Práve čítate

Ako vybrať šperky a doplnky pre danú príležitosť

2478  
Zdieľať: 

Ako vybrať šperky a doplnky pre danú príležitosť

Preto je veľmi dobré občas si v šperkovnici zrovnať svoje poklady podľa ich využitia a zároveň sa naučiť odhadnúť, aký šperk darovať ostatným.

16. 5. 2017 5 min. čítania Redakce
Ako vybrať šperky a doplnky pre danú príležitosť

Šperky nosíme z rôznych dôvodov. Zatiaľ čo v minulosti šperky priamo prezentovali bohatstvo svojho majiteľa a vyrábali sa z drahých kovov a kameňov, dnes existujú aj šperky praktickejšie, čo ich dovoľuje využívať na rôzne príležitosti. Môžu slúžiť nielen na zvýraznenie časti tváre či tela, aby tak nenápadne zakryli nedostatky, ale napríklad aj na zdôraznenie nejakej udalosti alebo ako spomienka na zásadné medzníky nášho života. V neposlednom rade prsteň stále symbolizuje zväzok dvoch ľudí, ktorí si sľúbili vernosť na dobu nie kratšiu než je nekonečný tvar prsteňa, alebo náramok priateľstva poskytujúci istotu, že na svete rozhodne nie sme sami.

Tchibošperky (7)

Do práce

Úplne prvou vecou, ktorú treba pri výbere šperkov a doplnkov zvážiť, je náplň zamestnania. Aj taký estetický predmet ako šperk má svoje miesto a čas, preto zvážte, či je vhodné nosiť prstienky a náramky do manuálnej práce, napríklad pri vysádzaní kvetov, pri ktorých sa navyše aj zašpiníte.

Ak aj v tomto prípade túžite po šperku, radšej ho nahraďte ozdobnou a zároveň praktickou čelenkou, ktorá vám bude držať neposlušné vlasy, a prípadne doplňte ľahkými náušnicami, z ktorých vás po dlhom nosení nebudú bolieť uši. Nie je dôvod sa z praktických dôvodov šperkov úplne vzdať, naopak, môžu vám spríjemniť deň a kolegom aj zákazníkom poskytnúť vizuálny zážitok a dať inšpiráciu.

Tchibošperky (2)

Najpraktickejším šperkom v práci sú pekné hodinky, ktoré vám pripomenú čas obeda. Prstienky alebo náramky na rukách zároveň pútajú pozornosť na ruky, čo je vhodné pri kancelárskych prácach na počítači, avšak rozhodne sa neodporúčajú extravagantné šperky rozptyľujúce pozornosť.

Pri výbere šperkov hrá prím univerzálnosť a šperky hodiace sa ku každému oblečeniu či ku každej udalosti zavčas rána uľahčia rýchle rozhodovanie. Ak však do práce stabilne nosíte konformnú kombináciu bielej košele a čiernych nohavíc, určite si môžete dovoliť výraznejšie doplnky a vytvoriť si tak vlastný štýl.

Kľúčové slová: Univerzálne, praktické, neextravagantné, kombinovateľné.

TIP: Ak chcete obdarovať blízkeho človeka šperkom/doplnkom, aby mu robil radosť aj počas pracovných dní, najprv pouvažujte o šperku z hľadiska využiteľnosti a praktickosti a až potom o jeho estetickej stránke.

Tchibošperky (21)

Slávnostné príležitosti

Človek počas života zažíva celý rad slávnostných okamihov, pri ktorých je stredobodom okolia. Prečo si za povýšenie v práci alebo napríklad aj za zvládnutie ťažkého dňa nekúpiť niečo, čo svojou krásou spríjemní ďalšie dni?

To isté platí aj pre šperky, ktoré už vlastníte. Keď nastane výnimočný moment, krásny náhrdelník len spečatí budúce spomienky. Zakaždým, keď daný šperk znova vytiahnete, vybavia sa vám všetky spomienky na nevšedné dni, ktoré môžu rozžiariť váš súčasný, dovtedy bežný alebo dokonca zamračený deň. A vniesť doň pocit výnimočnosti.

Kľúčové slová: honosné, cenné, výrazné, trblietavé, extravagantné, výnimočné.

TIP: Ak sa vám podarí odhadnúť správny okamih, šperk ako darček môže pozitívne ovplyvniť vzťah s obdarovaným. Aj slávnostné príležitosti majú rôznu dôležitosť a priateľstvo nevzniká zo dňa na deň. Vzťahy prechádzajú rôznymi významnými míľnikmi, ktoré nie je na škodu oceniť hodnotným šperkom kúpeným u dôveryhodného predajcu (pozor na podvodníkov s nadsadenými cenami!). Ak ide o dcéru, ktorá práve zmaturovala, myslite na to, že za pár rokov môže promovať, takže si nechajte voľnú možnosť pre ešte hodnotnejší dar; to isté platí aj pre výročie vašich rodičov po dvadsiatich rokoch. Trpezlivosť a úsilie prináša ruže. V súvislosti so životnými míľnikmi sa za ne často považujú drahé kamene, perly, zlato, ale predovšetkým individuálny vkus osoby, ktorú chcete obdarovať. Na to nezabúdajte.

Tchibošperky (15)

Večierok, výlet, dovolenka

Na všetkých vyššie menovaných príležitostiach sa stretávame aj s neznámymi ľuďmi, preto je dobré mať na vedomí, že šperky sú častým terčom zlodejov. Nie je nič horšie, ako sa okrem straty peňaženky a mobilu strachovať ešte o ďalšiu vec, ktorá vám má v prvom rade spríjemniť udalosť. Najmä ak sa chystáte dožičiť si aj alkohol, majte na pamäti, že obľúbený náhrdelník od partnera môže ľahko skončiť zabudnutý v kúpeľni klubu, kde ste si ho „na chvíľu“ odložili. Lebo verte, že tam nebude ležať opustený dlho.

Logická úvaha preto smeruje skôr k voľbe lacnejšej, ale nemenej peknej bižutérie, ľahšej a pohodlnejšej, veľkosťou neprekážajúcej pri tancovaní, lezení do kopcov, zápasení s vetrom na cestách a ďalšiemu, plánovanému i neplánovanému pohybu. Na tento účel sa napríklad vyrábajú šperky schopné meniť farby alebo vydávať svetlo a zvuk, čo však dokážu aj obyčajné malé spiežovce, s ktorými sa potom v dave ani skupine priateľov nestratíte.

Pri výbere šperkov určite oceníte aj možnosť výberu zo širokej farebnej škály, pretože v tomto prípade je rozptýlenie žiaducim efektom. A ak ide o výlet do prírody, neváhajte s výberom prírodných doplnkov, ako je drevo či perie, ktoré vám navodia pocit súladu s krajinou.

Kľúčové slová: farebné, odvážne, výstredné, trblietavé, výrazné, ľahké, lacné

TIP: Odchádza vám kamarátka po ťažkom rozchode alebo inej zásadnej udalosti na upokojujúcu dovolenku? Skúste jej dodať sebavedomie výrazným šperkom pútajúcim pozornosť. Uvidíte, že vhodný šperk dokáže zázraky.

18406393_431009963941292_726673398_o

Na nákupy

Aj keď idete na nákup, môžete sa ozdobiť vkusným šperkom, záleží však, do akého obchodu máte namierené. Ak sa chystáte nakupovať napríklad nábytok, nad typom šperku nemusíte príliš uvažovať, ale pri nakupovaní oblečenia vás šperk môže rozptyľovať. Idete si vybrať novú blúzku a na krku vám visí dlhý náhrdelník. Pripravte sa na to, že ho budete musieť pravdepodobne niekoľkokrát dávať dole, prípadne stále dookola upravovať, čo vás poriadne zdrží a možno aj rozčúli.

Ak vyberáte oblečenie, ktoré bude zohrávať dôležitú úlohu vo vašom šatníku, napríklad kvalitné nohavice, ktorých má každý len zopár, nie je na škodu zobrať si najčastejšie nosené doplnky, nech máte istotu, že sa budú k sebe dobre hodiť. Praktický šatník by mal obsahovať len plne využívané kúsky, ktoré ladia s vašimi doplnkami.

Kľúčové slová: vzdušné, pevné, stabilné.

TIP: Ak sa chystáte niekoho obdarovať šperkom, spoločné nákupy sú najlepší spôsob, ako nenápadne zistiť, čo sa človeku páči, čo by sa mu práve hodilo a predísť tak zbytočne vyhodeným peniazom, ale predovšetkým kúpe darčeka, ktorý obdarovaného nepoteší.

Tchibošperky (19)

A na záver malá rada: Nezabudnite, že nielen o oblečenie, ale aj o šperky sa treba starať, aby si zachovali svoju hodnotu. Hovorí sa, že dokonca aj parfumy a kozmetika môžu po čase zapríčiniť ich hrdzavenie. Na druhej strane, existujú aj také šperky, ktoré dokážu vydržať bez zmeny aj desiatky, ba až stovky rokov a ktovie, možno aj váš vnuk raz bude žiadať svoju milú o ruku a pritom ju obdarí ‒ prstienkom po babičke! Práve v týchto chvíľach sa pocíti skutočná hodnota správne vybraného šperku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články