Práve čítate

Návod na porciovanie avokáda, granátového jablka, liči a manga

5584  
Zdieľať: 

Návod na porciovanie avokáda, granátového jablka, liči a manga

Veľa ľudí odrádza od nákupu exotického ovocia, že nevedia, ako si doma tieto dobroty naporciovať. Vybrala som štyri druhy ovocia, ktoré sa už dávno u nás bežne predáva, a spísala som tipy, ako ich ľahko a bezpečne pripraviť na stôl.

4. 2. 2022 3 min. čítania Romana Böhmová
Návod na porciovanie avokáda, granátového jablka, liči a manga

Kôstku z avokáda môžete vybrať bezpečne

Avokádo je už pekných pár rokov obľúbenou súčasťou tanierov aj u nás. Ja ho mám tiež rada a zaraďujem ho ako jeden zo zdrojov zdravých tukov. Viete ale, ako ho naporciovať, aby ste sa pri tom nezranili? Veľa ľudí to robí nesprávne a vzniknuté zranenia sú také časté, že majú už aj svoj vlastný názov: avocado hand (neodporúčam to hľadať na internete, nie sú to pekné obrázky).

jak nakrájet avokádo

Aby ste sa neporezali, nikdy sa nesnažte kôstku nožom vypáčiť. Nôž mäkkým avokádom ľahko prejde a nešťastie je na svete. Ako teda na to? Vyberte si zrelé avokádo (malo by byť na dotyk celkom mäkké) a ideme na to.

  1. Ostrým nožom pozdĺžne prejdite okolo kôstky avokáda.
  2. Uchopte avokádo do oboch rúk a pootočte každú polovicu na opačnú stranu. Takto polovice oddelíte od seba a v jednej z nich vám zostane kôstka.
  3. Keď je avokádo pekne zrelé, občas ide kôstka vybrať len rukou. Ak to nejde, zaseknite do ňu nôž a jemným pootočením noža kôstku vytiahnite. Pri tomto kroku ale buďte naozaj opatrní.
  4. Na odstránenie šupky použite polievkovú lyžicu. Ľahko s jej pomocou „vyškrabnete“ obsah zo šupky von a dokonca vám zostane celý, takže ho potom môžete esteticky nakrájať.

Ako naporciovať granátové jablko?

Pridávam ho do šalátov – príjemne ich osvieži a dodá chrumkavý element. Viem ale, že veľa ľudí radšej granátové jablko nekupuje, pretože nevie, čo s ním. Nedivím sa. Keď s tým človek trošku zápasí, inak lahodnou šťavou si ulepí celú kuchyňu. Ide to ale aj elegantne!

jak nakrájet granátové jablko

  1. Granátové jablko otočte bubákom nahor a odrežte hornú časť, ako to bežne robíte napríklad s pomarančom.
  2. Potom ho pozdĺžne po stranách narežte na zhruba 6 dielov, vďaka čomu jablko ľahko roztvoríte aj rukami.
  3. Pripravte si misu s vodou a pod hladinou obracajte jednotlivé časti jablka „naruby“. Vďaka tomu vám nikde nebude striekať šťava. Jedlá časť sa usadí na dne, kým vlákna budú plávať na hladine.
  4. Zozbierajte a vyhoďte všetky vlákna, čo sa usadili na hladine, a potom jedlú časť preceďte od vody.

Keď si nechcem máčať ruky v mise vody, otočím kusy granátového jablka v hlbokej mise semienkami dole a ľahkým pobúchavaním vareškou do kôry plodu začnú semienka samy vypadávať.

Liči stačí zbaviť šupky

Toto ovocie pochádza z Ázie a ja som si ho práve na cestách po juhovýchodnej Ázii obľúbila. Aj preto ma teší, že sa dá už celkom bežne zohnať aj v našich supermarketoch. Milujem ho jesť samotné, ale je skvelé napríklad aj k palacinkám, lievancom alebo do koktailov.

jak jíst liči

  1. Zoberte liči do ruky a ak cítite, že je šupka stále šťavnatá, použite nôž.
  2. Ľahko šupku narežte a potom ju pomocou nechtov olúpte. Ak je už šupka vyschnutá, stačí ľahko plod v ruke stlačiť a šupka praskne sama.
  3. Nezabudnite, že vnútri je kôstka, ktorá sa neje.

Kým prihodíte liči do koktailov...


… možno sa vám bude hodiť pár tipov:

Mango pri lúpaní hneď porciujem na kocky

Mango je z exotického ovocia mojím najobľúbenejším. Či už ho používam na môj milovaný mango shake, ktorý som sa naučila vo Vietname, na mangové tartaletky s kokosom alebo len tak na desiatu.

jak na mango

  1. Prezrite si mango a skúste odhadnúť, kde sa nachádza kôstka (je takmer placatá).
  2. Pomocou dvoch rezov odkrojte pozdĺžne dva plátky aj so šupkou. Rez veďte natesno z každej plochej strany kôstky.
  3. Vnútro manga nakrájajte na mriežku. Vzniknú vám krásne kocky. Tie môžete zo šupky vydlabať lyžicou, prípadne šupku otočte naruby a kocky ľahko oberiete aj rukou.

Samozrejme môžete mango ošúpať aj škrabkou a potom okrájať, ale ja sa tomuto variantu radšej vyhýbam. Ošúpané mango sa šmýka a zle sa s ním manipuluje.

Všetko na varenie a pečenie

Všetko na varenie a pečenie

Na Tchibo.sk nájdete všetko, čo sa vám bude hodiť v kuchyni.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články