vývoj doby, ktorému sa aj on snaží prispôsobiť. Tak ako sa musel módny priemysel prispôsobiť, keď ženy začali vďaka Coco Chanel nosiť nohavice.“

A ako je to s tým počasím? Sychravé jesenné rána k tomu celkom zvádzajú – nasadiť si klobúk, ktorého strieška by mohla ochrániť náš make-up pred vetrom a dažďom. Už som ale nepomyslela na to, čo ochráni pred prehánkou moju pokrývku hlavy. „Klobúk nie je dáždnik. Tým, že klobúk vystavíte dažďu, riskujete, že stratí svoj tvar alebo zostane fľakatý. Existujú aj elegantné varianty s vodoodolnou úpravou, ale aj tie sa odporúča používať len do jemného mrholenia, “ vysvetľuje odborníčka na klobúky Klára a dodáva, „skôr sa stretávame s názorom, že ženy rady nosia pokrývku hlavy práve vtedy, keď nemajú ráno čas riešiť vlasy. Muži potom počas jesene radi nosia pokrývku hlavy, aby im nebolo zima na hlavu. Inak je možné klobúk považovať naozaj skôr za luxusný módny doplnok, ako za funkčnú pokrývku hlavy.“

Tento doplnok urobí JEDNODUCHO veľa parády, a to za pár sekúnd. Nosím basic kúsky, ako sú džínsy a sveter, overal alebo sukňa s mikinou. K tomu si nasadím klobúk, alebo čiapku so šiltom a hneď mám perfektný styling. – Kateřina z Tchibo

Trend poslednej doby? Bucket hat

Ak sa tomu dá hovoriť trend dneška. Tento „kýblikový klobúčik“ sa totiž nosí, čo si pamätám – posledných 30 rokov. Prvý som si nasadila niekedy okolo roku 2000, mala som letný plátený, ale tiež zimný zateplený s pogumovaným povrchom – ten by už funkciu dáždnika mohol zastúpiť, keby som sa nebála, že mi ho odfúkne víchor.

Kedysi ho nosil aj Sean Connery (pamätáte si ho v úlohe otca Indiana Jonesa?), v 90. rokoch bol ikonickým módnym doplnkom britpopových kapiel, napr. Oasis a Blur. Dnes ho nosí Rihanna aj Diane Keaton. V rôznych farbách a variáciách ho nájdete v kolekciách športových značiek aj módnych domov, ako sú Prada alebo Chanel. A bucket hat v zateplených, farebných aj nepremokavých variantoch nájdete aj v e-shope Tchibo. A viete, čo je na ňom najlepšie? Neexistuje pravidlo, ako a s čím ho nosiť. Môžete si ho zobrať k elegantnému kabátu aj teplákovke, okraj si raz ohnete nahor, inokedy necháte tak, ako býva. Jednoducho je to na vás, čo sa vám páči a ako sa cítite dobre. Pre čokoľvek sa rozhodnete, určite to bude mať štýl!

Roky už sú v móde klobúky a čiapky unisexových strihov a farieb. Azda najznámejším a najnosenejším tvarom klobúka na svete je Fedora, ktorý má prehĺbenú striešku a pretlačenie na prednej strane z oboch bokov. Určite ho poznáte z filmov s Frankom Sinatrom a Indiana Jonesom.

fedora

Nebojte sa farieb

Samozrejme, že neutrálnymi farbami sa začína. Keď si kupujete svoj prvý klobúk alebo čiapku, riešite, aby to ladilo ideálne s každým kúskom z vašej skrine. Potvrdzuje to aj Klára Šugárková: „Domáci zákazník je celkovo konzervatívnejší a preferuje vo svojich nákupoch neutrálne farebné kombinácie aj pri pokrývkach hlavy.“

Poviem vám, keď si raz tento módny doplnok zadovážite, pri jednom neskončíte. A potom zistíte, že výraznejšie farby nebudú v kombinácii s ostatným oblečením kričať, ale naopak vás rozžiaria. Pozrite sa sami, na oboch fotkách mám rovnaké oblečenie, vlasy aj make-up, akurát som vymenila čiapky – rovnaký strih, iné farby. Nielen klobúky, aj čiapky dokážu robiť zázraky!

Ak chcete investovať do klobúka, alebo čiapky, ale bojíte sa, či vám pristane, alebo že si vyberiete si zlú veľkosť, tvar, alebo sa netrafíte s farbou, odporúčam obrátiť sa na odborníka, alebo web predajcu klobúkov, kde si pokrývky hlavy môžete vyskúšať online na svojich fotkách a potvrdíte si tak, ktorá farba a tvar vám sedia najviac. Obvod hlavy si už ale musíte zmerať sami, alebo to nechať na ochotných asistentoch v  niektorej z kamenných predajní.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články