Práve čítate

Viete si správne vyčistiť slnečné okuliare?

9275  
Zdieľať: 

Viete si správne vyčistiť slnečné okuliare?

Pokiaľ hľadáte vreckovku alebo dokonca vlhčenú utierku, zbystrite pozornosť.

13. 6. 2019 2 min. čítania Redakce
Viete si správne vyčistiť slnečné okuliare?

Fľakaté slnečné okuliare sú ako špinavé topánky – nevyzerá to pekne a okuliarom (ani topánkam) to dlhodobo nerobí dobre. Ako ich správne vyčistiť sme sa spýtali optika Petra Hornycha.

Ako sa správne čistia okuliare?

Najjednoduchšie je mať poruke handričku z mikrovlákna, ku ktorej môžete pridať sprej na čistenie okuliarov. Oboje zoženiete v optike a handričku by ste mali ideálne dostať už k okuliarom.

Pokiaľ handričku nemáte, môžete okuliare očistiť pod vlažnou tečúcou vodou s použitím kvapky saponátu. Vynechajte ale mydlá/saponáty s obsahom balzamu, ten by totiž na okuliaroch urobil nevhodný film. Po opláchnutí okuliare jemne usušte hladkou a hlavne čistou papierovou servítkou.

Nech už čistíte tak alebo tak, mali by ste 2–4× za rok navštíviť očnú optiku a nechať si vyčistiť okuliare ultrazvukom, ktorý odstráni všetky usadeniny. Optik tiež hneď môže okuliare nastaviť.


Vedeli ste, že handrička by sa mala pravidelne prať? Môžete ju kľudne hodiť do práčky a použiť tekutý prací prostriedok, aviváž ale vynechajte. Kvalitnú handričku z mikrovlákna zoženiete v každej dobrej očnej optike. V Tchibo ju k slnečným okuliarom samozrejme prikladáme. :-)

Na toto si dajte pri čistení okuliarov pozor

Nepoužívajte vlhčené utierky

Asi sa vám to nebude zdať pravdepodobné, ale na okuliare sú príliš tvrdé a sklo v okuliaroch poškriabu. Potom nezostane nič iné len sklá vymeniť alebo kúpiť nové okuliare…

Nepoužívajte agresívne čistiace prostriedky

Po čistení sa môže zdať povrch skiel matnejší. Pohľad cez ne je potom veľmi nepríjemný.

Prenášajte okuliare v puzdre

Najviac nečistôt, ktoré môžu sklá poškriabať, nachytáte v kabelke alebo nedajbože vo vrecku. Ideálne je mať pevné puzdro.

Nepoužívajte vreckovky ani rukávy

Usadený prach a nečistoty môžu sklá v okuliaroch znečistiť a hlavne poškriabať. Rovnaký účinok môže mať aj znečistená handrička z mikrovlákna. Práve preto je dôležité ju pravidelne prať.

A keď už sme pri tom, čistite hlavne s citom. Príliš vysoký tlak môže povrch skiel na okuliaroch poškodiť.

Dôležité je aj skladovanie okuliarov a to, ako s nimi zaobchádzate

Keď sú v polstrovanom puzdre – patria sklami dole.
Položené okuliare mimo puzdro – vždy sklami nahor.

S týmto jednoduchým pravidlom minimalizujete riziko, že si okuliare poškriabete.

Ako predísť tomu, že sa okuliare pokrivia? Jednoducho si ich dávajte oboma rukami, aby ste nezaťažovali len jednu stranu.

A nechajte si ich z času na čas nastaviť. Svoje robia tiež teplotné výkyvy, takže okuliare radšej nenechávajte napríklad na prístrojovej doske v aute.

Keď sa budete o okuliare pekne starať, vydržia vám roky a budete s nimi stále robiť parádu. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články