Práve čítate

Náramky priateľstva poznáme z detstva a teraz sú zase v kurze!

1718  
Zdieľať: 

Náramky priateľstva poznáme z detstva a teraz sú zase v kurze!

Keby som môjmu jedenásťročnému ja povedala, že keď budem mať skoro tridsať, budem zase uzlíkovať a navyše sa z náramkov priateľstva stanú doplnky outfitov známych módnych značiek, asi by som len ťažko uverila... :-)

27. 4. 2021 3 min. čítania Martina Kaufmanová
Náramky priateľstva poznáme z detstva a teraz sú zase v kurze!

Náramky priateľstva asi vôbec nemusím predstavovať. Je to niečo, čo nás – dievčatá, sprevádza azda už od škôlky. V posledných rokoch sa vrátili ako obľúbený módny doplnok a dokonca ich do predaja zaradili aj známe značky. Ale čo si budeme hovoriť – kúzlo pravého náramku priateľstva bolo vždy založené práve na tom, že ho niekto vyrobil vlastnoručne.

Na moje prekvapenie sa k uzlíkovaniu v poslednom čase vrátilo hneď niekoľko mojich kamarátok, ktoré už sú samozrejme dávno dospelé a aj ja som sa nechala zlákať a nostalgicky zasadla s bavlnkami a zatváracím špendlíkom, ako kedysi na základke. Okrem toho, že je to super relax, milujem tú radosť v očiach, keď náramok niekomu dám ako darček.

Náramky priateľstva z korálikov

Pletené náramky z bavlniek, zdobené najrôznejšími vzormi,  sú asi najznámejšie. V dnešnej dobe sa k nim ale pridalo aj veľa ďalších druhov náramkov priateľstva.

Vyrábajú sa napríklad z najrôznejších korálikov rozličných tvarov a materiálov. Najzaujímavejšie mi pripadajú kovové alebo vyrobené z minerálov a ďalších kameňov. Variantov je ale naozaj nespočetne veľa. Pri nákupe korálikov sa nezabudnite pozrieť na priemer otvoru v koráliku a vybrať bavlnku/šnúrku podľa neho.

Čo budete potrebovať? Korálikové náramky sú podľa mňa jednoduchšie ako tie pletené a skoro nič na ne nepotrebujete. Stačia nožničky, bavlnka alebo hladká šnúrka a logicky aj koráliky. :-) Všetko kupujem v galantérii alebo špecializovanej predajni s korálikmi.

Samotné navliekanie korálikov je jednoduché. Môžete navliekať úplne klasicky, pustiť sa napríklad do kvetiniek (krásne sú popísané napríklad tu) alebo rovno do širších náramkov so vzormi.

Čo sa zakončenia náramkov týka, tak tu je hneď niekoľko možností, ako si náramok budete zapínať alebo uťahovať. Za mňa je najlepší spôsob zapínania s možnosťou uťahovania.

Pletené náramky

Tieto náramky sú pre mňa naozajstnou klasikou. Nostalgickou spomienkou na letné tábory a detské priateľstvá.

Šírka náramku sa odvíja od počtu použitých bavlniek. Najtenšie  sa dajú zamotať z dvoch bavlniek, tie najširšie sa motajú pokojne aj z 36 alebo viacerých. Priemerne široký náramok sa pletie zo 7 až 10. Zrozumiteľne to je ukázané napríklad v tomto videu. Dá sa použiť ako nepárny, tak aj párny počet bavlniek. Jeden z najjednoduchších a zároveň veľmi pekných spôsobov je zo 4 bavlniek. Hlavne pri tomto type náramku je pekné pridať napríklad do jeho stredu aj nejaký ten korálik.

Čo budete potrebovať? Na tieto náramky okrem bavlniek nepotrebujete skoro nič a to je na nich najlepšie. Samozrejme sa vám budú hodiť nožničky a ideálne aj zatvárací špendlík. Ten uľahčí prácu.

Ak pletiete tenší náramok, tak vám budú stačiť bavlnky s dĺžkou +/- 1 meter (každý pramienok bavlnky). Na náramky z 8 bavlniek ich teda budete potrebovať 8 metrov. Ak pletiete silnejšie náramky, tak počítajte s väčšou dĺžkou bavlnky. Na fotke môžete vidieť začiatok pletenia náramku zo 4 bavlniek.

Zatvárací špendlík je super nielen pre začiatočníkov

Na jednom konci zväzku bavlniek si urobte uzol, ale pozor – nikdy nie úplne na konci. Vždy je lepšie nechať si dostatok bavlniek na zapletenie konca náramku. Cez tento uzol alebo očko prevlečiete zatvárací špendlík. Vďaka jeho pripnutiu sa vám náramok bude lepšie pliesť a budú sa vám lepšie uťahovať jednotlivé uzlíky.

Technika pletenia je potom už veľmi ľahká. Existujú 4 rôzne druhy uzlov:

  • uzol viazaný vľavo
  • uzol viazaný vpravo
  • spätný uzol viazaný vľavo
  • spätný uzol viazaný vpravo

Rozdiel medzi nimi je len ten, či bavlnku do uzla povediete vrchom alebo zospodu, a buď zľava alebo sprava. Najjednoduchšie je vybrať si jeden druh uzlíka a ten používať.

Na začiatku pletenia si vždy upevním uzlík pomocou zatváracieho špendlíka a rozložím vedľa seba jednotlivé bavlnky. Potom môžem začať pliesť – vždy si držím bavlnky pekne rozložené vedľa seba.

Počas pletenia si náramok prikladám k ruke, aby som ho neplietla zbytočne dlhý. Na konci náramku opäť myslím na to, že musí mi ostať časť dĺžky bavlniek na zapletenie zapínania.

Osobne sa mi veľmi páči, keď má niekto na ruke napríklad tri náramky, ktoré spája jeden prvok. Môže to byť napríklad jeden druh korálika, jedna farba bavlnky… a všetko sa dá krásne farebne skombinovať aj s gumičkami do vlasov, šatkami a vôbec celým outfitom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články