Práve čítate

Do práce aj na večeru: Ako som si zamilovala nadčasové roláky

5834  
Zdieľať: 

Do práce aj na večeru: Ako som si zamilovala nadčasové roláky

Ako dieťa som ich odmietala nosiť, teraz v mojej skrini hrajú prím. Roláky nosím od jesene do jari, kombinujem úplne so všetkým a nedám na ne dopustiť. Tak sa so mnou poďte pozrieť na to, ako túto nestarnúcu klasiku kombinovať a zužitkovať všetky jej prednosti.

16. 11. 2022 3 min. čítania Anna Kruchňová
Do práce aj na večeru: Ako som si zamilovala nadčasové roláky

Keď v zime trochu zafúkalo, mamina ma automaticky pchala do funkčných rolákov, často proti mojej vôli. Hlavne, nech máš krk v teple a neťahá ti na obličky, hovorievala. Ja som sa im bránila ako čert krížu a napríklad v puberte som ich – z pochopiteľných dôvodov – vyslovene neznášala. Teraz sú kúskom, ktorý si vyberiem úplne najčastejšie. Vyzerajú skvelo a nosiť sa dajú naozaj kamkoľvek. Správne vybraný kúsok vynosíte ako do práce, na prechádzku po meste, tak aj napríklad na slávnostnejšiu večeru. A áno, neťahá vám za krk ani na obličky!

Odjakživa som roláky rolovala von. Neviem prečo, prišlo mi to logické. Skúste ho ale zarolovať dovnútra! Je to síce malá zmena, outfitu ale nepochybne prospeje.

Tri typy rolákov, ktoré u mňa v skrini nesmú chýbať

Tričkové, jemné, hrubé… beriem všetky!

Prvú skupinu tvoria tričkové roláky v mnohých farbách, ktoré perfektne sedia napríklad pod šaty, pod mikinu, sveter alebo sako. Bývajú dosť priliehavé a aj vďaka tomu sa perfektne kombinujú. Vo chvíli, keď objavím naozaj skvelý kúsok, kúpim si ho hneď v niekoľkých farbách – od neutrálnej bielej, čiernej, šedej alebo béžovej až napríklad k trendy zelenej.

Ďalšiu skupinu tvoria roláky z jemnej pleteniny alebo z kašmíru, ktoré vyzerajú dobre samostatne, aj v chladnejšom počasí ako spodná vrstva pod hrubší sveter, sako alebo poriadne teplý kabát. Skvelo sa kombinujú aj s vestičkami, či už sakovými, alebo napríklad športovejšími prešívanými.

Poslednou skupinou sú huňaté pletené roláky z vlny alebo vlnenej zmesi, na ktoré v zime nedám dopustiť. Niet nad to poriadne sa zababušiť a celý deň sa cítiť ako na gauči so šálkou dobrej kávy, aj keď práve čakám na električku, kým sa vonku ženia všetci čerti.

Rolák vs. stojačik: Ako už názov napovedá, rolák je od slova rolovať. Golier býva taký dlhý, aby sa dal prehnúť na polovicu. Na rozdiel od neho stojačik nerolujete – to je jednoducho len vyšší typ goliera.

Menej je niekedy viac

Aj keby sa mohlo zdať, že roláky urobia dobrú službu všetkým typom postavy, bohužiaľ, nie je to tak.

Viac totiž lichotí dámam s menším poprsím. V opačnom prípade môže vzniknúť optické zmenšenie priestoru medzi hrudníkom a bradou a dôsledkom vysokého goliera jednoducho prídete o krk. Tak pozor!

Roláky a šperky – ide to dokopy?

Samozrejme! Ale aj tu platí, že menej je viac.

V prvom rade za seba odporučím nekombinovať šperky s naozaj huňatými rolákmi. Prípadne si dať skôr náušnice, ako retiazku, perly, alebo ďalšie doplnky na krk. Tie naopak narobia veľa parády cez jemnejšie typy rolákov.

Roláky a šaty, sukne – všetko je dovolené, ale pozor!

Aj tu platí, že je rozdiel v kombinovaní jemnejších a hrubších typov rolákov.

Tie jemné vyzerajú skvelo pod šaty so špagetovými ramienkami, ale aj pod tými bez rukávov. Tie hrubšie si naopak obliekame cez šaty. Je ale potrebné dávať si pozor na správnu dĺžku roláku vs. sukne. Môže to totiž dosť ovplyvniť optický dojem z vašej postavy.

Rolujte aj zospodu

Aktuálne veľmi frčia saténové šaty práve v kombinácii s rolákom.

Ten je ale dobré vyrolovať tak, aby nohy pôsobili opticky dlhšie a torzo naopak kratšie. Skúste si cez šaty dať športovú podprsenku a spodný lem roláku pod ňu šikovne skryť. „Cropnutie“ svetra vám pomôže vytvarovať postavu a pôsobí šik.

Tak čo, dáte tento rok rolákom šancu?

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články