Práve čítate

Ako som na záhrade postavil pieskovisko pre deti

1385  
Zdieľať: 

Ako som na záhrade postavil pieskovisko pre deti

Poriadne detské ihrisko sa bez pieskoviska nezaobíde. Ako chlapec som jedno na záhrade mal, ale čas na to postaviť si vlastné som si našiel až počas covidovej izolácie. Boli sme zatvorení doma s malým dieťaťom a pieskovisko bolo jasnou voľbou ako prídavok k už stojacej hojdačke so šmykľavkou. Ak sa do neho chcete pustiť, mal by som pre vás pár rád, ako to urobiť poriadne a na čo určite nezabudnúť. A nebojte sa, žiadna veľká veda to nie je.

21. 3. 2023 5 min. čítania František Sulzer
Ako som na záhrade postavil pieskovisko pre deti

Kam s pieskoviskom pre deti?

Jedna z prvých vecí, ktoré by ste si mali ujasniť, je umiestnenie pieskoviska v rámci záhrady. Ideálne by to malo byť miesto, na ktoré ako rodič dobre uvidíte. Napríklad z okna kuchyne alebo (v našom prípade) spod pergoly, kam radi chodíme piť kávu. Ďalším rozhodujúcim faktorom je rovný povrch kvôli prípadným pohybom piesku a ako na dané miesto svieti slniečko počas dňa.

Pred priamym slnkom by deti mali byť dostatočne chránené, takže je dobré zobrať do úvahy napríklad stromy alebo kríky, ak ich na záhrade máte, ktoré môžu poskytnúť tieň, prípadne inštaláciu plachty alebo striešky. Ak bude strieška posuvná, môže slúžiť aj ako kryt pieskoviska a zabijete tak dve muchy jednou ranou. Ja sám som kvôli zatieneniu postavil pieskovisko medzi pergolu a neďaleký strom. Celkovo je pri výbere miesta dôležité si uvedomiť, že keď už niekde pieskovisko postavíte, ďalších pár rokov tam tiež stáť zostane, takže by nemalo prekážať bežnému dianiu na záhrade.

Kam pieskovisko radšej nedať?

Odporúčam vyhnúť sa miestam v blízkosti ovocných stromov alebo kvitnúcich rastlín, kam často lietajú včely alebo na sladké ovocie osy. Vyhnete sa množstvu slzavých problémov. Rovnako nie je najlepším nápadom postaviť pieskovisko vedľa udiarne, ohniska alebo grilu.

Drevo alebo plast?

Keď už ste vybrali miesto a ste s ním spokojní, prichádza na rad materiál samotného pieskoviska. Niekto uprednostňuje plast kvôli jeho v podstate nulovej údržbe, ja som vybral drevo. Je to prírodný materiál, ktorý lepšie ladí so zvyškom záhrady, a že prirodzene starne a získava patinu mu časom len dodá na osobitosti.

Drevo samozrejme nezabudnite vhodne ošetriť na vonkajšie podmienky. Ja sám som si, ako klasický muž 21. storočia, kúpil drevený polotovar, ktorý som následne zostavil, ale dokážem si predstaviť, že pre kutila nebude štvorcová konštrukcia zhruba 1,5 metra na 1,5 metra žiadny problém. Existujú samozrejme aj atypické tvary (hlavne v prípade pieskovísk plastových) a nie je na nich nič zlé – bežná je napríklad uzatvárateľná mušľa, ktorá znovu rieši problém s krytím. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, chybu neurobíte – nakoniec ide len o to, aby vaše deti mali dostatok priestoru na bábovky a ďalšie hračky.

Ak ste hravý rodič, oplatí sa urobiť širší okraj, aby ste si mali kam sadnúť.

Pamätajte na to, že pieskovisko bude na svojom mieste stáť niekoľko rokov, takže by nemalo prekážať bežnému dianiu na záhrade.

Voda a piesok

Rovnako ako miesto a materiál je dôležitý aj podklad pod samotný piesok. Tu odporúčam použiť netkanú alebo mulčovaciu geotextíliu, ktorá zabráni prerastaniu trávy a korienkov do pieskoviska a navyše prepúšťa vodu v prípade otvoreného pieskoviska, takže piesok nezostáva po daždi vlhký. Úplne nevhodný ako podklad je naopak igelit, ktorý vodu zadržuje. Túto otázku nemusíte riešiť, ak máte pieskovisko postavené na pevnej ploche, napríklad na terase.

Čo sa týka piesku, máte niekoľko možností – hobby obchod, pieskovňu alebo si ho môžete objednať online. Osobne som z časových dôvodov využil tretiu možnosť a nechal si ho doručiť vo vreciach po 20 litroch. Bol to piesok určený priamo pre detské pieskoviská, veľmi jemný, kopaný, žltej farby. Ideálna frakcia piesku na robenie báboviek je zhruba 0/4. Čo sa týka objemu, ktorý budete potrebovať, odporúčam sa buď poradiť s predajcom pieskoviska, alebo využiť kalkulačku na webe (napríklad túto).

Na igelit zabudnite

Okrem toho, že je nevhodný ako podklad, je igelit veľmi zlou voľbou aj pre prípadné krytie pieskoviska. Vplyvom nepriedušnosti pod ním vzniká mikroklíma, čo je perfektné prostredie na výskyt plesní, ktoré môžu celý piesok kompletne znehodnotiť.

Čistenie a krytie

Povedzme, že vaše pieskovisko v tejto chvíli stojí, je naplnené pieskom a čaká len na detskú inváziu. Okrem zatienenia pred slnkom, o ktorom sme hovorili na začiatku, je potrebné vyriešiť ešte jednu vec. A síce zakrytie pieskoviska, aby sa v noci nestalo verejnou toaletou pre mačky zo širokého susedstva alebo do neho zbytočne nepadalo lístie, konáre a iné nežiaduce nečistoty.

Osobne som vyrobil kryt z palubek, ktorý funguje ako poklop po skončení hrania a vďaka ktorému je údržba pieskoviska minimálna. Ak ho nechcete zbíjať na kolene, veľa pieskovísk sa v základnej podobe dodáva hneď aj s krytom, ktorý sa buď nasadí alebo dvíha do výšky na tyčkách a v čase hrania funguje aj ako strieška.

V zime sa pieskovisko veľmi udržiavať nedá, ale kým na jar začne zase slúžiť deťom, mali by ste vymeniť piesok za nový. Ten starý potom môžete využiť napríklad ako posyp na zamrznutý chodník alebo na parkovacie miesto.

No… A to je zhruba všetko. Na záver nezabudnite deťom nakúpiť poriadnu výbavu – rôzne lopatky, hrabličky, formičky, tégliky a podobne. Detské pieskovisko ich dokáže naozaj zabaviť a rozvíja ich tvorivosť a zručnosť. A hranie v piesku navyše k detstvu tak nejako prirodzene patrí.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články