Práve čítate

Zvonáče sú naspäť! Dajú sa nosiť tak, aby nás nechytila módna polícia?

3436  
Zdieľať: 

Zvonáče sú naspäť! Dajú sa nosiť tak, aby nás nechytila módna polícia?

Nastavované, široké, ošúchané a väčšinou z nesmrteľného denimu. Kto by ich nepoznal. Zvonáče. Jeden z trendov, ktorý sa pomaly, ale isto vracia na svoje výslnie aj v tomto roku.

14. 5. 2021 4 min. čítania Love Fashion Janina
Zvonáče sú naspäť! Dajú sa nosiť tak, aby nás nechytila módna polícia?

Jedny z asi historicky najznámejších a najtypickejších nohavíc pre dámy aj pánov sa pomaly, ale isto hlásia o svoje miesto v trendoch na rok 2021. Svoj veľký návrat na výslnie zažili už v druhej polovici 90. rokov a s príchodom Milénia. Možno sa vám vybaví Paris Hilton s krátkymi vlasmi a jej prekliato nízke flare jeans. Ale nenosila ich len ona. Dvadsať rokov späť boli hitom bokovky s širokými nohavicami napríklad aj u Christiny Aguilera, alebo vtedajšej členky skupiny Destinys Child a hlavnej speváčky, dnešnej hviezdy Beyonce.

No a my sme si pohľadom na nový Tchibo katalóg, v ktorom nechýba várka nohavíc v culotte strihu, a so spomienkou na rok 2000 položili v redakcii jednu zásadnú otázku: Ako sa dajú nosiť zvonáče po 20 rokoch? Akú prešli cestu, aby sme ich nutne nemali len ako súčasť ultra vypracovaných brušných svalov? Pár kúskov sme dali dokopy!

Nohavicový slovník

Flare jeans – z angličtiny zvonové džínsy, ale v dnešnej dobe častokrát označujú aj široké nohavice od stehien

Wide leg – nohavice široké od stehien a väčšinou s ultra vysokým pásom

Bootcut – typ zvonáčov, ktoré sa rozširujú naozaj veľmi striedmo

Straight – nohavice rovného strihu

Culottes – široké nohavice v skrátenej dĺžke do polovice lýtok

Capri – slim nohavice v dĺžke pod kolená alebo do polovice lýtok

Na hipíka

Toto je ten najklasickejší variant. Čo iné sa dá na prvú dobrú od zvonáčov čakať. :-)

S použitím triku, ktorý robili naši rodičia na rozšírenie nohavíc, máme tieto naozaj vintage zvony a k nim strihom aj vzorom na danú tému padnúcu blúzku z nového katalógu. Voľnú látku som do vysokého pásu čiastočne zastrčila, aby aspoň trochu zostala zachovaná silueta. Ale hipíci boli ľudia uvoľnení a tak vzadu je blúzka zámerne nezastrčená.

Pás som zdôraznila hnedým opaskom a outfit doplnila tematickou kabelkou zo staršej kolekcie. Strapce boli pre to obdobie typické, rovnako ako tuniky, veľké okuliare a topánky na platforme. Ja som celý look prispôsobila o niečo viac k roku 2021.

Ako sa vám páči kombinácia modrej a hnedej? Podľa mňa je to opomínaný variant, ktorý ale má svoje farebné čaro.

Casual na leto v prírodných tónoch

V tomto outfite sa úplne vidím počas jarnej alebo letnej prechádzky na farmárske trhy. Vlhkosť skorého rána, slnečné lúče a vôňa čerstvého pečiva a kvetín.

V tomto outfite boli použité tak trochu iné zvonáče. V roku 2021 sú totiž aj od stehien široké nohavice brané ako “flares” (z angličtiny výraz pre zvonáče) a majú úplne rovnako zelenú, aj keby sa rozširovali len od kolien.

Rozhodla som sa pre kombináciu v prírodných tónoch, doplnených opäť hnedou. Už nejaký čas pri nohaviciach udáva prím vysoký pás, ale aj keď to cez voľnejšie tričko nie je vidieť, tieto nohavice majú pás v skrátenej dĺžke. Tričko má s nohavicami rovnaký odtieň, bez vzoru, jednoducho basic.

Svetlý a vzdušný outfit vždy uvítam, keď sa príjemné ranné slniečko vyhupne vyššie a začne hriať v plnej sile.

Dokážete si predstaviť, že si tento rok zase oblečiete zvonáče?

Hlasovať

All black klasika

Nech si kto chce čo chce hovorí, čierna je jednoducho klasika. Vôbec mi nevadí zahaliť sa do nej od hlavy až k päte.

Nohavice s ľahko zvonovým rozšírením pri kolenách, čierna pohodlná košeľa a kožená bunda. Doplnené klobúkom, slnečnými okuliarmi a nízkymi čižmami so špičkou.

Alebo ak máte všetkých možných aj nemožných kombinácií plné zuby, toto je stávka na istotu a strela do čierneho. Doslova! :-)

S nádychom business

Široké nohavice v klasicky modrom denime s vysokým pásom a k nim košeľa v bielomodrej kombinácii s asymetrickým vzorom. Vypasované, temne modré sako a kabelka v rovnakom odtieni.

Tieto všeobecne široké nohavice určite ešte tento rok uvidíme. Verím tomu, že rovnako to bude aj túto jeseň. Podľa prehliadok v rámci týždňa módy sa inšpirácia širokými nohavicami objavila u značiek, ako je Valentino, MaxMara, Brunello Cucinelli a nemálo ďalších. Takže na jeseň na nás ešte tento trend udrie vrátane ďalšej inšpirácie a to sú saká a obleky. Máme sa na čo tešiť.

S nízkym sedom vo farbách roku 2021

Viete, že každý rok (už niekoľko desaťročí) udáva firma Pantone farby na ten a onen rok? A dokonca sa tým riadi nemálo firiem z grafických, textilných aj iných odborov.

Na tento rok sú farby dve a to žltá a šedá. A keďže tu dnes máme článok o zvonáčoch, našla som tieto z časov, kedy som bola študentkou gymnázia. Moje zvonáče z prelomu Milénia, na ktoré som si vtedy dlho šetrila, sa zase vracajú do mojej skrine. Nízky sed je závan sviežeho vetra a alternatíva k vysokým pásom, ktoré sa teraz nosia. Ale chce to dlhšie tričko.

Všetky tričká k nohaviciam s vysokým pásom totiž popri bokovkách pôsobia ako crop top a zámer nositeľky ukazovať pupok ako v puberte. :-)

Tak len pamätajte na to, že ak nájdete v skrini nohavice po mame, alebo z čias svojich štúdií ako ja, chce to dlhší vrch. Je to skvelý dôkaz, že trendy sa opakujú, len sa trošku “učešú” do aktuálneho času. :-)

Zvonáče nepristanú každému!

Zvonáče a široké nohavice sú podľa mňa vo všeobecnosti super trend a veľa žien za ne bude vďačných ako za alternatívu k slimkám. Na druhej strane je pravda, že nepristanú každému. Ale ak si vyberiete správny typ k svojej postave, vrátane topánok a topu, dokážu predĺžiť nohy a opticky aj postavu. Je to s nimi neľahké, ale výsledky dokážu byť pri správnom stylingu k postave naozaj lichotivé.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články