Práve čítate

Moje tipy, vďaka ktorým som si urobila poriadok v kabelke. Koniec hľadaniu kľúčov!

4960  
Zdieľať: 

Moje tipy, vďaka ktorým som si urobila poriadok v kabelke. Koniec hľadaniu kľúčov!

Moja kabelka je občas horšia ako Hermiony Grangerovej. Vlastne, určite je horšia! Ja z nej totiž nikdy nevytiahnem stan vybavený dokonca aj palandou, maximálne tak osmrkané vreckovky. A čo naopak nevytiahnem nikdy? To, čo nutne potrebujem nájsť. Rozhodla som sa s tým zatočiť!

25. 10. 2021 3 min. čítania Jana Duffková
Moje tipy, vďaka ktorým som si urobila poriadok v kabelke. Koniec hľadaniu kľúčov!

Aby som si konečne urobila systém, naučila som sa dodržiavať niekoľko pravidiel a čuduj sa svete – aj ja, najväčší zástupca všetkých žien, ktorým sa muži posmievajú, že v kabelke nosia azda celý byt, som našla balans! Tiež sa mi podarilo znížiť jej váhu, ktorá už začínala byť nepríjemná. Kabelku totiž nosíme v jednej ruke, čím preťažujeme jednu stranu chrbta a to preň nie je nič zdravé.

1. Pravidelná debordelizácia

Upratovanie kabelky som kedysi nerobila denne a podľa toho to tiež vyzeralo. Nosím ju do práce a tak sa mi v nej počas dňa nahromadí veľa zbytočností.

Vždy večer kabelku vysypem, vyhádžem všetky cestovné lístky na vlak, použité servítky a pretriedim zbytočnosti. Nie, naozaj nemusím ešte ďalší deň nosiť lego panáčikov, čo mi ráno dal syn na dôležité stretnutie „pre šťastie“. Pravidlo znie možno primitívne, ale čo viem aj od kamarátok, málokto denne triedi svoje kabelkové poklady.

2. Kozmetiku nosím, ale premyslene

Pri znižovaní váhy kabelky som sa zamerala na kozmetiku a každodennú „kápézetku“. Tá totiž hrala veľkú rolu.

Krém na ruky je pre mňa nutnosť, mám ich suché. Po novom ho odoberám do cestovného balenia (dajú sa bežne kúpiť v drogérii), alebo si kupujem miniatúrku. Rovnako aj make-up, podobný princíp platí pri parfume. Nosiť veľký sklenený flakón je nezmysel, lepšie je odstreknúť trochu do cestovného rozprašovača, alebo si tiež kúpiť druhú, menšiu verziu.

Moja kabelková KPZ


Krabička poslednej záchrany, alias kápezetka – obsahuje to najdôležitejšie na prežitie v núdzovej situácii. Pri výlete do prírody sú to napríklad zápalky, nožík, šitíčko, kompas, drôt, minibaterka, zatvárací špendlík, píšťalka, apod. Krabička poslednej záchrany v dámskej kabelke bude mať úplne iný obsah. 😊  Aby som mala vždy všetko poruke, napríklad keď sa chcem pred stretnutím upraviť, nosím:

  • miniatúrku antiperspirantu a parfumu
  • malý krém na ruky a make-up
  • balzam na pery a decentný rúž, ktorý sa hodí ku všetkému
  • mini verziu maskary
  • 2 náplasti na pľuzgiere a 2 klasické
  • odstrihnuté 2 tabletky na bolesť a alergiu
  • intímne hygienické potreby a malé balenie vlhčených vreckoviek
  • gumičku do vlasov, mini balenie suchého šampónu a rozkladací hrebeň
  • malý antibakteriálny gél a náhradný respirátor
  • občas aj náhradné silonky a nohavičky (nikdy neviete, kedy sa môžu hodiť)
  • žuvačky

3. Nie som Hermiona, ale ani hájnik Hagrid!

Kedysi som vo zväzku kľúčov nosila azda všetky, napríklad aj od tatovho domu, pretože – čo keby náhodou. Ale pravdupovediac… koľkokrát za týždeň ich použijem? Ani raz.

Najskôr som zredukovala počet na tie, ktoré naozaj využívam. Zvyšné zostávajú doma. Tiež som sa zbavila veľkých príveskov. V minulosti som si veľkú figúrku obhajovala tým, že vďaka nej kľúče v kabelke ľahko nájdem, ale na to existuje oveľa lepšie riešenie. Pripínať si dovnútra kabelky kľúče pomocou karabínky vždy na rovnaké miesto. Karabínku používam aj namiesto krúžkov na kľúče, čo sa pohodlnejšie používa.

Poznáte inteligentné prívesky?


Jeden prívesok predsa len nosím. Je to lokátor! Veľký je asi ako väčšia kovová minca a cez telefón môžem sledovať, kde sa nachádza. Keby som kľúče stratila, alebo niekde nechala rovno celú kabelku, ľahko zistím, kde. Tiež si môžem z telefónu kľúče prezvoniť a naopak. Túto vychytávku úplne milujem a vyrába sa aj vo veľkosti platobnej karty do peňaženky.

4. Rozdeľujem do taštičiek a vreciek

V zmeske všetkých nevyhnutností býva logicky zmätok. Preto je dobré ich podľa ich druhu zatvoriť do taštičiek a látkových vreciek.

Využívam malé kozmetické taštičky, najlepšie ploché, z tenkej látky a bez 3D aplikácií, uzatvárateľné na zips. Do taštičiek dávam predovšetkým veci zo svojej „KPZ“, ale jednu mám napríklad aj na peňaženku a slúchadlá, nabíjačky zase ukladám do látkového sťahovacieho vrecka. Fajn sú aj plastové priehľadné taštičky, ktoré uľahčia orientáciu, ale napríklad intímne potreby radšej dávam do diskrétneho balenia, s ktorým mi nevadí vyraziť na toaletu napríklad v reštaurácii, keď nechcem odnášať celú kabelku od stolu.

Niekedy si radšej beriem batoh, alebo striedam viac kabeliek. Taštičková metóda pri výmene ušetrí čas a tiež sa vďaka tomu vyhnem situácii, že niečo v druhej kabelke zabudnem.

5. Všetko ukladám premyslene

Ani taštičky vás nezachránia, keď tam všetko nahádžete len tak. Ja udržujem nasledujúci systém:

Najskôr laptop k zadnej stene kabelky (mám tam naň aj vrecko, inak by som ho radšej dala do tenkého obalu, aby sa nepoškriabal), pred neho knižku (ak mám práve nejakú rozčítanú :-). Potom ukladám taštičky podľa veľkosti. Najlepšie je dávať všetko za seba, ak to kabelka dovolí. Voľné miesta po stranách môžete vyplniť väčšími vecami, ktoré nie sú do taštičiek vhodné – napríklad dáždnikom, fľašou na pitie alebo nejakými drobnosťami.

Ďalšie kabelkové tipy:

  • Dáždnik: Kúpila som si malý rozkladací, plochý a ľahký, presne do voľného priestoru vedľa taštičiek.
  • Správny výber kabelky: Z pevného materiálu a s dostatkom kapsičiek, ideálne aspoň s rozmerom „A4“. Ja využívam hlavne veľký priestor na laptop a magnetickú zasunovaciu kapsičku na telefón. Vyberám tiež kabelky s dlhšími ušami, aj keď ich nosím v ruke, v prípade potreby voľných rúk kabelku na chvíľu hodiť cez rameno.
  • Namiesto knižiek čítačka: Je ľahučká, tenká a vojde sa do nej celá knižnica.
  • Zrušila som zápisník: Zapisujem si veci do poznámok a kalendára v telefóne a v kabelke nosím len maličký trhací zošit (nie v krúžkovej väzbe, zbytočne by zaberala miesto)
  • Desiatu mimo: Ak si do práce nesiem jedlo, zoberiem ho do samostatnej obedovej taštičky. Vyhnem sa nechceným nehodám a keď sa vraciam domov, prázdnu taštičku už jen zrolujem do kabelky.
  • Špeciálne organizéry: Na internete som narazila na už pripravené kabelkové organizéry a do budúcnosti mi to príde ako praktická investícia. Celé vložíte, celé vyberiete.

Sú to jednoduché tipy, ale verte mi, že sa oplatia. Keď som si vďaka nim urobila poriadok v kabelke ja, verím, že niektoré z nich môžu pomôcť aj vám.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články