Práve čítate

Malá kabelka alebo ľadvinka?

6844  
Zdieľať: 

Malá kabelka alebo ľadvinka?

Mini kabelôčky sa prihlásili o slovo už v minulom roku a v tejto sezóne si pre svoju variabilnosť svoju pozíciu ešte viac posilnili. S takou maličkou kabelkou sa dá totiž priam čarovať: môže sa nosiť klasicky prehodená cez plece, ako crossbody - a to hneď na dva spôsoby, zavesená na opasku ako ľadvinka, prípadne bez remienka ako šikovná listová kabelka.

29. 6. 2019 4 min. čítania Baba Slováková
Malá kabelka alebo ľadvinka?

Miniatúrna kabelka je jednoducho hybrid a veľký hit tohto leta, ktorému sa nedá odolať. Nosí sa buď vo výrazných farbách či s divokými vzormi, alebo naopak v strohej čiernej hladkej koži. S malými čiernymi kabelkami pre sezónu jar/leto 2019 vyrukovali módne domy zvučných mien pod heslom „back to black“, čo je pravdepodobne reakcia na ich vlastné, niekedy ozaj výstredné, pestrofarebné modely zo sezón predchádzajúcich. Už sa ich sami prejedli?

Pre mňa je „kapsička“ darom z nebies. Z veľkej tašky totiž neustále dolujem až z jej dna tie úplne najpotrebnejšie veci: kľúče, peňaženku, mobil a okuliare. Samozrejme, že sú vždy na samom spodku! Ukážem vám teda odlišné spôsoby jej nosenia, vhodné k rôznemu oblečeniu a na rôznorodé príležitosti.

1. spôsob: prehodená cez plece

Klasické zavesenie kabelky na pleci uprednostňujem pri elegantnejšom oblečení, prípadne ak je na prednom hornom diele odevu výrazný prvok, s ktorým by spôsob nosenia krížom cez telo nekorešpondoval.

Outfit s voľným elegantným pulóvrom, náhrdelníkom s trendovými mušličkami a najmä s topánkami na polovysokom pohodlnom podpätku je vhodný napríklad do práce alebo na nákupy do mesta.

Môj tip: malé kabelky sa dnes bežne kombinujú s väčšími kabelami a s nákupnými taškami, pričom vôbec nemusia byť urputne zladené.

2. spôsob: crossbody

Kabelku prehodenú krížom cez telo nosievam najradšej. Mám obe ruky voľné, nemusím si ju pridržiavať pri kĺzaní z pleca. Najčastejšie ju mávam zavesenú vpredu, k voľnočasovému oblečeniu je však veľmi štýlový aj spôsob jej nosenia na chrbte ako ruksak.

Na posedenie s priateľmi, prípadne na akúkoľvek akciu, ktorá ani náhodou nezaváňa formálnosťou som zvolila trochu bláznivé tričko so strapcami, ktoré sú toto leto tiež hrozne in. Rovnako ako batika. Bohémsky štýl zo šesťdesiatok slávi svoj veľkolepý návrat.

Môj tip: horúcim trendom je kombinácia navzájom prekrížených dvoch kabeliek. Mali by byť rovnaké, prípadne sa líšiť len farbou alebo materiálom, aby bolo zrejmé, že ide o zámer.

3. spôsob: na opasku ako ľadvinka

Ľadvinka je opäť na výslní! Zbavte sa predstavy polyesterovej ľadvinky na šuštiakovej súprave z deväťdesiatok, dnešné ľadvinky sú celkom iné. Štýlovejšie a rozmanitejšie. Taštička pripevnená na páse nie je koniec-koncov vynálezom z konca minulého storočia. Ako čisto účelový doplnok si razila svoju cestu naprieč dejinami, nosili ju napríklad americkí indiáni aj bohaté viktoriánske dámy. Dopĺňala oblečenie bez vreciek a často svojou výzdobou zdôrazňovala spoločenské postavenie jej nositeľa.

Jednofarebné šaty zo splývavého materiálu som rozbila umiestnením taštičky na páse. Na letnej párty budem nielen trendová a šik – pri zapojení sa do víru tanca nemusím neustále hádzať očkom po stoličke, či mi z nej niekto kabelku nepotiahol.

Môj tip:

  • ľadvinky so zipsami, aj keď luxusné kožené, sa v tejto sezóne nosia opäť viac k športovému alebo voľnočasovému oblečeniu. Zipsy sú viac-menej na ústupe, do popredia sa dostáva klasické zapínanie, taká ľadvinka je o triedu elegantnejšia,
  • hitom sú aj úplne miniatúrne ľadvinky, skôr také peňaženky na opasku, ktorými môžete oživiť aj strohý biznis outfit. Kombinujú sa s dennou kabelkou.
  • na páse môžete nosiť aj malý ruksačik, stačí upraviť popruhy,
  • ak sa pýšite výraznými krivkami, zvoľte si hranatý tvar ľadvinky. Chlapčenským postavám viac svedčia oválne tvary.
  • vyskúšajte nosenie ľadvinky aj s opaskom krížom cez telo. Toto je dobrá voľba pre dámy bez štíhleho pásu.
  • najnovší trend velí viacero taštičiek rôznych veľkostí na opasku. Toto je už však skutočne „vyšší dívčí“, opasok pôsobí ako súčasť vojenského mundúru. Ak na to máte odvahu, hľadajte radšej hotový dizajnérsky výrobok, v ktorom sú ľadvinky dokonale zladené a proporčne vyvážené.

4. spôsob: listová kabelka

Le petit noir. Malé čierne. Tento typ šiat pre spoločenské udalosti aj na všedný deň má vo svojom šatníku snáď každá z nás. Ich podstatou je jednoduchý nadčasový strih, niekoľko zaujímavých detailov, kvalitný materiál a predovšetkým lady dĺžka maximálne tesne nad kolená. Taký záchranný kúsok v ženskom šatníku.

Môj tip:

  • na spoločenských udalostiach by ste si mali vystačiť len s jedinou malou kabelkou. Najčastejšie sa nosí listová kabelka v ruke, prípustné sú aj kabelky na pleci s retiazkami alebo tenkými remienkami,
  • ak si oblečiete malé čierne počas bežného dňa a mini kabelku chcete kombinovať s dennou kabelou, zdôraznite bežný charakter oblečenia. Napríklad pestrofarebnou šatkou okolo krku, vo vlasoch, na taške… Prípadne, ak to strih šiat dovoľuje, zaveste kabelku krížom cez telo.

Na záver spomeniem ešte jeden trend. Mini kabelky sa už tak miniaturizujú, až pripomínajú drobulinké kabelôčky s rúčkou pre Barbie, alebo sa nosia na krku v podobe šperku. Na túto módu sa ako celkom praktická žena pozerám tak trochu s úsmevom. Čo do toho vojde?! Nuž… buď to len drahý rúž alebo kreditka. ;-)

Autorka má módny blog Babie letá.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články