Práve čítate

7 otázok a odpovedí k starostlivosti o funkčnú bielizeň

11456  
Zdieľať: 

7 otázok a odpovedí k starostlivosti o funkčnú bielizeň

Športové oblečenie nie je zadarmo, takže sa určite oplatí sa oň starať čo najlepšie. Nie pri každom spôsobe prania totiž zostanú funkčnému tričku sacie vlastnosti a bunde nepremokavosť.

5. 3. 2018 3 min. čítania Zuzka Košutová
7 otázok a odpovedí k starostlivosti o funkčnú bielizeň

1. otázka: Ako často prať?

Odpoveď sa líši podľa materiálu, z ktorého je oblečenie ušité. Kým ho hodíte do práčky, mrknite sa na etiketu: pokiaľ to je kúsok z vlny merino, ktorá je prirodzene antibakteriálna, vydrží kľudne aj niekoľko dní opakovaného nosenia, medzi ktorými ho iba prevetráte na šnúre alebo ho napríklad aspoň prehodíte cez stoličku.

Naopak, tričko z polyesteru alebo polypropylénu môže putovať do bubna skoro ihneď. V opačnom prípade by sa mohlo potom zaniesť a stratiť tak svoje priedušné schopnosti.

Športové oblečenie (ilustračná fotka)

Záleží tiež na tom, ako blízko k telu si daný materiál púšťate. Napríklad také tielko sa logicky prepotí oveľa ľahšie ako vetrovka, pod ktorou nosíte ešte tričko a mikinu. Vrchné časti odevu potom stačí vyčistiť bohato raz za pár mesiacov.

2. otázka: Na koľko?

Čím vyššia je teplota vody v práčke, tým lepšie sa ničia baktérie. Lenže funkčné materiály bývajú obzvlášť chúlostivé a veľakrát neznesú pranie na viac ako 40 °C.

Kým teda odstrihnete všetky otravné visačky, dobre si pozrite, čo sa na nich uvádza. Iba vďaka dodržovaniu pokynov výrobcu sa vám nič nezrazí ani nestratí svoje zázračné schopnosti.

3. otázka: Ktorý program je ten pravý?

Najlepšiu službu by vám mal ponúknuť program jemného prania. Pokiaľ nemáte práčku s programami pre rôzne druhy oblečenia, určite stiahnite otáčky na 800 alebo ešte lepšie na 600. Bielizeň potom radšej jemne vyžmýkajte v rukách.

Keď navyše naplníte bubon len do polovice, obrátite oblečenie naruby, zapnete všetky zipsy a starostlivo skontrolujete, či sa vo vreckách neskrýva nejaká tá zabudnutá papierová vreckovka, výsledok by mal dopadnúť na jednotku.

Funkčnú bielizeň môžete prať aj v rukách. Najskôr si pre ňu pripravte vodný kúpeľ, v ktorom rozpustíte trochu čistiaceho prostriedku a necháte v ňom odev chvíľu namočený. Potom ho prstami postláčajte, vytiahnite a opatrne vyžmýkajte. Nakoniec oblečenie dôkladne prepláchnite čistou vodou a znovu jemne vyžmýkajte.

Zapnite všetky zipsy, obráťte oblečenie naruby a jemné kúsky perte vo vrecúšku

4. otázka: Aký prášok vybrať?

Prášok radšej žiadny. :-)

Keď ide o funkčné materiály, musia nastúpiť oveľa sofistikovanejšie prostriedky. Hlavne membránové oblečenie by sa mohlo vypraním v nevhodnom prostriedku nenávratne poškodiť.

Perte teda v prostriedkoch, ktoré sú pre tieto účely priamo stvorené – predávajú ich v každom športovom alebo outdoorovom obchode.

POZOR! Zabudnite na aviváž alebo zmäkčovače vody. Mohli by totiž narušiť štruktúru vlákien, znížiť pevnosť materiálu, a dokonca úplne odbúrať jeho priedušnosť.

5. otázka: Ako na naozaj veľmi špinavé funkčné oblečenie?

Dobrodruhovia so záľubou v behu po kalužiach, prípadne tí šikovní, ktorí sa pošmykli na blate, by mali veľmi znečistené kúsky bielizne vopred vyčistiť oddelene od ostatných. Použite jemnú kefku alebo handričku a mydlový roztok, ktorými hrubé nečistoty ľahko odstránite.

Až potom veci prihoďte k tým zvyšným do práčky.

Veľmi špinavé kúsky očistite najskôr mydlovou vodou

6. otázka: Môže to do sušičky?

Bohužiaľ nie. Mimochodom, nájdete to tiež na visačkách. Sušička by poškodila vlákna aj špeciálne membrány. Našťastie ale funkčná bielizeň obvykle veľmi rýchlo uschne aj pri izbovej teplote.

Pozor, športovému oblečeniu nerobí dobre ani sušenie na slniečku.

Funkčnú bielizeň sušte na vzduchu

7. otázka: Ako ho najlepšie skladovať?

Sezónna funkčná bielizeň vyžaduje zvýšenú pozornosť nielen pri čistení, ale tiež pri skladovaní. Do vákuových obalov ho preto určite nedávajte. Skôr mu, pokiaľ vám to priestor dovolí, doprajte voľnosť na vešiaku v skrini.

Keby ste ho totiž nechali dlho ležať poskladané, pokrčené, môžete poškodiť jeho kvalitu. Materiál, ktorý dýcha, takýto osud určite nečaká a za rok ho nájdete zase ako nový.

PS: Triky na pranie sme vyskúšali s novou kolekciou Tchibo

Farebné športové kúsky, ktoré vidíte na fotkách, sú z kolekcie Behanie a fitness. V e-shope bude k dispozícii do 9. apríla 2018 alebo do vypredania zásob.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články