Práve čítate

Fúziky prenechajte mužom! Vyskúšala som, ako sa ich zbaviť

13948  
Zdieľať: 

Fúziky prenechajte mužom! Vyskúšala som, ako sa ich zbaviť

Pre niektoré z nás je to síce tabu, ale jemné a nepatrné chĺpky nad perami má bohužiaľ každá z nás. Či už majú podobu jemných chĺpkov ako na povrchu broskyne, výraznejších chĺpkov alebo pigmentových škvrniek. Opakovaná otázka mojej kozmetičky „budeme dnes depilovať?“ ma preto už ani nerozčuľuje. V dnešnom článku vám poradím, ako s fúzikmi zatočiť a čomu sa určite vyhnúť.

12. 9. 2023 3 min. čítania Juliána Šoleová
Fúziky prenechajte mužom! Vyskúšala som, ako sa ich zbaviť

Dermaplaning a žiletky

Žiletku má na vani asi väčšina z nás a osobne na ňu nedám dopustiť. Na tvár by som ju ale nepoužila.

Dôvod to má jednoduchý – pod nosom nie je dosť manévrovacieho priestoru a navyše môže holenie žiletkou viesť k zarastaniu chĺpkov. Ak sa rovnako ako ja nekamarátite s pinzetou a postupným vytrhávaním,  možno vás zaujme aktuálny americký  trend s názvom dermaplaning.

dermaplaning

Ja ho považujem skôr za taký návrat ku koreňom – je to totiž holenie celej tváre jedinou britvou. Jednoducho sa tak zbavíte jemných broskyňových chĺpkov z celej pleti, a to s bonusom v podobe peelingu, pretože ostrá čepeľ so sebou zoberie aj najjemnejšiu vrstvu suchej a odumretej pokožky. Dermaplaning by som odporučila ženám, ktoré riešia chĺpky na väčšej časti tváre a chodia pravidelne na kozmetické ošetrenia. Efekt je ale, rovnako ako pri bežnom holení, pomerne krátkodobý.

Odfarbenie

Odfarbovanie, pri ktorom chĺpky zostanú na svojom mieste, je pomerne neobvyklá metóda.

Odporučila by som ju, ak máte skutočne nízky prah bolesti alebo veľmi citlivú pokožku, ktorá ľahko začervená po mechanickom odstraňovaní. Pozor by som si dala na silu peroxidu – vždy vyberajte jemný, vhodný na kozmetické ošetrenie, prípadne nechajte celú procedúru na svoju kozmetičku. Ak sa rozhodnete ísť do toho sama, dajte ešte pozor na výsledný odtieň, aby chĺpky nešli napríklad do ryšava (ak nie ste ryšavka), alebo do žiarivej zlatej.

Fúziky a make-up


Ak bojujete s pigmentovými škvrnami (hlavne pod nosom), môžete efekt fúzikov riešiť aj bez ohľadu na nejaké chĺpky. Pigmentové škvrny v tejto oblasti sú obvykle tmavšie a v teplom odtieni do oranžova, takže odporúčam zelený korektor. Ten jednoducho aplikujte na problémové miesta a potom prekryte make-upom. Ak by ste make-up aplikovali bez korektora, zostanú miesta pigmentových škvŕn našednuté a vrstva make-upu na ich prekrytie by musela byť mimoriadne silná a teda ľahko viditeľná.

jak make-upem zakrýt knírek

Vosky a epilátory

Základné rozdiely medzi voskom a epilátorom sú dĺžka trvania procedúry, pohodlnosť použitia a predovšetkým následné pupienky a zarastanie chĺpkov.

Osobne mám vyskúšané, že voskom je to rýchlejšie, ale chĺpky po tele mi viac zarastajú. Epilátor je pre niektoré z nás mučiaci nástroj, iné ženy naň nedajú dopustiť. Ja sama epilátor milujem a chĺpky mi po ňom nezarastajú. Je to ale veľmi individuálna záležitosť – často ju konzultujeme s kamarátkami a skúsenosti máme každá iné. Všetky sa ale zhodneme, že v prípade fúzikov chĺpky zarastajú úplne minimálne, čo je veľká výhra. Jedinou nevýhodou epilátoru môže byť jeho veľkosť, tu víťazí na celej čiare vosk. Zásadné je vyskúšať, čo vyhovuje priamo vám. Nebojte sa a ak budete mať pochybnosti, požiadajte o pomoc svoju kozmetičku – stačí pár sekúnd a výsledok je dokonalý.

stržení knírku pomocí voskových pásků

IPL

IPL alebo „intenzívne pulzné svetlo“ je zasľúbená bezbolestná metóda trvalého odstránenia chĺpkov, používaná kedysi hlavne v salónoch, ale dnes už bežne dostupná aj na domáce použitie.

Nalejme si čistého vína – nie je to úplne bezbolestné, ošetrované miesta je potrebné najskôr oholiť alebo depilovať a ožarovanie sa musí obvykle opakovať viackrát po sebe. Aj preto napriek počiatočnej vysokej  investícii odporúčam skôr domáci prístroj ako návštevu salóna. Výsledok je totiž absolútne skvelý. Chĺpky časom zoslabnú, dostávajú totiž dávky ničivého impulzu až do korienka a po nejakom čase sú úplne zničené. IPL navyše zamedzuje ďalšiemu rastu chĺpkov, čo je presne to, čo ako ženy chceme.

technologie IPL na chloupky v obličeji

Odporúčanie na záver: Vyskúšajte epilátor alebo vosk a keď budete spokojná a vaše sebavedomie bez fúzikov viditeľne narastie, investujte do domáceho IPL!

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Recept na dobrú náladu? Výlet do Tchibo

Spestrite si jeseň návštevou kamenného obchodu Tchibo a urobte si radosť čímkoľvek, čo sa vám bude páčiť. Šálkou dobrej kávy alebo praktickými pomocníkmi do vašej domácnosti.

Nájsť najbližší obchod
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články