Práve čítate

Recept na kvetinovú vodu do rozprašovača, ktorou si nielen v lete osviežujem pleť

2904  
Zdieľať: 

Recept na kvetinovú vodu do rozprašovača, ktorou si nielen v lete osviežujem pleť

Hydrolát, hydrosól, osviežujúca pleťová voda, alebo v prípade výroby z rastlín, kvetová alebo kvetinová voda. Toľko názvov, ale reč je pritom o jednom a tom istom. O čistej minerálnej vode na osvieženie alebo o kondenzovanú (vyzrážanú) paru, ktorá prešla cez rastlinný materiál a má potom aj krásnu vôňu a liečivé účinky.

15. 8. 2023 3 min. čítania Juliána Šoleová
Recept na kvetinovú vodu do rozprašovača, ktorou si nielen v lete osviežujem pleť

Osviežujúcich rozprašovačov a sprejov na tvár je v obchodoch veľa. Vôbec sa nedivím, keďže sú také populárne. Keď si ale chcem nejaký kúpiť, vždy pozorne čítam etikety a snažím sa kupovať 100 % čisté výrobky, ideálne v bio kvalite. Stáva sa totiž, že niektoré lacnejšie produkty obsahujú emulgátory, syntetické látky alebo nekvalitné zložky a to ja si na pleť aplikovať nechcem.

Ak radi tvoríte, mám pre vás návod, ako si túto skvelú vec vyrobiť aj doma a z byliniek a kvetín, ktoré vám najviac sadnú.

Najskôr si vyberte vôňu

Medzi osviežujúce pleťové vody môžete zaradiť aj čistú minerálnu vodu v rozprašovači bez prídavku čohokoľvek ďalšieho. Pôsobí ako osvieženie v horúcich dňoch a nedá sa na tom nič pokaziť. Jednoducho kúpite rozprašovač, nalejete doň minerálnu vodu a je to. Ja mám ale radšej, keď to krásne vonia. A často zbieram prísady aj v prírode.

  • Pŕhľava dvojdomá: Výborná na dermatologické ťažkosti, ako je akné, mastná pleť, padanie vlasov, tvorba lupín. Navyše je protivírusová a pomáha vykašliavaniu, mix žihľavy s harmančekom zase proti peľovej alergii.
  • Rumanček kamilkový: Na stres, úzkosť a nespavosť. Upokojuje tráviace ťažkosti, je proti zápalom a bolestiam, pomáha na regeneráciu suchej a zapálenej pokožky a tiež pri alergiách.
  • Levanduľa úzkolistá: Na depresie a prepracovanie, na bolesti hlavy, pomáha pri tráviacich ťažkostiach a nafukovaní, je výborná na podporu zaspávania a spánku a tiež na ošetrenie štípancov.
  • Ruža damašská: Upokojuje, rozveseľuje, má antibakteriálne a protizápalové účinky, pomáha prekonať zármutok.
  • Mäta pieporná: Proti nevoľnosti, na zápaly dutín vrátane dutiny ústnej, vhodná pri chrípke, na bolesť hlavy a migrénu, podporuje trávenie.
  • Medovka lekárska: Funguje ako sedatívum, podporuje trávenie a chuť do jedla, je proti nervozite

Výroba domácej osviežujúcej vody v rozprašovači

História siaha údajne až 5000 rokov späť, do Egypta a Orientu. A my sa do toho pustíme aj v súčasnosti.

Kvalita výrobku závisí od dĺžky destilácie, tlaku pary, materiálu destilačnej jednotky (alebo ako skvelo si zostavíte domáci systém) a samozrejme od kvality rastliny, ktorú pridáte. Destilačná jednotka vás možno trochu vydesila. Hneď vysvetlím! Ak by vás výroba týchto vodičiek naozaj chytila, určite odporúčam zadovážiť si prístroj zvaný „destilačná kolóna“. Na začiatok vám ale ukážem, ako to zvládnuť s bežným kuchynským vybavením.

Budete potrebovať:

  • Veľký hrniec s pokrievkou
  • Žiaruvzdornú misku
  • Odstátu (aspoň 24 hodín), alebo destilovanú vodu
  • Veľa ľadu
  • Vybrané kvetiny

Postup:

  1. Postavte na sporák hrniec, do stredu hrnca položte misku.
  2. Okolo misky do hrnca nasypte kvety a zalejte ju odstátou vodou (pomer 1:1).
  3. Hrniec priklopte pokrievkou opačne (držiakom dole do hrnca), na pokrievku zvonku nasypte ľad a zapnite sporák.
  4. Zahrievajte 1 – 2 hodiny, počas ktorých musí byť na pokrievke stále ľad. Nezabudnite ho dopĺňať.
  5. Pokiaľ budete používať menšie množstvo kvetov a teda aj vody, odporúčam si v priebehu dať pozor, aby dno nezostalo suché a prípadne vodu doplňte.
  6. Ako sa bude voda s kvetmi variť a tvoriť sa kvetinová para, tá sa vyzráža o ľadovú pokrievku a do mištičky bude priebežne odkvapkávať kvetinová voda. Zlejte ju potom do čistých fľaštičiek a je to, môžete používať!

V kvetinovej vode sa objaví pár kvapiek éterického oleja z použitej rastliny (tmavšie olejové kolieska na hladine). To nie je na škodu, je to vedľajší produkt, ktorý môžete používať spolu s vodou.

Aké používam fľaštičky a ako vody skladujem?

Fľaštičku vždy vydezinfikujte, aby voda vydržala čo najdlhšie. Ideálne je čistiť ju alkoholom alebo produktmi na to určenými. Odporúčam vybrať fľaštičku s jemným rozprašovačom, pretože keby rozprašovač netvoril len jemnú hmlu, ale striekal by veľmi ostro, nebola by aplikácia vôbec príjemná. Rozprašovače kupujem v drogérii alebo v obchodoch, kde predávajú prírodnú kozmetiku a prísady na tvorbu tej domácej.

Osviežujúce vody skladujem v chlade a tme. Najlepšia je teplota 15 18 stupňov, ale dá sa využiť chladnička. Domáce výrobky obvykle vydržia okolo 6 mesiacov, tie z obchodov podľa dátumu trvanlivosti na etikete. Starý alebo pokazený hydrolát ale spoznáte. Má kyslú vôňu pripomínajúcu ocot. Niekedy sa vo fľaštičke urobia usadeniny, ak je ale vôňa v poriadku, nevadí to. Ak vám to esteticky vadí, odporúčam usadeniny prefiltrovať.

Ja to robím tak, že si v chladničke nechávam väčšiu fľašu a podľa potreby si odlievam do malého rozprašovača, ktorý nosím v kabelke.

Tip na záver, rastliny na hydrolát vždy zbierajte pri slnečnom počasí, budú lepšie voňať!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články