Práve čítate

Kaderníčka radí: Ako skamarátiť vlasy so slnkom, morom aj s bazénom?

2143  
Zdieľať: 

Kaderníčka radí: Ako skamarátiť vlasy so slnkom, morom aj s bazénom?

Vždy, keď som videla vo filme, že dievčatá vychádzajú z mora s nádhernými vlasmi, nestíhala som sa čudovať tomu zmoknutému psovi, ktorého v rovnakej situácii pripomínala moja maličkosť. Začala som to riešiť, a dnes mám pre vás niekoľko tipov na starostlivosť o vlasy pri bazéne, pri mori a vlastne aj počas celého leta.

11. 7. 2023 4 min. čítania Lucie Mládková
Kaderníčka radí: Ako skamarátiť vlasy so slnkom, morom aj s bazénom?

Proti neduhom letného slniečka sa väčšinou bránime kombináciou dvoch spôsobov – pokrývkou hlavy a krémom na opaľovanie. Lenže okrem pokožky a hlavy ako takej dostávajú dosť zabrať aj naše vlasy.

Zobrala som si na pomoc profesionálnu kaderníčku a k tomu vyspovedala veľa dievčat v kancelárii, aby sme spoločne ochránili vašu hrivu – pre sebavedomie a krásu pri mori aj pri bazéne. Ak máte krátke vlasy, a možno preto strácate motiváciu čítať ďalej, hneď na začiatku vás musím potešiť – tieto rady, ako sa starať o vlasy na dovolenke, sa týkajú aj vás.

V tieni krásy leta

Je potrebné poznať svojich nepriateľov. Vlasy v letných mesiacoch ničia okrem slanej a chlórovanej vody aj silné slniečko, pot, sucho alebo naopak veľká vlhkosť.

Sama som v to trochu dúfala, ale úprimne, jedna zázračná formula nás nezachráni. Je to dané aj množstvom faktorov, ktoré som práve vymenovala. Preto je potrebné vlasy chrániť komplexnou starostlivosťou, ktorá okrem konkrétnych prípravkov a zábalov zahŕňa napríklad aj správnu stravu (a je to tu!). Ale nedeste sa, odporúčaný jedálniček bude okrem vašich vlasov chutiť aj vám.

Líši sa nejako letná starostlivosť o zafarbené vlasy?

Vlani som si zafarbila vlasy týždeň pred cestou do Grécka a následne som neriešila nič iné. Jednoducho, starostlivosť o farbené vlasy sa nelíši, len musí byť intenzívnejšia. Zafarbené vlasy sú na pôsobenie negatívnych vplyvov, ktoré sme si vymenovali, oveľa náchylnejšie. Viac sa vysušujú, a dokonca sa z nich vymýva naša drahocenná farba.

Preto je na farbené vlasy špeciálne dôležité používať UV postreky a vyživujúce prípravky ako olejové zábaly. Zaradiť môžete aj produkty na ochranu farby. V ich prípade si dajte pozor na teplotu vody pri oplachovaní – teplá môže prispieť nielen k vysúšaniu, ale aj k blednutiu. Kohútik preto otáčajte k modrej strane.

jak pečovat o vlasy

Typy prípravkov pre zdravšie vlasy v lete

Kým si hlavu natriete svojou päťdesiatkou, existujú špeciálne prípravky s UV ochranou, ktoré sa dajú označiť opaľovacími krémami na vlasy. Okrem nich našim vlasom dosť pomôžu aj zábaly vo forme olejov. Ja sama som si dlho myslela, že mám tie správne prípravky na vlasy. Kým som zistila, že nemám.

Oleje na vlasy:

Arganový olej, olivový olej alebo avokádový olej na vlasy je to, na čo sa pri návšteve drogérie zamerajte.

UV postreky na vlasy:

Mobil, peňaženka, kľúče a hlavne sprej na vlasy s UV filtrom. Ten chráni vlasy pred slnkom počas celého dňa, zároveň ich stíha vyživovať a niektoré prípravky navyše zamedzujú blednutiu farby.

Podomácky vyrobené zábaly:

Vybavená špajza môže znamenať, že ani do obchodu nemusíte ísť. Podľa DIY receptov si môžete vyrobiť napríklad žihľavový zábal, olivový alebo kokosový.

Kondicionéry:

Nutnosť po každej návšteve mora alebo bazénu – to je kondicionér. V letných mesiacoch použite ideálne taký, ktorý navyše obsahuje živiny na hydratáciu vlasov.

Tipy, čo jesť, aby sme počas leta mali vlasy pod lepšou ochranou

Že sa na vlasy musí ísť komplexne, to nie je žiadne klišé. Okrem rôznych prípravkov sa o ich kvalitu a odolnosť môžeme starať aj stravou.

Neznamená to, že si dáte lososa so šošovicou beluga a nemusíte nič riešiť (vyskúšali sme za vás), ale konkrétne potraviny v tandeme so správnou starostlivosťou urobia zo slnka len to, čím chceme, aby bolo – zlatou guľou prizerajúcou sa na našu prázdninovú pohodu (a na našu žiariacu hrivu).

Vlasy pri mori potrebujú viac keratínu a kolagénu, ktoré z nich v letných mesiacoch miznú veľmi rýchlo. Zároveň vyžadujú dostatok potravín bohatých na vitamíny C, A a E a omega-3 mastné kyseliny. Okrem našich vlasov tým navyše prospejeme aj našej pokožke. Ideálne je vyhľadávať aj potraviny s antioxidačnými účinkami a v neposlednom rade bude naším veľkým spojencom zinok.

Doprajte vlasom pochutnať si konkrétne na vajíčkach, citrusových plodoch, čučoriedkach, ustriciach (pri mori úplne parádne), zelenej listovej zelenine alebo orieškoch. Ďalej starostlivosti o vlasy prospeje aj losos, šošovica alebo kvalitný biely jogurt na raňajky. Nakoniec je to vlastne jedálniček úplne za odmenu, alebo nie?

Šestoro pre starostlivosť o vlasy pri mori a bazéne

Pokrývka hlavy – Toto obligátne odporúčanie jednoducho zaznieť muselo. A akokoľvek je samozrejmé, je tiež o to účinnejšie.

Dôkladné umývanie a regenerácia – Šampón a hlavne kondicionér je nutnosť. Použite ideálne také, ktoré sú zamerané na hydratáciu vlasov.

Spánok s čistou (a hlavne suchou) hlavou – Trením mokrých vlasov o podušku dochádza k poškodeniu ich štruktúry.

Vlasová kozmetika s UV ochranou – Proti slnku a vysušeniu ochránite vlasy postrekom s UV ochranou. Vhodné sú aj vlasové oleje alebo zábaly na základe babských rád – napríklad výluh zo žihľavy.

Správna voľba gumičky – Silné ťahanie a zlá štruktúra gumičky môžu znížiť kvalitu vlasov a dokonca vedú k ich lámaniu. Najlepšie je vybrať si nejakú voľnejšiu gumičku. Čo sa týka materiálov, odporúčame niečo na spôsob saténu.

Potraviny vyživujúce vlasy – Uprednostňujte potraviny bohaté na keratín, kolagén, vitamíny C, A, E a tiež omega-3 mastné kyseliny.

koupání v moři a barvené vlasy

Pozitívny vplyv mora na vlasy

Aby sme to zakončili pozitívne a moru iba nekrivdili, v tieni všetkých negatív pôsobenia morskej vody na vlasy nájdeme aj nejaké pozitíva.

V prvom rade je potrebné spomenúť schopnosť čistenia pokožky pod vlasmi, vrátane eliminácie tvorby lupín. Kúpanie tiež vlasom uľaví od množstva používaných prípravkov, pretože okrem mastnoty slaná voda redukuje aj zvyšky chemikálií. No a hlavne niektoré z vás poteší významné estetické plus v podobe vzniku pekných letných vĺn vo vlasoch.

Aj keď v tomto článku zaznelo množstvo varovaní pred kúpaním v mori, v skutočnosti sa o svoje vlasy nemusíte toľko báť – predovšetkým, keď sa o ne budete dostatočne starať, držať ich hydratované a pravidelne im doprajete dostatočnú regeneráciu.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články