Práve čítate

Ako nosiť šaty a sukne aj v mrazivom počasí a cítiť sa pohodlne

25857  
Zdieľať: 

Ako nosiť šaty a sukne aj v mrazivom počasí a cítiť sa pohodlne

Šaty sú môj najobľúbenejší kúsok šatníka. Človek ich na seba hodí a nemusí nič moc ďalšie vymýšľať, minimálne čo do kombinovania. No ale čo so šatami a sukňami v zime? Tu už sa človek nejakému tomu kombinovaniu nevyhne, ale to nie je dôvod ich nenosiť. Len to chce poznať pár základných trikov, ako na to, aby nám neumrzlo pozadie.

29. 11. 2022 4 min. čítania Love Fashion Janina
Ako nosiť šaty a sukne aj v mrazivom počasí a cítiť sa pohodlne

Štyri základné kamene prežitia zimy bez nohavíc

Predovšetkým v zime človek musí premýšľať nad materiálom. Jeho funkčnosť na tele významne pocítite. Najlepšie poslúži vlna, kašmír, mohér, merino, alpaka, angora alebo fleece. Všetky tieto materiály sú v našich končinách dostupné, ale je pravda, že dnes už aj mnohé z  “poly” umelých materiálov dokážu fungovať ako prírodné.

1. Kabát z materiálu, ktorý hreje

Kabát je jasná voľba, čo na seba v zime. A hneď sa spýtam: Viete, aké zloženie má ten váš? Kvalitný kabát nemusí nutne stáť tisíce, ale oplatí sa pozrieť na zloženie. Keď v ňom bude vlna, je to dobre. Znamená to, že bude hriať. Otázkou však ešte je, aká je to vlna a ako bola spracovaná.

Vo všeobecnosti platí, že čím viac vlny, tým viac hreje. Ale nemusí to byť nutne pravda. Veľa záleží na tom, ako sú dané materiály spracované. Aj v prípade, že máte kabát na 60 % z vlny, môže byť rovnako skvelý a hrejivý, ako keď budete mať lepšie spracovanú vlnu v pomere 30 %. To sú moje skúsenosti z textilného priemyslu za skoro dve dekády. Ale laikovi postačí prečítať si zloženie na etikete.

Keď v zložení kabátu nájdete kašmír, je to úplná paráda. Ale rovnako ako u vlny aj tu platí pravidlo, že nie je kašmír ako kašmír a záleží na jeho spracovaní.

2. Pančuchy ako zimná nutnosť

Pančuchy sú samozrejme základnom úspešného nosenia šiat a sukní v zime. Neverím, že by sa tu našiel niekto, kto si nepamätá z detstva, že jeden pásik patril dopredu a dozadu dva. Ja som z nich mala vždy traumu.

Ale dnes už je iná doba a výber je naozaj veľký. Zohnať sa dajú nielen pančuchy na zimu, ale aj termopančuchy, alebo pokojne legíny s vnútorným chĺpkom. Aj tie si môžete v zime obliecť pod sukňu a bude vám oveľa teplejšie ako v džínsoch. Spodok potom doladíte teplými ponožkami, ktoré môžete pokojne nechať vykúkať vysoko nad okraj topánok. Pri outfitoch ležérnej elegancie je to úplne super.

vrstvení oblečení

3. Druhá vrstva pod šupkou cibule: Svetre a mikiny

Svetre a mikiny považujem aj v prípade nosenia šiat a sukní za nevyhnutné. Aj tu sa oplatí sledovať zloženie a preferovať prírodné materiály. Pri svetroch odporúčam najčastejšie merino. To je ľahučká vlna, ktorá na prvý pohľad môže zmiasť, pretože svetríky bývajú naozaj ľahučké. Ale nenechajte sa okabátiť! Aj tieto tenké svetre dokážu zahriať. Viac huňaté môžu byť svetre z alpaky. Ich hrejivosť je úplne jedinečná. Skvelá je samozrejme aj ovčia vlna, často označovaná v zložení ako “lambswool”.

Ak ale nie ste veľmi na svetre a radšej si oblečiete mikinu, vyberte si takú, ktorá má fleece. Je to vnútorný chĺpok, ktorý zo začiatku môže púšťať vlákna. Oproti prírodným svetrom sa zbavíte starostí s údržbou a praním. Na rozdiel od svetrov z vlny, ktoré je najlepšie prať v rukách, mikina s fleecom môže ísť normálne do práčky.

4. Termobielizeň nie je len na lyže

Keď vyslovíte slovo „termobielizeň“, automaticky si asi predstavíte človeka niekde na túre. Ale termobielizeň môžete nosiť aj pod sukne a šaty. Nielen na spodnú časť tela, ale aj na tú vrchnú. Nebojte sa toho, je to super vychytávka, ak zimu nechcete tráviť v nohaviciach.

Outfitová inšpirácia

Dala som dokopy niekoľko outfitov, v ktorých môžete nájsť inšpiráciu na to, ako sa v zime obliecť do šiat a sukní a zároveň neprísť o pohodlné teplo.

Všetko nemusí byť čierne

Priznávam. V zime mám jeden automatický zlozvyk a asi nebudem sama. Keď sa skryje slniečko za mraky, čierna sa zdá byť ideálnou voľbou. Áno, je to klasika, ale čo takto skúsiť to inak? Napríklad s bielou? Biela v zime, keď je vonku blato? No jasné! Vyprať sa dnes dá možno o trochu lepšie ako v časoch našich babičiek, no nie?

Kombinácia béžová a biela je úplne kúzelným variantom. Pri vrstvení funguje veľmi pekne a dá sa pokojne doladiť buď doplnkami v iných kontrastných farbách, alebo aj tón v tóne.

Svetro alebo košeľošaty

Svetrošaty sú na zimu jasná klasika. Je to teplý sveter, ale v dlhšej podobe. Môžete ich nosiť voľne, alebo v páse prepásané, aby ste mali fazónu figúry. To isté platí aj pri košeľových šatách, na zimu ideálne flanelových.

kostkovaná sukně v zimě

Satén v zime

Satén sa dá primárne vnímať ako materiál na leto. Ale je možné ho nosiť aj v zime? Jasné, že áno! Stačí len pár vychytávok ako termopančuchy, ponožky do čižiem, mikina s fleecom a páperový kabát. Voilá a outfit je na svete. Elegantne, ale aj šmrncovo zároveň a určite nie prvoplánovo. Pretože aj taká basic sukňa zo saténu sa môže hodiť k mikine s kapucňou.

Midi v tartane

Kocku, ešte navyše v červenej, som si tak nejako nemohla na zimu odpustiť. Je to jednoducho klasika. Doplnená o svetrík na gombíky, ktorý sa k štýlu Stepfordskej paničky ideálne hodí. Na tom vlnený teplý kabátik a je to!

Sukňa versus softshell

Mini sukňa, Martensky, do nich ponožky a kontrastný softshellový kabátik s vnútornou zateplenou vestičkou. Softshell je tiež jeden zo skvelých materiálov. Keď dobre vyberáte, čo z akého materiálu pod neho, do mokrej zimy bude úplne skvelou voľbou.

Je to o doplnkoch

Nemusíme byť vždy nutne len v čiernej. A keď už áno, tak prečo nerozžiariť celý outfit detailmi v kontrastných farbách. My sme použili teplé kockované šaty v midi dĺžke, vlnený kabát a k nim z Tchibo kolekcie šál a čiapku v sýto oranžovej. Z nudného outfitu sa hneď stane veselý.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články