Práve čítate

Sotva dokážem navliecť ihlu, oblečenie ale nevyhadzujem. Aké triky som vyskúšala?

5459  
Zdieľať: 

Sotva dokážem navliecť ihlu, oblečenie ale nevyhadzujem. Aké triky som vyskúšala?

Môj prístup k udržateľnosti je pomerne jasný. Z každej veci, ktorú si kúpim, sa snažím vyťažiť maximum. Platí to aj pre oblečenie, lenže na tom sa nosenie skôr či neskôr podpíše. A aj keď som na ručné práce úplne ľavá, naučila som sa predĺžiť jeho životnosť, ako sa len dá.

7. 4. 2023 4 min. čítania Linda Stárková
Sotva dokážem navliecť ihlu, oblečenie ale nevyhadzujem. Aké triky som vyskúšala?

U nás v rodine veľmi šikovní nie sme. Babička ani mamina ma nenaučili šiť, naučili ma ale hodnotu peňazí aj vecí a tak som vždy bola šetrná. Keď k tomu ešte pridám svoje ekologické zmýšľanie a rastúce náklady doslova na všetko, vedela som, že sa chcem o svoje veci vedieť starať tak, aby dlho vydržali. Vďaka tomu nemusím stále kupovať nové a ušetrím peňaženku aj planétu. Ako na to pri oblečení, keď teda netuším, čo je zadný steh a plátanie je pre mňa len srandovné slovo?

Na začiatku je rozvážnosť a voľba

Úplne prvý krok je nekupovať zbytočne. Moje kamarátky potvrdia, že túto vlastnosť uvažovania nad každým kúskom som dotiahla do extrému tak, že veľakrát v obchode nechám aj niečo, čo sa mi skutočne páči. To je samozrejme prehnané a zbytočné. Čo zbytočné nie je, je pozerať na ceduľky, zhodnotiť kvalitu materiálu aj to, či si vec oblečiem fakt viac ako len dvakrát za rok. Jednoducho či mi ladí do šatníka a dá sa dobre kombinovať. Snažím sa tiež myslieť na takzvané CPW.

Čo je to cost per wear?

Cost per wear alebo tiež CPW je pomerne jednoduchý koncept. Iba vydelíte cenu nového svetra počtom nosení. Sú kúsky, ktoré mám v skrini už niekoľko rokov a tak aj keď boli drahšie, vo výsledku ma podľa CPW vyšli celkom lacno.
Naopak napríklad lacný trendy crop top môže vyjsť draho, keď si ho zoberiete len dvakrát a potom stratí tvar, alebo vás len prestane baviť.

Univerzálny béžový sveter z kvalitnej vlny za 50 €, ktorý si oblečiete 20x za rok a vydrží vám 3 roky, má CPW ani nie 1 €.

Tričko s flitrami, ktoré sa vám veľmi páčilo v letnej sezóne za 15 €, ale opadali z neho kamienky hneď po druhom nosení, takže leží vzadu v skrini, má CPW 8 €.

A už ideme na opravy

Ako som hovorila, mám obe ruky ľavé. Napriek tom sa ale snažím a udržiavam svoju skriňu v čo najlepšom stave, aby som si oblečenie naozaj užila.

Žlté pod pazuchami? Nikdy.

Biele tričko je univerzálna vec, a keďže ho nosím naozaj často, mám ich v skrini viac a častejšie ich obmieňam. Čo je na nich najväčší problém? Škvrny od potu a deodorantu. Rovnako sa robia napríklad na svetlých košeliach. Aby som predĺžila ich životnosť, mám pri pracích prostriedkoch v skrinke aj žlčové mydlo. Znie to hrozne a veľa kolegov toto moje odporúčanie zavrhlo už kvôli názvu, ale je to overená klasika za 1 euro. Nehovorím, že s ním vyperiete všetky škvrny, ale na zažltnuté fľaky pod pazuchami na tričkách je to zázrak.

Odžmolkovávam každú sezónu

Kým niektoré moje “triky” sú pre prípad nehody, toto je vec, ktorú robím každý rok. Všetky svetre pred sezónou vyperiem a odžmolkujem. Vlnené v ruke, je s tým síce práca ako na kostole, ale materiál jednoducho potrebuje starostlivosť a oplatí sa to. Potom už beriem svoj verný odžmolkovač a všetky “oholím”. Áno, dá sa použiť aj žiletka, ale na začiatku som písala, že som ľavá, nie? Nechcem riskovať dieru a toto je definitívne blbuvzdorná metóda.

Môj extra tip je preložiť rukávy, golier a spodný lem, kde sa známky nosenia prejavia najrýchlejšie. No a nový sveter nie je treba.

Plátaniu nerozumiem, ale žehličku doma mám!

Džínsy s dierami boli trendy, teraz už zase nie sú, a určite zase raz budú. Alebo vám tiež mohla diera vzniknúť nehodou a nie naschvál. Presnú farbu nažehľovacej záplaty zoženiete pri džínsoch ťažko, preto som sa naopak rozhodla ich hrdo priznať! Internet je plný inšpirácie a mňa zaujala táto záplatová koláž. Tí ešte odvážnejší zase zoženú vo väčších galantériách aj nažehľovačky so vzormi, v rôznych tvaroch a farbách alebo s nápismi. A ak by džínsy inak boli aj tak na vyhodenie, tak vám predsa nič medze nekladie!

Upcyklujem po domácky

Nebola som vždy taká zodpovedná a občas to ujde aj mne, nebudem klamať. Mám napríklad v skrini sveter, ktorý sa mi páčil… a teraz ho už rok a pol nenosím. Trblietavé gombíky mi pripadali veľmi výrazné a slávnostné. Galantéria našťastie nikdy nesklame s tubami plnými nádherných gombíkov. Vybrala som oveľa univerzálnejšie – prešiť gombík našťastie zvládnem – a sveter na každodenné nosenie je na svete. Rovnako môžete výraznými gombíkmi kúsok naopak oživiť. Len si dávajte pozor, už som si tiež raz priniesla domov gombíky, ktoré boli veľmi veľké a neprešli dierkou!

výměna knoflíků u svetru

Neobjavila som Ameriku, ale myslím si, že stále existuje veľa ľudí, ktorí radšej vyhodia a kúpia nové, pretože sa obávajú, že oprava oblečenia spočíva v zložitom vyšívaní a nezaobíde sa bez stroja. Keď to ale zvládnem ja, zvládne to každý, verte mi. Na záver by som ešte rada pridala tip na zubnú kefku a čistiaci piesok, ktoré perfektne vyčistia podrážku bielych tenisiek, a spýtala sa – akým trikom udržiavate svoj šatník v kondícii vy?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články