Práve čítate

Ako sme si s dcérou vyrobili fašiangové masky z papiera mâché

1065  
Zdieľať: 

Ako sme si s dcérou vyrobili fašiangové masky z papiera mâché

Hurá, budú fašiangy! Fašiangových osláv sa môžeme zúčastniť v mnohých mestách počas celého februára. Je to veselá slávnosť pre malých aj veľkých, plná hudby, jedla a krásnych masiek. V sprievode tejto stovky rokov starej pohanskej tradície stretnete rôzne zvieratá, mystické bytosti, alebo staré povolania.

11. 2. 2023 2 min. čítania Adéla Zrzavá
Ako sme si s dcérou vyrobili fašiangové masky z papiera mâché

Na každých fašiangoch skoro určite zbadáte napr. medveďa či kobylu. Ale pozor! Ak sa chcete fašiangov zúčastniť, musíte si svoju masku sami vyrobiť. Prezradím vám jednoduchý návod na výrobu zvieracej masky technikou papier mâché, po slovensky nazývanou aj kašírovanie. Tvorenie bude veľkou zábavou pre vás aj pre vaše deti. Len si výrobu masky odporúčam naplánovať dopredu. Za jeden deň ju totiž dokážu vyrobiť len naozajstní rýchlici.

  • staré noviny
  • papierovú pásku
  • ceruzku a výkres alebo kartón
  • vodu
  • disperzné lepidlo na papier (napr. Herkules)
  • nožnice
  • stredne veľkú misku
  • bielu temperku či farbu Balakryl (je zdravotne nezávadný)
  • štetec a tempery či iné barvy
  • gumičku 

Môj tip: Kým začnete s tvorením, vyberte si oblečenie, ktoré môžete zašpiniť od farby a lepidla a nezabudnite prikryť stôl obrusom či novinami.

Najskôr si na výkres nakreslite obrysy masky s očami, ňufákom a líščie uši, viď fotografia. Nezabudnite aj na prestrihy, ktoré masku zaoblia. Ak si nie ste istí veľkosťou, skúste si priložiť časť s maskou a očami na tvár. Jednotlivé časti zahnite a prilepte k sebe papierovou páskou.

Teraz si natrhajte staré noviny na malé tenké pásiky a odložte ich bokom. Do misky nalejte disperzné lepidlo s vodou v pomere 2:1 a poriadne rozmiešajte.

papírmašé

Pásiky papiera vložte do tekutiny, ako keď obaľujete rezne vo vajíčku. Prebytočnú tekutinu zotrite a prikladajte novinové papieriky na papierovú masku. Pásiky by sa mali rôzne prekrývať a obaliť masku aj z vnútornej strany. Rýchlo zistíte, že namočený papier je tvárny a dá sa rôzne vrstviť a zahladzovať. Ak sa vám začnú lepiť prsty k sebe, odporúčame mať po ruke misku s vodou na opláchnutie.

Keď prikryjete masku niekoľkými vrstvami papiera, zistíte, že sa stala pevnou. Teraz ju odložte na teplé miesto a počkajte, kým úplne zaschne.

maska masopust

Po zaschnutí pretrite masku z vonkajšej strany bielou farbou. Ak používate temperku, budete musieť masku natrieť viacerými vrstvami, aby sa zakryl text z pásikov novín. Opäť masku necháme úplne zaschnúť.

Posledným krokom je farbenie a zdobenie. Tu sa už fantázii medze nekladú. Kto hovorí, že líška musí byť ryšavá? :) Okrem farieb môžete masku ozdobiť flitrami, pierkami či gombíkmi. Nakoniec urobte na bokoch dve malé dierky, pretiahnite gumičku a máte to! Ak máte po ruke lak na vlasy, môžete masku s citom prestriekať, aby farby na maske vydržali dlhšie sýte.

Môj tip: Nemáte doma po ruke staré noviny? Dobrú službu spraví aj kotúč toaletného papiera. Štvorčeky papiera môžete navyše tvarovať a pracovať s väčšou hmotou. Len pozor, aby sa vám podkladová papierová maska nerozmočila.

masopust2

Oblečenie a doplnky pre vaše deti

Oblečenie a doplnky pre vaše deti

Mrknite na tchibo.sk a vyberte pre svojich najmenších niečo pekné na seba.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články