Práve čítate

Ako vybrať podprsenku v tehotenstve

3268  
Zdieľať: 

Ako vybrať podprsenku v tehotenstve

Tehotenstvo so sebou prináša kopu zmien. Na niektoré som bola pripravená viac a na iné menej, ale postupom času som si uvedomila, na ktoré veci treba naozaj brať ohľad. A jednou z nich je výber spodnej bielizne.

14. 9. 2016 4 min. čítania Eva McMahon
Ako vybrať podprsenku v tehotenstve

Fyzické zmeny

Telo sa počas tehotenstva mení, či chceme alebo nechceme, a je možné, že prvú zmenu spozorujete na prsiach. Nemusí sa vám zväčšiť iba číslo košíčkov, ale napríklad aj obvod hrudníka a chrbta. To bol aj môj prípad, preto som si musela zaobstarať podprsenky s väčším obvodom už asi vo štvrtom mesiaci. Sedieť totiž celý deň v práci s tým, že ma podprsenka reže a ťahá, a to v období, keď sú prsia veľmi citlivé, nie je práve príjemné.

Niektoré ženy sa musia poobzerať po novej podprsenke už počas ôsmeho až desiateho týždňa. Ale na druhej strane poznám aj ženy, ktoré si kupovali novú bielizeň až v ôsmom mesiaci, pretože im prsia narástli až na konci tehotenstva. Prsia menia tvar, veľkosť, vzhľad a hlavne sú extrémne citlivé.

Zväčšovanie pŕs je veľmi individuálne. V mojom prípade sa zväčšili asi o jednu veľkosť, ale počula som, že to môže byť aj o tri či štyri veľkosti. Predstava, že máte celý život košíčky A, a zrazu musíte siahnuť po veľkosti D, je až neuveriteľná. To musí byť pre tehotnú ženu obrovská zmena, ale príroda je príroda a my sa s tým musíme popasovať.

5

Na čo si dať pozor

Preto je potrebné veľmi dobre zvážiť výber podprsenky. Existuje veľa protichodných názorov, napríklad, že sa nesmú nosiť podprsenky s kosticami. Nie je to vraj vedecky stopercentne potvrdené, ale v niektorých prípadoch môžu kostice spôsobiť upchatie mliečnych žliaz. A tiež je väčšia pravdepodobnosť, že ak sa vám naozaj zväčší obvod, kostice pre vás nebudú pohodlné. V tomto prípade musí dať asi každá žena dať na vlastné pocity a skúsiť, ako sa v takejto podprsenke cíti. A na čo si treba dať pozor pri nákupe podprsenky v tehotenstve?

Správna veľkosť

Prsia sa určite zväčšia a niektorým ženám sa môže zväčšiť aj obvod hrudníka. Treba na to myslieť a nespoliehať sa na to, že vám bude sedieť vaša bežná veľkosť. Preto sin radšej kúpte takú podprsenku, ktorá sa dá upraviť. Aby mala dostatok háčikov na zapínanie a dali sa na nej upraviť ramienka. Nezabudnite na tieto nie nepodstatné detaily.

Materiál

Nie všetky z nás môžu v tehotenstve zostať verné sexi čipke. V tehotenstve sa pre extra pohodlie odporúča bavlna. Koža je vtedy totiž citlivejšia a niektorým tehotným môže byť často horúco. A v takýchto situáciách je bavlna najvhodnejšia. Nikto z nás asi nechce kvôli kráse skončiť s podráždenou pokožkou. Veď už aj tak sú naše prsia a telo vystavené veľkej záťaži.

14

Podpora

Nie je síce dokázané, že kostice negatívne vplývajú na tehotenstvo, ale veľa žien v tomto období dáva prednosť podprsenkám bez kostíc. Ako teda zabezpečiť prsiam podporu? Určite pomôžu širšie ramienka a následné upravenie podprsenky tak, aby sedela čo najlepšie.

„Osvedčili sa mi hlavne široké ramienka, ktoré rozložia väčšiu záťaž. A okrem toho som si v tehotenstve vyberala skôr športové strihy, neutrálne farby a z materiálu bavlnu. Tieto podprsenky ma trochu obmedzovali pri výbere oblečenia, a tak som ich nemohla nosiť stále. Každopádne boli však najpohodlnejšie.“
– Zuzana Osaka, ilustrátorka, modelka a mamička troch detí

Praktickosť

Počas tohto krátkeho obdobia nemá cenu investovať do vecí, ktoré nie sú nadčasové a praktické. Môžete si preto už v prvom či druhom trimestri kúpiť podprsenku, ktorá je zároveň dojčiaca. A pri kúpe radšej uprednostniť neutrálne farby: bielu, telovú, sivú a čiernu. Lebo farby sú síce krásne, ale z praktického hľadiska nie je potrebné kúpiť si desať farebných podprseniek, ktoré po ukončení dojčenia či tehotenstva budú priveľké.

Štýl

Vzhľad podprsenky by mal ísť v čase dojčenia a tehotenstva bokom, väčšina žien však chce byť stále krásna. Preto ani v tomto období netreba nosiť len to, čo nie je esteticky príťažlivé.

„Počas tehotenstva som sa cítila vo väčšine podprseniek menej pohodlne, preto som si vyberala zásadne podprsenky bez kostíc. A po pôrode som začala klásť väčšiu pozornosť na vzhľad a najradšej som nosila neutrálne farby ako čiernu a púdrovú.“
– Kateřina Prentice, bývalá modelka a mamička dvoch detí

21

Počet nových kúskov

Koľko nových podprseniek si kúpite, záleží len na vás a vašom životnom štýle. Ja som si kúpila asi šesť, pretože stále chodím do práce. Preto potrebujem pohodlné bavlnené kúsky v troch farbách. A na módne akcie občas potrebujem vzhľadovo lepšiu podprsenku, aby nenarušila celkový dojem a zároveň mi poskytla pohodlie. Čo sa týka množstva, zrejme sa každá z nás musí riadiť svojím životom a inštinktom.

V každom prípade sa pri nákupe podprsenky neuponáhľajte, najmä, ak ste v očakávaní. Ubezpečte sa, že ste s výberom naozaj spokojná, že vám podprsenka dobre sedí a dobre vyzerá a prirodzene aj pod oblečením. Nesprávny výber spodnej bielizne môže zničiť celkový vzhľad. Ak dáte na vlastné pocity a výber si dobre zvážite, máte zaistený skvelý vzhľad i pohodlie. A to snáď chceme všetky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články