Práve čítate

Ponožky sú na módnom výslní! Ako ich nosiť, aby to nebol trapas?

8514  
Zdieľať: 

Ponožky sú na módnom výslní! Ako ich nosiť, aby to nebol trapas?

Dlhé roky len spotrebný tovar, kupovaný iba v neutrálnych farbách na tucty, sa v posledných rokoch naraz stal módnou záležitosťou a plnohodnotnou súčasťou oblečenia. V súčasnosti sú dokonca povýšené na módny doplnok úplne najdôležitejší. Ako nosiť výrazné ponožky, byť trendy a pritom sa vyhnúť spoločenskému "znemožneniu"?

16. 9. 2020 4 min. čítania Baba Slováková
Ponožky sú na módnom výslní! Ako ich nosiť, aby to nebol trapas?

Existuje niekoľko typov ponožiek a nie je až také zložité sa v nich orientovať. Klasické v dĺžke nad členky sú najuniverzálnejšie, vhodné k nohaviciam a obuvi pánskeho strihu. Skrátené členkové vyzerajú dobre v športovej obuvi. Takzvané funkčné sa vyznačujú špeciálnymi vlastnosťami – sú napríklad antibakteriálne, veľmi vzdušné alebo napríklad termoregulačné. Nosia ich ľudia so zdravotnými problémami, turisti aj športovci. Vyložene športové ponožky majú špecifický dizajn, často s logom výrobcu.

S nedávnou módou holých členkov pribudli do ponožkovej rodiny aj ponožky ultra skrátené, takzvané neviditeľné. Tým, zdá sa, už odzvonilo, pretože podľa módnych návrhárov a nekriticky nadšených módnych redaktorov dnes bez neprehliadnuteľných ponožiek jednoducho trendy outfit nezostavíte.

Ponožky ako módna záležitosť

Štýlové ponožky dokážu outfit skutočne pozdvihnúť. Pánska móda pestrofarebných „Happy socks“, prípadne jednofarebných ponožiek v žiarivých farbách k monochromatickým oblekom do práce aj na neformálne stretnutie, mi príde celkom vtipná a zaujímavá.

A čo je v ponožkovej móde nové pre nás, ženy? Horúcim trendom sú ponožky v lodičkách a sandáloch. Už na jar sa na módnych mólach v húfoch vyrojili modelky v midišatách a v ponožkách v topánkach s vysokými podpätkami alebo aspoň v remienkovej obuvi. V ponožkách pekne ohrnutých, ledabolo zhrnutých, ale aj vzorne vytiahnutých do polovice lýtok. Hrubých, vyložene športových, ale aj v celkom tenučkých. Najnovšie aj v priznaných podkolienkach.

Za mňa celkom úprimne – počkám si, až tento trend vymizne. A vy, ak sa naozaj chcete na tejto módnej vlne zviezť, najskôr si radšej pred zrkadlom overte, či ste ultraštíhla, veľmi mladá žena s pekne tvarovanými nohami až do neba. :-) V opačnom prípade to totiž často nepôsobí veľmi šik a taký outfit vyzerá niekedy až úsmevne.

Ponožky musia byť dve

Ponožky musia byť dve

Strácajú sa vám doma ponožky? Prečítajte si, ako nad tým vyhrať.

Prečítať článok

Vybrať si môžete z dvoch hlavných trendov, v ktorých hrajú ponožky v topánkach s vysokým podpätkom prím:

  1. Retro štýl 40. rokov, ktorý v dnešnej móde charakterizujú midi šaty a sukne, kardigány, šatky na hlavách, klobúky, mašle a retro topánky.
  2. Mestský štýl s kraťasmi, bermudami alebo s ohrnutými džínsami a oversize vrškami.

Celkom staromódne pripomínam, že v 40. rokoch minulého storočia nosili dámy z vyššej spoločnosti ponožky v lodičkách len na šport. Čo ale bolo vtedy, to nie je dnes a tak sa poďme pozrieť, aké ponožky sa nosia:

Vzorované

Škála trendy vzorov je obrovská, momentálne prevládajú bodky, pruhy, zvieracie vzory, káro a tiež kvetiny. Samozrejme, že sa aj tieto ponožky nosia k vysokým podpätkom, ale môžete si vybrať aj menej šokujúce kombinácie s topánkami pánskeho strihu alebo s teniskami. Dobre vyzerá, ak aspoň jedna z farieb na ponožkách ladí s farbou vyskytujúcou sa na inej časti oblečenia, najlepšie nad úrovňou pásu. Pôsobí to premyslene a prepája to celý outfit dokopy, hlavne ak ide o rôznorodé vzory.


Pre batikované ponožky a tie s ombré farbou platia rovnaké pravidlá, ako pre ponožky vzorované.

Jednofarebné vo výrazných farbách

V tomto prípade sa často používa kombinácia s neutrálnymi farbami a nenápadnými vzormi, pričom ponožky nie je potrebné nejako špeciálne farebne ladiť s ostatnými prvkami outfitu. Môžu jednoducho „zasvietiť“ ako solitér. Druhou možnosťou je rovnaká zásada zladenia farieb, ako pri ponožkách vzorovaných.

Zvieracie vzory v šatníku

Zvieracie vzory v šatníku

Baví vás výrazná móda? Prečítajte si, ako nosiť zvieracie vzory

Prečítať článok

Zamatové

Nosia sa predovšetkým k remienkovým sandálom, čo je pre mňa vzhľadom k hrubosti materiálu dosť nepochopiteľné.

Silónové s kamienkami, výšivkou, s mašličkami, bodkami…

… ale aj hladké v neónových farbách. Často ide o dizajnérske kúsky v hodnote hriešne drahých topánok a musím uznať, že niektoré sú skutočne šik. Nosia sa k vysokým podpätkom a vyzerajú v nich veľmi dobre. Často sú bez gumičiek a zhrnuté.

Sieťované

Sú pozostatkom nedávnej módy sieťovaných pančúch. Osobne ich nosím rada ako zaujímavú náhradu za nejaké nepekné silónky: k nohaviciam a lakovkám, ale aj k lodičkám a širokým nohaviciam.

Čipkované

Biele s pletenou čipkou alebo aspoň s volánikom vyzerajú na mladých slečnách rozkošne aj v sandáloch, čierne zo syntetickej čipky sú dobrou voľbou k lodičkám a širokánskym nohaviciam.

Lurexové a s metalickými vláknami

Už dávno nie sú v bežnej mestskej móde novinkou a aj keď si vyberiete farebnosť tón v tóne s obuvou, nepôsobia fádne.

Neviditeľné

Ešte by som ich úplne nezatracovala. „Absencia“ ponožky predlžuje nohu, len je potrebné dať si pozor, aby ponožky skutočne  nebolo vidieť a z topánok nikde nevykukovali.

Biele

Uff… už sú tu zase! A ešte k tomu v topánkach s podpätkami a dokonca aj k sukniam. Poďme sa na ne pozrieť bližšie.

Biele ponožky v sandáloch

Myslela som si, že ma na súčasných módnych trendoch, čerpajúcich inšpiráciu v rôznych obdobiach minulého storočia, už naozaj nič neprekvapí…

Mnohé dnešné trendy vychytávky si dobre pamätám ešte z čias mojej mladosti a nezatracujem ich už len z nostalgie. No… ale biele ponožky v sandáloch? Ako najhorúcejší trend?! A nielen pre lolitky, ale aj pre mužov? Nebudem súdiť vkusnosť tejto „vychytávky“, ale stačilo mi spomenúť si na túto kombináciu z detstva. Biele ponožky, takto nosené, boli vždy do pol hodiny špinavé. Basta.

Ako teda nosiť ponožky, aby to bolo trendy? Univerzálna rada neexistuje, pretože móda je veľmi individuálna záležitosť. Pri výbere ponožiek a hlavne pri ukazovaní nápadne obalených členkov zvážte svoje telesné proporcie, štíhlosť vlastných členkov a spoločenskú príležitosť, na ktorej sa ich chystáte ukazovať. V každom prípade, módne trendy velia venovať tomuto kúsku oblečenia oveľa väčšiu pozornosť ako kedykoľvek predtým.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články