Práve čítate

Uvariť si čaj, to nie je len o zaliatí vrecka. Chuť ovplyvňuje aj teplota vody. Ako na to?

4667  
Zdieľať: 

Uvariť si čaj, to nie je len o zaliatí vrecka. Chuť ovplyvňuje aj teplota vody. Ako na to?

Ten, kto to s čajom myslí vážne, asi tuší, že za jeho prípravou je oveľa viac ako len zaliatie nálevového vrecka horúcou vodou. Okrem dĺžky lúhovania totiž výrazne ovplyvňuje chuť aj teplota vody.

20. 10. 2021 3 min. čítania Inspired Kitchen
Uvariť si čaj, to nie je len o zaliatí vrecka. Chuť ovplyvňuje aj teplota vody. Ako na to?

Perfektne pripravená šálka čaju je ovplyvnená procesom spracovania samotných lístkov, vodou a jej teplotou, rôznou dĺžkou lúhovania, aj spôsobom podávania. Nebudem preháňať, keď napíšem, že príprava čaju môže byť rovnako komplikovaná, ako je príprava kávy. Či už máte radi čierny, zelený, ovocný alebo bylinkový, viete, ako si s tým správne poradiť?

Rozdiel medzi sypaným čajom a čajovými vreckami

Kvôli rýchlemu životnému štýlu a pohodlnosti mnohí z nás začali preferovať nálevové vrecká. Majú niekoľko nespochybniteľných výhod.

Príprava čajov z vrecka je skrátka jednoduchá, sú dostupné všade po celom svete a tiež sú väčšinou lacné. Tie najlacnejšie čajové vrecká stoja menej ako euro. S tým ale môže súvisieť pochybná kvalita lístkov, často v rozdrvenej forme alebo len ako prach, slabá alebo až veľmi horká chuť a aróma. Často ho ovplyvní aj materiál vrecka a to nemám rada. Ja si radšej za čaj priplatím, aj v tej vreckovej verzii, pretože to je úplne iný chuťový zážitok.

Aj z vreckového čaju môžete pripraviť kvalitnú šálku, ale musíte si vedieť vybrať. Mám rada napríklad tie v hodvábnom pyramídovom vrecku. Hodváb lepšie uchováva arómu a chuť čaju, pyramídový tvar zase poskytuje viac priestoru na preniknutie vody k lístkom, takže sa lepšie lúhujú.

Sypaný čaj sa predáva ako nepolámané čajové lístky, ktoré sú väčšinou podstatne čerstvejšie, plné arómy a chuti. Cena sypaného čaju je vyššia, na druhej strane však na kvalitnú šálku stačí len malé množstvo lístkov a ja ich lúhujem aj niekoľkokrát, čo cenu za jednu šálku čaju o dosť znižuje.

Ako správne skladovať čaj


Aj keď sa to nezdá, keďže sú suché, ale aj čajové lístky majú svoju trvanlivosť. Kontrolujte dátum spotreby na obale. Sú tiež náchylné na svetlo, vlhko a pachy z okolia. Ja ich skladujem vo vzduchotesných nádobách, v chlade a suchu. Čaj nedávam ku koreniu, aby nenasal jeho arómu. Nevyhovuje mu ani pobyt v chladničke.

Druhy čaju a ich príprava

Na svete sa pestuje niekoľko druhov čaju, a aj keď vyzerajú veľmi odlišne, všetky pochádzajú len z jednej rastliny, z čajovníka. Druhy čaju sa líšia spôsobom spracovania a majú preto svoje unikátne vlastnosti, chuť a tiež špecifiká v príprave.

  • Zelený čaj: Teplota vody by nemala prekročiť 75 °C a lúhovať by sa mal 1 minútu. Správne vylúhovaný zelený čaj je svetlo zelený, s nádychom žltej. Dá sa lúhovať opakovane, opakované lúhovanie predlžujem o pol minúty.
  • Biely čaj: Teplota vody by nemala prekročiť 85 °C a lúhovať by sa mal 2 minúty. Správne vylúhovaný biely čaj má svetlo zlatú farbu. Aj tento čaj môžete lúhovať opakovane, lúhovanie potom opäť predĺžte o pol minúty.
  • Čierny čaj: Teplota vody by mala dosiahnuť 100 °C a čas lúhovania by mal byť 2 minúty. Správne vylúhovaný čierny čaj má hnedo zlatú farbu. Dá sa lúhovať dvakrát, čas druhého lúhovania predlžujem o 1 – 2 minúty.
  • Ovocné čaje: Teplota vody by mala dosiahnuť 100 °C. Ovocné čaje môžete lúhovať dlhšie, pretože ich nálev nehorkne. Môžu sa lúhovať aj 10 minút, vždy sa ale riaďte pokynmi na obale. Dajú sa lúhovať len raz.
  • Bylinné čaje: Teplota vody by mala dosiahnuť 100 °C. Môžu sa lúhovať aj 10 minút, vždy sa ale riaďte pokynmi na obale, niektoré bylinné čaje ľahko horknú. Lúhujú sa iba raz.

Určiť správnu teplotu vody mi pomáha kanvica, ktorá má v sebe zabudovaný teplomer a už vopred na nej nastavím požadovanú teplotu. Môžete ale využiť aj kanvičku na vodu na alternatívne spôsoby prípravy kávy. Tá máva na vrchnáku ukazovateľ aktuálnej teploty, takže môžete varenie včas zastaviť a kanvičku zložiť zo sporáka. Veľmi sa mi páčia aj špeciálne čajovary, na ktorých vopred nastavíte presný druh čaju a kanvica potom sama pri určitej teplote lúhuje čaj určitý čas v závislosti od jeho druhu. Máva v sebe aj pohyblivý košíček, ktorý po uplynutí doby lúhovania vysunie čaj nad hladinu.

Nemáte kanvicu, ktorá umožňuje ohrev vody na určitý stupeň teploty? Potom kanvicu po ohriatí otvorte a nechajte vodu chvíľu vychladnúť. Zelený čaj zalievajte aspoň po 5 minútach, biely po 4.

Čaj masala

Tento čaj som prvýkrát ochutnala v Indii, kde má svoj pôvod. Je veľmi špecifický, voňavý a výrazný po korení, s plnou chuťou mlieka a cukru. Ideálny na chladné jesenné dni! Z uvedených ingrediencií pripravíte 2 porcie.

Čo budete potrebovať:

  • 6 ks klinčeka
  • 4 ks anízu
  • 1 ks celej škorice
  • 5 ks kardamómu
  • 3 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lyžica čierneho sypaného čaju
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 3 lyžičky cukru

Postup:

  1. Zázvor ošúpte a nakrájajte.
  2. Všetko korenie, zázvor a lístky čaju dajte do hrnca. Na sucho a za stáleho miešania ohrievajte 2 minúty.
  3. Pridajte vodu a priveďte k varu. Varte 3 minúty.
  4. Primiešajte mlieko a med. Varte ďalšie 2 minúty.
  5. Čaj do hrnčekov vlejte cez sitko a podávajte.
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články